Νέος Ισραηλινός βομβαρδισμός στoν καταυλισμό της Τζαμπαλίγια με εκατοντάδες νεκρούς- Ο ΟΗΕ καταγγέλλει την ωμότητα στη Γάζα

Δεν έχουν τέλος τα εγκλήματα σε βάρος του παλαιστινιακού λαού από το κράτος του Ισραήλ.

Οι  αεροπορικές επιδρομές και οι χερσαίες επιχειρήσεις των ισραηλινών δυνάμεων στο βόρειο τμήμα της Γάζας  συνεχίζονται  και δηλώνουν  αποφασισμένοι  να συνεχίσουν  την “εξόντωση των τρομοκρατών” παρά τις εκκλήσεις του  ΟΗΕ για κατάπαυση των εχθροπραξιών  και προστασία τωω αμάχων και τις μεγάλες κινητοποιήσεις  συμπαράστασης  στο λαό της Παλαιστίνης σε όλο τον κόσμο.

Τουλάχιστον 50 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τη νέα ισραηλινή  επίθεση στον παλαιστινιακό καταυλισμό της Τζαμπαλίγια ενώ  πάνω από 150 είναι οι  τραυματίες.

Ο βομβαρδισμός σημειώθηκε στην συνοικία al-Faluja στα βορειοδυτικά του καταυλισμού. Οι πρώτες εικόνες που έρχονται μετά την άρση του αποκλεισμού των επικοινωνιών που επέβαλε το Ισραήλ, απεικονίζουν ισοπεδωμένες πολυκατοικίες, από απανωτά χτυπήματα από αεροσκάφη κι  κατοίκους να προσπαθούν να ανασύρουν  εγκλωβισμένους στα ερείπια   στην πλειοψηφία τους  γυναίκες και μικρά παιδιά.

Ο ΟΗΕ καταγγέλλει τις ωμότητες στη Γάζα, μετά τη 2η επίθεση στην Τζαμπαλίγια

Ο επικεφαλής των ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ Μάρτιν Γκρίφιθς κατήγγειλε τον βομβαρδισμό του προσφυγικού καταυλισμού της Τζαμπαλίγια που προκάλεσε τον θάνατο δεκάδων ανθρώπων, κάνοντας λόγο για την «τελευταία χρονικά ωμότητα που πλήττει τους κατοίκους της Γάζας».

«Αυτή είναι απλά η τελευταία χρονικά ωμότητα που πλήττει τους κατοίκους της Γάζας όπου οι μάχες εισήλθαν σε μια φάση ακόμη πιο τρομακτική με ακόμη πιο φρικτές συνέπειες σε ανθρωπιστικό επίπεδο», δήλωσε σε ανακοίνωση εκφράζοντας θλίψη για «τον κόσμο που δείχνει ανίκανος, ακόμη και απρόθυμος να δράσει» για να τερματιστεί αυτός ο πόλεμος.

Δεκάδες Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στον βομβαρδισμό που έγινε την Τρίτη του μεγαλύτερου προσφυγικού καταυλισμού της Λωρίδας της Γάζας, ένα πλήγμα που ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε, αναφέροντας ότι είχε στο στόχαστρο έναν από τους υπευθύνους της επίθεσης της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου.

Την Τεάρτη, η υπηρεσίας πολιτικής προστασίας στη Γάζα ανακοίνωσε ότι ο ισραηλινός στρατός χτύπησε ξανά τον προσφυγικό καταυλισμό και ότι αυτός ο νέος βομβαρδισμός σκότωσε ολόκληρες οικογένειες.

«Στη Γάζα, γυναίκες, παιδιά και άνδρες πεθαίνουν από την πείνα, τραυματίζονται και σκοτώνονται σε βομβαρδισμούς. Έχουν χάσει κάθε πίστη στην ανθρωπότητα και κάθε ελπίδα για το μέλλον», τόνισε ο Μάρτιν Γκρίφιθς, επιστρέφοντας από ταξίδι στο Ισραήλ και τη Δυτική Όχθη, επαναλαμβάνοντας παράλληλα την καταδίκη του για τις «βάναυσες» επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

«Στο μεταξύ, ο κόσμος δείχνει ανίκανος, ακόμη και απρόθυμος να δράσει. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί», πρόσθεσε, ζητώντας επαναλαμβανόμενες ανθρωπιστικές παύσεις των μαχών για να καταστεί δυνατή η είσοδος περισσότερης ανθρωπιστικής βοήθειας και η απελευθέρωση ομήρων από τη Χαμάς.

«Μια αποτυχία να δράσουμε τώρα θα έχει συνέπειες πολύ πέρα από την περιοχή, γιατί είναι μια παγκόσμια κρίση», προειδοποίησε.

