Το Διεθνές Δικαστήριο απαιτεί από το Ισραήλ να αποτρέψει τη Γενοκτονία στη Γάζα

Tο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ανακοίνωσε την απόφασή του για την προσφυγή της Νότιας Αφρικής εναντίον του Ισραήλ, το οποίο κατηγορεί για γενοκτονία στη Λωρίδα της Γάζας.

Αναγνωρίζοντας ότι έχει τη δικαιοδοσία να απαιτήσει τη λήψη επειγόντων μέτρων ( κάτι που το Ισραήλ αρνείται), αποδέχθηκε την προσφυγή και αποφάσισε ότι το Ισραήλ πρέπει να αποτρέψει οποιεσδήποτε ενέργειες των δυνάμεών οδηγούν σε γενοκτονία, αλλά και να λάβει άμεσα μέτρα για να εισέλθει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.

 Μπορεί η  λέξη ceasefire, “εκεχειρία”, “κατάπαυση του πυρός”, να μην  περιλαμβάνεται στην απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου,  όμως η περιγραφή όσων οφείλουν να γίνουν ώστε να μην συνεχιστεί η εν εξελίξει γενοκτονία εις βάρος του Παλαιστινιακού λαού, αποτελεί, σε σεβαστό βαθμό, έμμεσο κάλεσμα σε εκεχειρία. Το Ισραήλ και όσοι το υποστήριξαν , ουσιαστικά ηττήθηκε  καθώς έχασε το «ηθικό πλεονέκτημα» που του επέτρεπε να εγκληματεί σε βάρος του λαού της Παλαιστίνης και απαιτεί να ληφθούν όλα τα μέτρα  για να εμποδίσουν τις πράξεις  γενοκτονίας.

Ειδικότερα η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου απαιτεί από το Ισραήλ:

  • Να λάβει όλα τα μέτρα για να εμποδίσει πράξεις γενοκτονίας
  • Να αποτρέψει και να τιμωρήσει άμεσα και δημόσια προτροπές σε πράξεις γενοκτονίας
  • Άμεσα να διευκολύνει την παροχή επειγόντως αναγκαίας ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, αλλά και βασικών υπηρεσιών
  • Να αποτρέψει την καταστροφή και να διασφαλίσει τη διατήρηση αποδεικτικών στοιχείων τα οποία σχετίζονται με τις κατηγορίες που αναφέρει στην προσφυγή της η Νότιος Αφρική

Η πρόεδρος του δικαστηρίου, που απαίτησε από το Ισραήλ να διασφαλίσει ότι οι στρατιώτες του και οι πολίτες του τηρούν τη Διεθνή Σύμβαση για την Πρόληψη και Καταστολή του Εγκλήματος της Γενοκτονίας και να αναφερθεί στο Δικαστήριο μέσα σε διάστημα ενός μήνα, όπου θα πρέπει να αποδείξει ότι συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις του δικαστηρίου.

Η απόφαση είναι νομικώς δεσμευτική για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Οι χώρες που στήριξαν έμμεσα το Ισραήλ καλούνται τώρα να αποδείξουν το σεβασμό τους στο διεθνές δίκαιο.

Η προσφυγή της νότιας Αφρικής κέρδισε με ψήφους 15-2 και 16-1.

Η σημερινή απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης ήταν κόλαφος για το Ισραήλ. Όχι γιατί το Δικαστήριο θα μπορούσε να σταματήσει τον πόλεμο, όπως δεν μπορεί να σταματήσει κανέναν πόλεμο το οποιοδήποτε ψήφισμα του ΟΗΕ. Το Ισραήλ και οι σύμμαχοί του (βλ. ανακοίνωση των ΗΠΑ) προσπαθούν να κρυφτούν επικοινωνιακά πίσω από το ότι το Δικαστήριο δεν διέταξε «εκεχειρία» (και δυστυχώς υπάρχει κόσμος που δεν αντιλαμβάνεται το διακύβευμα της σημερινής απόφασης και παπαγαλίζει ακούσια τη γραμμή του Ισραήλ).
Σήμερα το Ισραήλ ηττήθηκε πανηγυρικά γιατί έχασε το «ηθικό πλεονέκτημα» που του επέτρεπε να εγκληματεί ατιμώρητο. Μέχρι σήμερα η λέξη Ισραήλ στεκόταν δίπλα στη λέξη Ολοκαύτωμα, αξιώνοντας ως ιστορική κληρονομιά το τραύμα των θυμάτων του ναζισμού. Από σήμερα, με τη σφραγίδα της Χάγης, η λέξη Ισραήλ γράφεται στην ίδια φράση δίπλα στη λέξη Γενοκτονία, μόνο που τώρα προβάλλει όχι ως θύμα αλλά ως θύτης. Μαζί του, οι κυβερνήσεις της Δύσης, που δήλωναν σε όλους τους τόνους ότι η προσφυγή της Νότιας Αφρικής ήταν ανυπόστατη και αβάσιμη, στέκουν σήμερα πολιτικά και ηθικά ξεγυμνωμένες.
Η δύναμη που μπορεί να κάνει πράξη τα «προσωρινά μέτρα» που διέταξε το Διεθνές Δικαστήριο για άμεση παύση του εξανδραποδισμού του παλαιστινιακού λαού δεν είναι, βέβαια, οι κυβερνήσεις ή κάποιοι κυανόκρανοι. Την απόφαση θα την εκτελέσει το μαζικό αντιπολεμικό κίνημα σε όλον τον κόσμο, που καλείται τώρα να αξιοποιήσει τη σημερινή απόφαση για να απομονώσει ακόμα περισσότερο το Ισραήλ στη δολοφονική του εκστρατεία.
Αύριο, Σάββατο 27/1, στις 12μ στο πάρκο Ελευθερίας, να είμαστε παρόντες και παρούσες: η ιστορία μάς καλεί!
ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΗ ΓΑΖΑ!

Iasonas Apostolopoulos @Iasonas_Apost
Αυτή είναι μια ιστορική στιγμή. Το Διεθνές Δικαστήριο στην Χάγη κρίνει ότι υπάρχουν επαρκή στοιχεία για την προσφυγή που έκανε η Νότια Αφρική ότι το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στην Γάζα. Δηλαδή, το ανώτατο δικαστήριο του πλανήτη αναγνωρίζει την πιθανότητα γενοκτονίας και δεν θα απορρίψει την υπόθεση, όπως ζήτησε το Ισραήλ. Επίσης, διατάζει το ανεξέλεγκτο κράτος του Ισραήλ να πάρει μέτρα για την προστασία της ζωής των Παλαιστινίων. Ο Νιετανιάχου αφρίζει και όλες οι δυτικές κυβερνήσεις που υποστηρίζουν το έγκλημα δεν μπορούν να κρύβονται πλέον. Το Ισραήλ κατηγορείται και ερευνάται επίσημα για γενοκτονία! Η προσφυγή της νότιας Αφρικής κέρδισε με ψήφους 15-2 και 16-1. 

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.