Οικολόγοι Πράσινοι:Ντροπή! Καμιά μέριμνα για την προστασία του “Καθρέφτη” της Αρκίτσας…

Ο “καθρέφτης” της Αρκίτσας, η γνωστή σε όλους μας κάθετη επιφάνεια πάνω από την Εθνική Οδό στο ύψος της Αρκίτσας, αποτελεί μια εμφάνιση του σεισμικού ρήγματος Αρκίτσας – Καμένων Βούρλων. Ένα ρήγμα που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως το παλαιότερο ενεργό, κατά τον καθηγητή κ Παπαζάχο. Ονομάζεται κατοπτρική επιφάνεια στη γλώσσα των γεωλόγων, γιατί η επιφάνειά του είναι λεία και μοιάζει με καθρέφτη. Εκτείνεται σε μήκος 300 μέτρων και ύψος 80 μέτρων περίπου. Το ρήγμα εμφανίζεται επιφανειακά με τη μορφή λείων επιφανειών στον ασβεστόλιθο. Οι λείες αυτές επιφάνειες είναι χαραγμένες από αναρίθμητες γραμμώσεις λόγω της τριβής των πετρωμάτων την ώρα του σεισμού και έχουν σχηματιστεί από αλλεπάλληλα σεισμικά γεγονότα τα οποία έχουν πλήξει τη περιοχή. Για το λόγο αυτό καθίσταται ως ένα γεωλογικό φαινόμενο παγκόσμιου ερευνητικού ενδιαφέροντος.

Ανοίξαμε ως Οικολόγοι Πράσινοι το φάκελο για την προστασία και ανάδειξη του Καθρέφτη στις 7.1.2010 με την ανακοίνωση: http://kathreftis-arkitsas.blogspot.gr/2010/01/blog-post.html συγκεντρώνοντας και υπογραφές: http://www.gopetition.com/petition/33552.html – όπου συγκεντρώθηκαν συνολικά 664 υπογραφές κυρίως από επιστήμονες, ερευνητές και φοιτητές γεωλόγους. Πήραμε – και δημοσιεύσαμε – αρκετές επιστολές και ενισχυτικές ενστάσεις όπως της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας: http://kathreftis-arkitsas.blogspot.gr/2010/01/blog-post_3638.html Ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε ο τότε ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος: http://kathreftis-arkitsas.blogspot.gr/2010/01/blog-post_3638.html Δείτε εδώ http://kathreftis-arkitsas.blogspot.gr/2010/01/blog-post_3638.html την απάντηση του τότε δημάρχου του Δήμου Δαφνουσίων και της Ευρωπαικής Επιτροπής http://kathreftis-arkitsas.blogspot.gr/2010/06/blog-post.html στον κ Τρεμόπουλο.

Ιδιαίτερη αξία έχει το έγγραφο της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος προς πολλούς αποδέκτες με την επισήμανση: «να προβούν άμεσα στην αποκατάσταση του χώρου (σύνταξη τεχνικής μελέτης ή οριστικής μελέτης περιβαλλοντικής αποκατάστασης, άδεια αποκατάστασης από το Γ.Γ. Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος κλπ.)» Δείτε εδώ http://kathreftis-arkitsas.blogspot.gr/2010/04/blog-post.html

Επισκεφθήκαμε σήμερα 25.11.2013 το χώρο για να δούμε τα αποτελέσματα όλης αυτής της προσπάθειας. Μείναμε με το στόμα ανοιχτό. Νοιώσαμε μια απέραντη θλίψη και ένα κενό στο στομάχι. Αντικρίσαμε την απαράδεκτη αυτή εικόνα, την οποία αντικρίζουν όλοι οι Έλληνες και ξένοι επιστήμονες που επισκέπτονται τον “Kαθρέφτη” για να τον μελετήσουν. Μια εικόνα που δεν τιμά κανέναν, ιδιαίτερα τον Δήμο Λοκρών και την Τοπική Κοινότητα Αρκίτσας. Δεν τιμά όμως και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και συνολικά την Ελληνική Πολιτεία Ο χώρος συνεχίζει να είναι μια απέραντη παράνομη χωματερή του Δήμου Λοκρών. 

_ΚΑΘΡΕΦΤΗΣ_ΚΑΘΡΕΦΤΗΣ-1

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

1 comment

  1. ΓΙΑΝΝΑ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ

    ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΕΠΠΕΡΑΑ

    ΕΝΤΑΞΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΟΚΡΩΝ ΣΤΟ ΕΠΠΕΡΑΑ

    ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ
    ΑΣΤΙΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

    Σκληρή και συνεχή μάχη για βιώσιμη λύση στο μεγάλο πρόβλημα της διάθεσης των απορριμμάτων του δήμου Λοκρών δίνει ο Δήμαρχος Νίκος Λιόλιος . Η ένταξη του Δήμου στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλοντος –Αειφόρου Ανάπτυξης είναι το αποτέ-λεσμα της συνεχούς προσπάθειας για την Διαχείριση τωνΣκουπιδιών.
    Η ένταξη του δήμου στο πρόγραμμα περιλαμβάνει τα παρακάτω ΥΠΟΕΡΓΑ

