Μελανσόν: Ούτε μία ψήφος στην ακροδεξιά Λεπέν

Η εκστρατεία για τον β’ γύρο των Γαλλικών Προεδρικών εκλογών ξεκινά με τους Εμανουέλ Μακρόν και Μαρίν Λεπέν να βρίσκονται και πάλι αντιμέτωποι όπως το 2017. Πολλά θα εξαρτηθούν από το πώς θα αποφασίσουν να ψηφίσουν στις 24 Απριλίου οι ψηφοφόροι του Ζαν-Λικ Μελανσόν.

Ο Εμανουέλ Μακρόν και η Μαρίν Λε Πεν θα είναι οι αντίπαλοι για τη γαλλική προεδρία στο δεύτερο γύρο των εκλογών στις 24 Απριλίου. Η ισχυρή παρουσία της Αριστεράς και το εξαιρετικά υψηλό ποσοστό που κέρδισε ο Μελανσόν του δίνουν ρόλο ρυθμιστή με το μήνυμα του, μετά τον πρώτο γύρο, να είναι ξεκάθαρο: «Δεν πρέπει να υπάρξει ούτε μία ψήφος υπέρ της Λεπέν στον δεύτερο γύρο» χωρίς όμως  να υποστηρίξει άμεσα την υποψηφιότητα  Μακρόν.

Οι ψηφοφόροι του Μελανσόν  που προσεγγίζουν το 22%  θα μπορούσαν να κρίνουν τον τελικό γύρο αυτών των εκλογών, ωστόσο πολλοί από αυτούς μπορεί απλώς να μείνουν εκτός του δεύτερου γύρου και να απέχουν. Άλλοι αναλυτές σχολιάζουν ότι μια μερίδα των ψηφοφόρων του Μελανσόν ενδέχεται να θελήσουν να τιμωρήσουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές και την παγκοσμιοποίηση στο πρόσωπο του Μακρόν.

Τα αποτελέσματα

Με καταμετρημένο σχεδόν το σύνολο των ψήφων, ο Εμανουέλ Μακρόν κερδίζει το 27,6% αυτών, η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν το 23,41% και ακολουθεί ο Ζαν Λικ Μελανσόν με 21,95%, αρκετά υψηλότερα από τα ποσοστά που του έδιναν οι δημοσκοπήσεις.

Αξίζει να σημειωθεί  ότι στις ηλικίες 25-34 ο Μελανσόν είναι και πάλι πρώτος με ποσοστό 31% και ακολουθεί η Λεπέν με 27% και ο Μακρόν με 22%.

Μονοψήφια ποσοστά για τον ακροδεξιό Ερίκ Ζεμούρ (7,05%) το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα με τη Βαλερί Πεκρές (4,79%) και τον υποψήφιο των Πρασίνων, Γιανίκ Ζαντό (4,58%).

Ιδιαίτερα υψηλή ήταν η αποχή που ανήλθε στο 25,14%, το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό μετά από τος εκλογές του 2002.

Οι δηλώσεις

Ο Γάλλος υποψήφιος της αριστεράς Ζαν Λικ Μελανσόν κάλεσε τους υποστηρικτές του να μην ψηφίσουν την ακροδεξιά υποψήφια Μαρίν Λεπέν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία στις 24 Απριλίου.

«Καλείστε να επιλέξετε μεταξύ δύο διαβόλων. Είναι καθήκον μου να σας πω τώρα ότι θα πρέπει να ρίξετε την πέτρα προς το βουνό. Είστε ισχυροί για να ηγηθείτε αυτής της μάχης και αυτή θα είναι η αρχή για να κερδίσουμε την επόμενη. Τώρα εσείς πρέπει να πολεμήσετε σε αυτή τη μάχη που έρχεται. Ξέρουμε ποιον δεν θα ψηφίσουμε ποτέ, για τους υπόλοιπους θυμηθείτε αυτά που σας είπα πριν από 5 χρόνια. Ο καθένας ξέρει τι είναι καλό για τη χώρα και ποτέ δεν θα χάσουμε την εμπιστοσύνη στην δημοκρατία. Δεν πρέπει να δώσετε ούτε μια ψήφο στην Μαρίν Λεπέν» δήλωσε ο Μελανσόν.

Μετά τη νίκη του στον πρώτο γύρο ο Εμανουέλ Μακρόν ευχαρίστησε τους ψηφοφόρους του τονίζοντας ότι ακόμα δεν έχουμε νικήσει. Ο απερχόμενος πρόεδρος κάλεσε τους Γάλλους ψηφοφόρους να τον ψηφίσουν για να εμποδίσει την ακροδεξιά να πάρει την εξουσία. «Καλώ όλους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δεν με ψήφισαν στον πρώτο γύρο, να συσπειρωθούν μαζί μας».

Η Μαρίν Λεπέν δήλωσε ότι είναι αυτή που θα ενώσει τη Γαλλία και ζήτησε μια «έντιμη συζήτηση» σε αυτές τις περίπου δύο εβδομάδες που θα ακολουθήσουν μέχρι τον β’ γύρο.

Η Λεπέν κάλεσε όσους δεν ψήφισαν τον Μακρόν, να την ψηφίσουν στον δεύτερο γύρο. Η πρόεδρος του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού, όπως μετονόμασε το Εθνικό Μέτωπο που ίδρυσε ο πατέρας της, είπε ότι θα είναι η «πρόεδρος όλων των Γάλλων» αν εκλεγεί στον δεύτερο γύρο.

Oι περισσότεροι υποψήφιοι πρότειναν στους ψηφοφόρους τους να μην στηρίξουν τη Λεπέν στον β’ γύρο.

Εξαίρεση αποτελεί ο Ερίκ Ζεμούρ που στηρίζει Λεπέν και ο συντηρητικός Ερίκ Σιοτί που επέλεξε την «ουδετερότητα».

Πληροφορίες: https://www.efsyn.gr/

www. ertnews.gr, ΑΜΕ-ΑΠΕ

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.