Επιτροπή ΟΗΕ για τα δικαιώματα του παιδιού: Άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και ειρηνευτικές συνομιλίες

Ένας πόλεμος στον οποίο σκοτώνονται χιλιάδες παιδιά «δεν μπορεί να έχει νικητή», επισήμανε σήμερα η Επιτροπή για τα δικαιώματα του παιδιού του ΟΗΕ, καταγγέλλοντας «τις σοβαρές παραβιάσεις των δικαιωμάτων των παιδιών» στη Λωρίδα της Γάζας.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή «καταδικάζει σθεναρά την κλιμάκωση των επιθέσεων του Ισραήλ εναντίον πολιτικών στόχων στη Λωρίδα της Γάζας, από τις οποίες βρήκαν τον θάνατο περισσότερα από 3.500 παιδιά μετά τις 7 Οκτωβρίου 2023» και δηλώνει «εξαιρετικά ανήσυχη» για την τύχη των παιδιών που παραμένουν όμηροι της Χαμάς. Η Επιτροπή, έργο της οποίας είναι να επιβλέπει την εφαρμογή της Διεθνούς Σύμβασης για τα δικαιώματα του παιδιού, ζητά επίσης «να μπει τέλος στις καταστροφικές συνέπειες για τη ζωή των παιδιών» στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

«Κατά τον πρώτο μήνα αυτού του πολέμου, φρικτές πληροφορίες έκαναν λόγο για ενέργειες που απαγορεύονται από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, όπως για ακρωτηριασμούς, τραυματισμούς, απαγωγές, εξαναγκαστική εκτόπιση, στέρηση ιατρικών υπηρεσιών, τροφίμων και νερού. Ενώνουμε τη φωνή μας με εκείνους που ζητούν κατάπαυση του πυρός» υπογραμμίζουν οι 18 ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες που μετέχουν στην Επιτροπή.

Η κατάπαυση του πυρός θα πρέπει να αποτελέσει «την αρχή για συνομιλίες με στόχο την εγκαθίδρυση μιας δίκαιης και βιώσιμης ειρήνης στην περιοχή».

Πενθήμερη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα ζήτησε και ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός του Λιβάνου, Νατζίμπ Μικάτι, τονίζοντας ότι ο χρόνος τελειώνει ώστε ο πόλεμος να μην “ξεφύγει εκτός ελέγχου”.

Oργάνωση Save the Children:Το Ισραήλ σκότωσε περισσότερα παιδιά από όσα σκοτώνονται ετησίως σε πολέμους μετά το 2019

Ο αριθμός των παιδιών που σκοτώθηκαν σε τρεις εβδομάδες πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα, είναι μεγαλύτερος από όσα σκοτώθηκαν ετησίως σε όλες τις πολεμικές συγκρούσεις του πλανήτη μετά το 2019, αναφέρει σε δελτίο τύπου της η οργάνωση Save the Children.

Από τις 7 Οκτωβρίου έως τις 29 Οκτωβρίου, περισσότερα από 3.257 παιδιά έχουν αναφερθεί πως σκοτώθηκαν, εκ των οποίων τουλάχιστον 3.195 στη Γάζα, 33 στη Δυτική Όχθη και 29 στο Ισραήλ, σύμφωνα με τα υπουργεία Υγείας της Γάζας και του Ισραήλ.

Ο αριθμός των παιδιών που αναφέρθηκε ότι σκοτώθηκαν μέσα σε μόλις τρεις εβδομάδες στη Γάζα είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό των παιδιών που σκοτώθηκαν σε ένοπλες συγκρούσεις παγκοσμίως – σε περισσότερες από 20 χώρες – κατά τη διάρκεια ενός ολόκληρου έτους, τα τελευταία τρία χρόνια.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις τρεις τελευταίες ετήσιες εκθέσεις του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για τα παιδιά και τις ένοπλες συγκρούσεις, συνολικά 2.985 παιδιά σκοτώθηκαν σε 24 χώρες το 2022, 2.515 το 2021 και 2.674 το 2020 σε 22 χώρες. Το 2019, σκοτώθηκαν 4.019 παιδιά.

Όπως τονίζει η Save the Children, με το 40% των μέχρι στιγμής απωλειών να είναι παιδιά, και τουλάχιστον άλλα 1.000 να έχουν δηλωθεί πως αγνοούνται κάτω από τα συντρίμμια των σπιτιών τους, ο αριθμός των παιδιών που σκοτώθηκαν από τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς του Ισραήλ αναμένεται να μεγαλώσει.

Επίσης, τουλάχιστον 6.360 παιδιά στη Γάζα έχουν τραυματιστεί, καθώς και τουλάχιστον 180 παιδιά στη Δυτική Όχθη και τουλάχιστον 74 παιδιά στο Ισραήλ. Περισσότερα από 200 άτομα, μεταξύ των οποίων και παιδιά, παραμένουν όμηροι μέσα στη Γάζα.

Ο κίνδυνος θανάτου κι άλλων παιδιών από τα τραύματά τους είναι μεγαλύτερος από ποτέ, καθώς σύμφωνα με τον ΟΗΕ το ένα τρίτο των νοσοκομείων σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας δεν λειτουργούν πλέον λόγω των διακοπών του ηλεκτρικού ρεύματος και της «απόλυτης πολιορκίας» από την κυβέρνηση του Ισραήλ που εμποδίζει την είσοδο αγαθών όπως καύσιμα και φάρμακα. Σύμφωνα με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, η έλλειψη αναισθησίας που προέκυψε σημαίνει ακρωτηριασμό παιδιών χωρίς ανακούφιση από τον πόνο.

Η οργάνωση Save the Children δηλώνει εξαιρετικά ανήσυχη για τις περαιτέρω απώλειες αμάχων που θα προκύψουν από την επέκταση της χερσαίας επίθεσης που ανακοίνωσε το Ισραήλ την Παρασκευή και ζητά άμεση κατάπαυση του πυρός. Επίσης, καλεί όλα τα μέρη της σύγκρουσης να λάβουν άμεσα μέτρα για την προστασία της ζωής των παιδιών και τη διεθνή κοινότητα να υποστηρίξει τις προσπάθειες αυτές, όπως είναι υποχρέωσή της.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.