    1. ΥΠΟΕΡΓΟ 1: Μελέτες έργων διαχείρισης στερεών αποβλήτων. Στο υποέργο αυτό περιλαμβάνεται η εκπόνηση των απαραίτητων μελετών (και η σύνταξη των τευχών δημοπράτησης) για την αποκατάσταση των ΧΑΔΑ του Δήμου Λοκρών και την κατασκευή μονάδας κομποστοποίησης στερεών αποβλήτων. Οι ΧΑΔΑ που περιλαμβάνονται είναι οι εξής: 1. Αταλάντης θέση «Ανεμόραμα» ή «Σγάρνα» ή «Στενή», 2. Δαφνουσίων θέση «Καναπιτσάς» ή «Καθρέπτης», 3. Οπουντίων θέση «Βερωτάς» ή «Κεφαλάρι», 4. Μαλεσίνας θέση «Κανίσκα». Αναλυτικότερα, αναφορικά με την αποκατάσταση των ΧΑΔΑ στα πλαίσια του υποέργου θα εκπονηθούν: οι Τεχνικές Μελέτες Περιβαλλοντικής αποκατάστασης, οι Οριστικές Μελέτες και θα συνταχθούν τα Τεύχη Δημοπράτησης των έργων αποκατάστασης. Αναφορικά με τη Μονάδα Κομποστοποίησης, θα εκπονηθούν οι απαραίτητες περιβαλλοντικές μελέτες (ΠΠΕ, ΜΠΕ) καθώς και οι Τεχνικές Μελέτες του έργου.
    2. ΥΠΟΕΡΓΟ 2: Περιλαμβάνει τα έργα αποκατάστασης των προαναφερθέντων ΧΑΔΑ. Στο προτεινόμενο υποέργο περιλαμβάνονται τα καθεαυτά έργα της αποκατάστασης των 4 ΧΑΔΑ.
    3. ΥΠΟΕΡΓΟ 3: Μονάδα κομποστοποίησης στερεών αποβλήτων. Στο υποέργο αυτό περιλαμβάνονται οι προμήθειες για τη λειτουργία της μονάδας.
    4. ΥΠΟΕΡΓΟ 4: Δημιουργία 2 κινητών Σταθμών μεταφόρτωσης απορριμμάτων (ΣΜΑ)
    Περιλαμβάνονται οι απαραίτητες διαμορφώσεις καθώς και οι προμήθειες για τους ΣΜΑ (2 τράκτορες, 4 κοντέινερ οπίσθιας φόρτωσης και 1 λειοτεμαχιστή). Οι εν λόγω ΣΜΑ θα εξυπηρετούν το σύνολο του πληθυσμού του Δήμου, ήτοι 24.611 κατοίκους (ΕΣΥΕ, 2001).Με τη λειτουργία του λειοτεμαχιστή θα μειώνεται σημαντικά ο όγκος των αποβλήτων που θα οδηγούνται προς ταφή διευκολύνοντας έτσι τις εργασίες μεταφοράς και αυξάνοντας το χρόνο ζωής του χώρου τελικής διάθεσης των απορριμμάτων.
    5. ΥΠΟΕΡΓΟ 5: Προμήθεια εξοπλισμού κομποστοποίησης.
    Περιλαμβάνεται η προμήθεια 500 κάδων κομποστοποίησης. Η εφαρμογή προγραμμάτων κομποστοποίησης θα συμβάλει στην επεξεργασία των απορριμμάτων και την εκτροπή τους από την ταφή. Επιπρόσθετα, θα συμβάλει στην καλλιέργεια της περιβαλλοντικής συνείδησης των πολιτών του Δήμου.
    6. ΥΠΟΕΡΓΟ 6: Τεχνικός Σύμβουλος για την υποστήριξη της υπηρεσίας στην υλοποίηση του έργου, και πιο συγκεκριμένα:
    – καθ’ όλη τη διάρκεια της δημοπράτησης του έργου της αποκατάστασης των ΧΑΔΑ (έλεγχος ΤΜΠΑ και Οριστικής Μελέτης και των Τευχών Δημοπράτησης, υποστήριξη κατά την διενέργεια του διαγωνισμού και της προσυμβατικής διαδικασίας μέχρι την υπογραφή της σύμβασης των έργων αποκατάστασης των ΧΑΔΑ)
    o στη σύνταξη των απαραίτητων μελετών για την περιβαλλοντική αδειοδότηση των ΣΜΑ
    – στη σύνταξη των τευχών του κινητού εξοπλισμού των ΣΜΑ
    – στη σύνταξη των τευχών προμήθειας του εξοπλισμού ανακύκλωσης και αναβάθμισης της διαχείρισης οικιακών αποβλήτων
    – στη σύνταξη των τευχών προμήθειας του εξοπλισμού κομποστοποίησης και μείωσης αποβλήτων
    – στην τεχνική υποστήριξη του Δήμου κατά την υλοποίησης του έργου
    7. ΥΠΟΕΡΓΟ 7: Ενέργειες ενημέρωσης / ευαισθητοποίησης για την προβολή του έργου, τη συμμετοχή των πολιτών και την καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης στην τοπική κοινωνία. Στο υποέργο αυτό περιλαμβάνεται η εκπόνηση του σχεδίου ενημέρωσης/ευαισθητοποίησης αλλά και οι δράσεις υλοποίησής του.