Ο ΟΗΕ καταδικάζει την επικείμενη εισβολή του Ισραήλ για εκκένωση της Ράφας

Την έντονη αντίθεσή του εξέφρασε ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών σε όσα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, σχετικά με την επικείμενη εισβολή   στη  Ράφα όπου έχουν καταφύγει 1,5 εκ. εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι- Προειδοποιεί για ανθρωπιστική καταστροφή η διεθνής κοινότητα.

Υπενθυμίζεται ότι ο Νετανιάχου έδωσε εντολή στον στρατό να προετοιμάσει σχέδιο για την εκκένωση του πληθυσμού, εν όψει της  μαζικής χερσαίας εισβολής που επίκειται, με την αιτιολογία πως η Ράφα αποτελεί το τελευταίο προπύργιο της Χαμάς.

Υπενθυμίζεται ότι ο πληθυσμός της περιοχής της Ράφα έχει πενταπλασιαστεί, επειδή άμαχοι από άλλα σημεία κατέφυγαν (και εγκλωβίστηκαν) εκεί, προκειμένου να γλιτώσουν από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, κι αφού προηγουμένως είχαν λάβει εντολές να εκκενώσουν τις δικές τους περιοχές. Έτσι, αυτή τη στιγμή, περίπου 1,5 εκατ. άνθρωποι στοιβάζονται στη νότια Γάζα  σε βρώμικα, υπερπλήρη καταφύγια ή στον δρόμο, στριμωγμένοι σε μια μικρή  έκταση γης ανάμεσα στον αιγυπτιακό και τον ισραηλινό συνοριακό φράχτη και τη Μεσόγειο, και περικυκλωμένοι από τις ισραηλινές δυνάμεις.

Οι διεθνείς αντιδράσεις στην Ισραηλινή εισβολή στη Ράφα

Μια τέτοια ενέργεια του κράτους του Ισραήλ αναμένεται να κορυφώσει την ανθρωπιστική καταστροφή που ήδη συντελείται στη Λωρίδα της Γάζας.

Με τον απεσταλμένο του ΟΗΕ στην Παλαιστίνη να διερωτάται πού θα εκκενωθούν οι πολίτες εν μέσω της σχεδιαζόμενης επίθεσης, ο επικεφαλής του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες υπενθυμίζει, ότι ο μισός πληθυσμός των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων της Γάζας «είναι τώρα στριμωγμένος στη Ράφα και δεν έχει πουθενά να πάει», προειδοποιώντας ότι οι εκτοπισμένοι «δεν έχουν σπίτια» και «καμία ελπίδα».

«Ανησυχούμε εξαιρετικά για την τύχη των αμάχων στη Ράφα», δήλωσε την Παρασκευή ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στέφαν Ντουζάρικ και πρόσθεσε: «Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι οι άνθρωποι πρέπει να προστατεύονται, αλλά δεν θέλουμε επίσης να δούμε καμία αναγκαστική μετακίνηση – αναγκαστική μαζική μετακίνηση – ανθρώπων, η οποία είναι εξ ορισμού παρά τη θέλησή τους. Δεν θα υποστηρίξαμε με κανέναν τρόπο τον αναγκαστικό εκτοπισμό, που αντίκειται στο διεθνές δίκαιο».

«Η άνευ προηγουμένου πυκνότητα του πληθυσμού της Ράφα καθιστά σχεδόν αδύνατη την προστασία των αμάχων σε περίπτωση χερσαίων επιθέσεων», ανακοίνωσε επίσης το Γραφείο του ΟΗΕ για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων. «Η συμφόρηση στη Ράφα έχει φτάσει σε σημείο όπου οι κανονικές διαδρομές εμποδίζονται από σκηνές που έχουν στήσει οικογένειες που αναζητούν οποιονδήποτε επίπεδο, καθαρό διαθέσιμο χώρο», επίσης σημείωσε.

 Αξιωματούχοι σε υπηρεσίες αρωγής ξεκαθάρισαν ότι οποιαδήποτε προώθηση του ισραηλινού στρατού στην περιοχή της Ράφα μπορεί να προκαλέσει μαζικούς θανάτους στο εκατοντάδες χιλιάδες αμάχους που έχουν εγκλωβιστεί εκεί, με την ανθρωπιστική βοήθεια να κινδυνεύει με κατάρρευση.

Περισσότερα από 600.000 παιδιά και οι οικογένειές τους έχουν εκτοπιστεί στη Ράφα, αναφέρει το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (UNOCHA), ενώ η UNICEF προειδοποιεί ότι «χιλιάδες άλλοι θα μπορούσαν να πεθάνουν από την βία ή από την έλλειψη βασικών υπηρεσιών και την περαιτέρω διακοπή της ανθρωπιστικής βοήθειας».

