Τουρκία: Σαρωτική νίκη του Ερντογάν στις προεδρικές εκλογές

Σαρωτική νίκη και εκλογή από τον πρώτο γύρο έδειξε η κάλπη την Κυριακή για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εκλογική αναμέτρηση κατά την οποία οι πολίτες της Τουρκίας εκλέγουν άμεσα τον πρόεδρο της χώρας. Ο Ερντογάν δήλωσε ότι «ο λαός εξέφρασε τη βούλησή του» και πρόσθεσε ότι θα κάνει δήλωση μόλις ολοκληρωθεί η καταμέτρηση των ψήφων. 

 

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu, στο 93,7% των καταμετρημένων ψήφων, ο Ερντογάν συγκεντρώνει το 53,05%, έναντι 37,81% του κύριου αντιπάλου του Εκμελετίν Ιχσάνογλου, που υποστηρίζεται από το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) και το Κόμματος της Εθνικιστικής Δράσης (MHP). O  Σελαχατίν Ντεμιρτάς, πρόεδρος του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών, συγκεντρώνει το 9,14%.

«Ο πρόεδρος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, γίνεται ο πρώτος πρόεδρος της χώρας που εκλέγεται από το λαό», ανακοίνωσε λίγο μετά τις 8 το βράδυ ο υπουργός Δικαιοσύνης της χώρας Μπεκίρ Μποζντάγκ, με ανάρτησή του στο Twitter.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του AKP Μουσταφά Σεντόπ δήλωσε ότι ο Ερντογάν εκλέγεται με ποσοστό «λίγο πάνω από 52%».

Με την άνετη νίκη του ο Ερντογάν αποκτά την πρωτοβουλία των κινήσεων, αλλά και περιθώρια ελιγμών.

Από την άλλη, για το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα και το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης, τα εσωκομματικά προβλήματα θα είναι δεδομένα, καθώς το 38,54% του Ιχσάνογλου είναι μεν σχεδόν ίσο με το άθροισμα των ποσοστών των δύο κομμάτων στις βουλευτικές εκλογές του 2011, αλλά μικρότερο από το 43,23% που ήταν το ίδιο άθροισμα στις δημοτικές εκλογές της 30ής Μαρτίου 2014.

Ως προς τον Σελαχατίν Ντεμιρτάς και το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των λαών, ο στόχος που είχε τεθεί πριν από τις εκλογές ήταν το 10%.

Η ψηφοφορία ολοκληρώθηκε στις το απόγευμα. Συμμετείχαν περίπου 53 εκατομμύρια πολίτες.  Η συμμετοχή στις εκλογές ανήλθε στο 76%, σύμφωνα με κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.