Μετά το Brexit, τα βλέμματα στην Ισπανία: Θα αλλάξουν πορεία οι Ισπανοί δίνοντας την ψήφο τους Αριστερά;

Στις κάλπες καλούνται σήμερα εκ νέου οι Ισπανοί, μόλις τρεις μέρες μετά τη νίκη του Brexit στη Μεγάλη Βρετανία, προκειμένου να αποφασίσουν αν θα δώσουν μια δεύτερη ευκαιρία στον Ραχόι ή αν θα εμπιστευθούν τη συμμαχία των Podemos με την Ενωμένη Αριστερά που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις πάει για τη δεύτερη θέση.
Tριάντα έξι εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στις νέες αυτές βουλευτικές εκλογές που διεξάγονται στην Ισπανία μόνον έξι μήνες έπειτα από αυτές της 20ης Δεκεμβρίου και μετά την αποτυχημένη προσπάθεια των Σοσιαλιστών και του Σάντσεθ να σχηματίσουν μια «προοδευτική κυβέρνηση».
 
Οι κάλπες ανοίγουν στις 9 το πρωί  και θα κλείσουν στις 8 το βράδυ τοπική ώρα (10:00 ως 21:00 ώρα Ελλάδος) και τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα αναμένονται γύρω στις 22:30.
 
Τον Δεκέμβριο οι Ισπανοί είχαν ήδη ταχθεί υπέρ μιας αλλαγής, καθώς τα δύο μεγάλα κόμματα, Λαϊκό Κόμμα και Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα, έχασαν τη δύναμη που είχαν, με τους ψηφοφόρους να μοιράζουν την «πίτα», δίνοντας ψήφους τόσο στους Podemos όσο και στους Ciudadanos.
 
Το Λαϊκό Κόμμα (PP) του απερχόμενου πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι έχασε την απόλυτη πλειοψηφία στις προηγούμενες εκλογές, εξασφαλίζοντας μόνον το 28,7% των ψήφων, μολονότι ήρθε πρώτο. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το κόμμα του Ραχόι θα έρθει πάλι πρώτο αλλά πάλι δεν θα καταφέρει να συγκεντρώσει τον απαραίτητο αριθμό εδρών που του εξασφαλίσουν τον σχηματισμό κυβέρνησης.
 
Την ίδια ώρα το Ισπανικό Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (PSOE) έφερε τα χειρότερα εκλογικά αποτελέσματα στην ιστορία του τον περασμένο Δεκέμβριο ακολουθώντας το Λαϊκό, ενώ δεν κατάφερε να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού, αμφιταλαντευόμενο μεταξύ δεξιάς και αριστεράς.
 
Το κίνημα των Podemos και το φιλελεύθερο Ciudadanos ήταν οι κερδισμένοι αυτών των εκλογών και απ’ ό,τι φάνηκε ρυθμιστές της κατάστασης, καθώς χωρίς τις κοινοβουλευτικές τους έδρες τα δυο μεγάλα κόμματα δεν μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση.
 

Η αποτροπή σχηματισμού μιας νέας κυβέρνησης Ραχόι ήταν κοινός τόπος όλων των αντιπολιτευόμενων κομμάτων, κάτι όμως που δεν κατάφερε να υπερκεράσει τις διαφορές τους με αποτέλεσμα η χώρα να οδηγηθεί σε νέες εκλογές. Σοσιαλιστές και Podemos δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία για τον σχηματισμό ενός συνασπισμού, ο οποίος θα μπορούσε να αναλάβει αυτός τα ηνία της χώρας.

«Το Unidos Podemos αποτελεί τη χρήσιμη ψήφο για να διώξουμε το Λαϊκό Κόμμα, επανέλαβε με το κλείσιμο της προεκλογικής εκστρατείας ο Πάμπλο Ιγκλέσιας.

Ο Ιγκλέσιας ξεκίνησε το Σάββατο παίζοντας μπάσκετ και ποδόσφαιρο με συντρόφους του Unidos Podemos στη Πανεπιστημιούπολη της Μαδρίτης, το πλέον «φιλικό» περιβάλλον για τον ηγέτη του Unidos Podemos και τουPodemos. 
O Ιγκλέσιας έδειξε μεγάλη αυτοπεποίθηση υποστηρίζοντας ότι δεν διακατέχεται από κανενός είδους νευρικότητας, μπροστά στην «ιστορική αλλαγή» που θα ζήσει τη Κυριακή το βράδυ η Ισπανία. Σεβόμενος την «ημέρα περίσκεψης» πριν την ψήφο ο υποψήφιος πρωθυπουργός τουUnidos Podemos τόνισε ότι «σήμερα δεν είναι μέρα για να μιλήσουμε για τη πολιτική», αλλά από το Podemos «αισθανόμαστε σαν πρωταγωνιστές της αλλαγής», που μπορεί να έρθει διαμέσου μιας συμφωνίας με τους σοσιαλιστές. «Θα δούμε αύριο», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Στην Ισπανία ήδη βρίσκεται και αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, για να εκφράσει την υποστήριξή της στην προσπάθεια της συμμαχίας Ποδέμος – Ενωμένης Αριστεράς για την αλλαγή των συσχετισμών, τόσο  στην Ισπανία, όσο και σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.