Υπέκυψε στα τραύματα της η βουλευτής των Εργατικών Τζο Κόξ που είχε δεχτεί δολοφονική επίθεση

Υπέκυψε στα τραύματά της η  βουλευτίνα Τζο Κοξ που είχε δεχτεί επίθεση από άντρα ο οποίος τη μαχαίρωσε και την πυροβόλησε ενώ ετοιμαζόταν να μιλήσει σε ψηφοφόρους της στην περιφέρειά της. Ο δράστης τη χτυπούσε και της τράβαγε τα μαλλιά και στη συνέχεια  την πυροβόλησε τρεις φορές. Η τελευταία βολή ήταν σχεδόν εξ επαφής και κοντά στο κεφάλι της.

Το περιστατικό συνέβη στο Μπίρστολ στη δημοτική βιβλιοθήκη όπου η Κοξ είχε προγραμματίσει να συναντήσει ψηφοφόρους της. Η βουλευτής μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο του Λιντς σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση αλλά δυστυχώς κατέληξε. 

Η είδηση έχει σοκάρει ολόκληρη την Ευρώπη και τη Βρετανία, με όλα τα κόμματα της χώρας να καταδικάζουν τη δολοφονία, τόσο οι υπέρμαχοι του Brexit όσο και οι ενάντιοι.

Στο σημείο συνελήφθη ένας 52χρονος που φέρεται να είναι ο δράστης. Το ονόμά του είναι Τόμι Μερ. Αυτόπτης μάρτυρας κατέθεσε ότι ο δράστης, ένας λευκός άντρας,  φώναξε: «Πρώτα η Βρετανία», κάτι που αποτελεί σύνθημα της καμπάνιας του κόμματος του Νάιτζελ Φάρατζ υπέρ του Brexit. 

Σύμφωνα με τις τοπικές αστυνομικές αρχές, είναι σε εξέλιξη οι έρευνες για να διαπιστωθούν τα κίνητρα του δράστη.

Ποια ήταν η Κόξ

Η Κοξ θα έκλεινε τα 42 χρόνια την επόμενη Τετάρτη. Ηταν παντερεμένη με δύο παιδιά. Είχε ταχθεί υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ και συμμετείχε ενεργά στην προεκλογική εκστρατεία. Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ το 1995, είχε διατελέσει επικεφαλής πολιτικής της Oxfam (αγωνίζεται για την καταπολέμηση της φτώχειας) και είχε εργαστεί ως σύμβουλος της Sarah Brown, συζύγου του πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας Gordon Brown  Μια πολιτικός που είχε αφιερωθεί στην πάλη για τα ανθρώπινα δικαιώματα, εργαζόμενη επί χρόνια σε κοινωνικές οργανώσεις με ενεργή συμμετοχή στο φεμινιστικό κίνημα. Ήταν εκείνη που στην πρώτη της ομιλία στο Βρετανικό Κοινοβούλιο είχε μιλήσει για τον αντιρατσισμό και τον σεβασμό στην διαφορετικότητα. Υπήρξε από τους πλέον δραστηριοποιημένους βουλευτές σε πρωτοβουλίες υπέρ των θυμάτων του πολέμου στη Συρία και ήταν πρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής Φίλων της Συρίας του βρετανικού κοινοβουλίου.  Στην κοινοβουλευτική ψηφοφορία του περασμένου φθινοπώρου για την αποστολή βρετανικού στρατού στη Συρία, η Cox απείχε και υποστήριξε δημόσια την ανάγκη για ολοκληρωμένη λύση στο συριακό ζήτημα, ενώ είχε δώσει πολιτική μάχη για να αποδεχθεί η Βρετανία στο έδαφός της 3.000 παιδιά πρόσφυγες από τη Συρία. Βουλευτής εξελέγη μόλις πέρυσι.

_90004165_coxarrest-2

Διακόπτονται οι καμπάνιες υπέρ Brexit και Bremain

Όταν έγινε γνωστή η επίθεση και οι δυο καμπάνιες, υπέρ της παραμονής στην ΕΕ και υπέρ του Brexit, πάγωσαν για σήμερα Πέμπτη όλες τις δραστηριότητές τους καθώς εξετάζεται αν το τραγικό συμβάν είχε σχέση με την πόλωση που επικρατεί στη χώρα σχετικά με το δημοψήφισμα. 

Οι υπεύθυνοι της καμπάνιας υπέρ της παραμονής στην ΕΕ ανακοίνωσαν ότι αναστέλλουν τις δράσεις τους και αύριο, Παρασκευή.

Ο βρετανός πρωθυπουργός δεν θα συμμετάσχει στη συγκέντρωση που επρόκειτο να διεξαχθεί απόψε στο Γιβραλτάρ υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον έκανε λόγο για «τραγωδία» και σημείωσε ότι οι σκέψεις του είναι με τον σύζυγό της και τα δύο παιδιά τους.
Σοκαρισμένος δήλωσε ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν. Η Τζο πέθανε την ώρα που ασκούσε το δημόσιο καθ΄γκον της  στην καρδιά της δημοκρατίας μας, ακούγοντας και εκπροσωπώντας τους πολίτες που  εκλέχτηκε να υπηρετήσει. Τις επόμενες ημέρες  θα υπάρχουν ερωτήσεις να απαντηθούν για το πως και γιατί πέθανε, συμπλήρωσε. Τώρα η σκέψη μας είναι στο συζυγό της και τα δυο παιδιά της.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν έκανε λόγο για μία «καταστροφική ημέρα και για ένα καταστροφικό πλήγμα στη δημοκρατία μας».

Ο σύζυγος της Τζο Κοξ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία σημειώνει ότι η βουλευτής «πίστευε σε έναν καλύτερο κόσμο και πάλευε για αυτόν κάθε μέρα».

«Σήμερα είναι η αρχή ενός νέου κεφαλαίου στις ζωές μας. Πιο δύσκολου, πιο επίπονου, λιγότερο χαρούμενου, με λιγότερη αγάπη. Εγώ και οι φίλοι και συγγενείς της Τζο θα εργαστούμε κάθε ημέρα της ζωής μας για να αγαπήσουμε και να φροντίσουμε τα παιδιά μας και να παλέψουμε κατά του μίσους που σκότωσε την Τζο» τόνισε.

«Δύο πράγματα θα ήθελε να συμβούν τώρα: τα πολύτιμα παιδιά μας να γεμίσουν με αγάπη και το δεύτερο να ενωθούμε όλοι και να παλέψουμε κατά του μίσους που την σκότωσε. Το μίσος δεν έχει θρήσκευμα, φυλή ή θρησκεία, (το μίσος) είναι δηλητηριώδες» αναφέρει ο Μπρένταν Κοξ.

Σε ανάρτηση του στο Twitter για τον θάνατο της βουλευτή του Εργατικού Κόμματος της Βρετανίας Τζο Κοξ, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρει ότι: «η κατάληξη της #JoCox μας γεμίζει θλίψη. Η μνήμη της θα συνοδεύει τους αγώνες για μια ενωμένη και ειρηνική Ευρώπη».

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.