Το κυβερνητικό σχέδιο για τη «δίκαιη ανάπτυξη» παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας,

Πανστρατιά για την ανάπτυξη κήρυξε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας απόψε στην εκδήλωση «Ελλάδα 2021: Δίκαιη Ανάπτυξη – Παραγωγική Ανασυγκρότηση», στο μουσείο της Ακρόπολης καθώς όπως είπε, «στο επίκεντρο πλέον μπαίνει η Ανάπτυξη και όλες οι κυβερνητικές προσπάθειες πλέον επικεντρώνονται σε ένα στρατηγικό στόχο: Στην προώθηση της Δίκαιης Ανάπτυξης». Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από τα υπουργεία Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Το σχέδιο για τη «δίκαιη ανάπτυξη»  είναι προτεραιότητα  για την κυβέρνηση στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται  μετά και το τυπικό κλείσιμο της αξιολόγησης  με το οποίο  μαζί με τις σχεδιαζόμενες θεσμικές αλλαγές (αναθεώρηση συντάγματος , εκλογικός νόμος) και τα μέτρα κοινωνικής πολιτικής επιχειρεί να αλλάξει την ατζέντα. Η κυβέρνηση εδώ και καιρό, ήδη προτού να κλείσει η αξιολόγηση, έχει θέσει ως προτεραιότητες στην ατζέντα της τους τρεις αυτούς άξονες, και έχει εκπονήσει αντίστοιχο σχεδιασμό.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «δίκαιη Ανάπτυξη, είναι ένα όραμα που δεν έχει καμία σχέση με αυτό που νοηματοδότησαν ως ανάπτυξη, οι προηγούμενες κυβερνήσεις» και πρόσθεσε ότι είναι «χαοτικές οι διαφορές μας με όσους κατέστρεψαν τη χώρα». Για εκείνους, είπε ο πρωθυπουργός, πλεονεκτήματα της ελληνικής οικονομίας είναι τα συντρίμμια που άφησαν: συρρικνωμένοι μισθοί και συντάξεις, κατάργηση συλλογικών συμβάσεων εργασίας και ασφυκτική συρρίκνωση του δημόσιου τομέα. Αντίθετα, τόνισε, για εμάς Για εμάς ανάπτυξη σημαίνει εκ νέου ένταξη της οικονομίας μας στον παγκόσμιο καταμερισμό εργασίας, δημιουργία οικονομίας με παραγωγική εξειδίκευση, επούλωση τραυμάτων του κοινωνικού κράτους, ευρύ φάσμα παραγωγικών δραστηριοτήτων, συνεργατικά σχήματα κοινωνικής οικονομίας, επιχειρηματικότητα που προσανατολίζεται στην παραγωγή βιώσιμων και αξιοπρεπώς αμειβομένων θέσεων εργασίας.

Η λογική που θα διατρέχει το σχέδιο για τη δίκαιη ανάπτυξη θα στηρίζεται σε τρεις βασικούς άξονες: την παραγωγική ανασυγκρότηση, το ξεμπλοκάρισμα μεγάλων έργων και το σχετικό χρονοδιάγραμμα καθώς και τα χρηματοδοτικά εργαλεία (πακέτο Γιούνκερ, ΕΣΠΑ, πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, αναπτυξιακός νόμος, αναπτυξιακή τράπεζα, Παρευξείνια τράπεζα), που στόχο έχουν την προσέλκυση επενδύσεων και τη στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Στο  κυβερνητικό σχέδιο   για «δικαιη ανάπτυξη»  εντάσσεται και η επίσκεψη του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, στην Αθήνα στις 21 Ιουνίου και η συνάντηση που θα έχει με τον πρωθυπουργό. 

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.