Ως ανησυχητικό χαρακτήρισε το ισραηλινό σχέδιο επίθεσης στη Ράφα, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ στην πλατφόρμα X , προσθέτοντας ότι «αυτό θα έχει καταστροφικές συνέπειες, επιδεινώνοντας μια ήδη οικτρή ανθρωπιστική κατάσταση και έναν αβάσταχτο απολογισμό θυμάτων μεταξύ των αμάχων» πρόσθεσε.

Η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας Penny Wong εξέφρασε την ανησυχία της για τον «μειούμενο ασφαλή χώρο» με εφορμή τη σχεδιαζόμενη επίθεση του Ισραήλ στη Ράφα. «Ζητάμε και πάλι την άνευ όρων απελευθέρωση όλων των υπόλοιπων ομήρων και την ασφαλή και ανεμπόδιστη ανθρωπιστική πρόσβαση. Η Αυστραλία θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί τη φωνή της για να υπερασπιστεί μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη».

Σε μια σπάνια επίπληξη προς το Ισραήλ, ο υπουργός Εξωτερικών του Καναδά προειδοποίησε ότι η σχεδιαζόμενη επίθεσή του στη Ράφα θα είναι καταστροφική για αθώους ανθρώπους.
«Ανησυχούμε βαθύτατα από τις αναφορές για μια ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα. Θα έχει καταστροφικές συνέπειες, θέτοντας σε σοβαρό κίνδυνο τις ζωές των Παλαιστινίων και των ξένων υπηκόων, συμπεριλαμβανομένων των [Καναδών], που αναζητούν καταφύγιο και καθιστώντας επικίνδυνη τη ζωτικής σημασίας παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας», ανέφερε η καναδική υπουργός Εξωτερικών σε δήλωσή της στο X.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Αντονι Μπλίνκεν, ο οποίος ολοκλήρωσε χθες την περιοδεία του στην περιοχή με σκοπό να ενθαρρύνει την προσπάθεια να κηρυχθεί ανακωχή, παρότρυνε το Ισραήλ να «προστατεύει» τους αμάχους στις επιχειρήσεις του στη Λωρίδα της Γάζας, συμπεριλαμβανομένων αυτών στη Ράφα. Προειδοποίησε  πως επαπειλείται «καταστροφή» στη Ράφα και τόνισε ότι δεν θα υποστηρίξει την επιχείρηση «χωρίς σοβαρό και αξιόπιστο σχεδιασμό» για τους αμάχους.

Το Ισραήλ συνεχίζει ανενόχλητο τη γενοκτονία του λαού της Παλαιστίνης

Όπως μεταδίδει το Al Jazeera, Ισραηλινοί ελεύθεροι σκοπευτές στη Χαν Γιουνίς σκότωσαν τουλάχιστον 21 ανθρώπους έξω από το νοσοκομείο Νάσερ, με το ιατρικό προσωπικό να περιλαμβάνεται μεταξύ των στόχων.

Συγγενείς βρήκαν σήμερα το πτώμα της 6χρονης Παλαιστίνιας Χιντ Ρατζάμπ , η οποία εκλιπαρούσε τις ομάδες διάσωσης στη Γάζα να στείλουν βοήθεια, αφότου παγιδεύτηκε εν μέσω ισραηλινών στρατιωτικών πυρών, μαζί με τα πτώματα πέντε συγγενών της και δύο διασωστών, που είχαν πάει να τη σώσουν.

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος (PCRS ) κατηγόρησε το Ισράηλ ότι εσκεμμένα στοχοθέτησε το ασθενοφόρο που εστάλη για τη διάσωση της Χιντ Ρατζάμπ, αφότου εκείνη πέρασε ώρες μιλώντας στο τηλέφωνο με τους υπεύθυνους εκλιπαρώντας για βοήθεια με τον ήχο των πυρών να αντηχεί γύρω της. Η φρίκη που έζησε η Χιντ, η οποία αποκαλύφθηκε στα ηχητικά ντοκουμέντα της συνομιλίας που είχε το τρομοκρατημένο κορίτσι με τους διασώστες πριν από 12 ημέρες, υπογραμμίζει τις ανυπόφορες συνθήκες που βιώνουν οι άμαχοι μπροστά στην ισραηλινή φρικαλεότητα στη Γάζα.

Από την πλευρά του το Ισραήλ αδιαφορεί  για τις αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας και προχώρησε χθες σε εκτεταμένους βομβαρδισμούς. Μέσα σε 24 ώρες, 107 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 142 τραυματίστηκαν στη Γάζα.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.