Μακελειό στο Παρίσι: Επίθεση ενόπλων στα γραφεία του Charlie Hebdo (βίντεο) – Δώδεκα οι νεκροί

Σε «κόκκινο συναγερμό» η γαλλική πρωτεύουσα μετά τη δολοφονική επίθεση ενόπλων στα γραφεία του γαλλικού σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo. Δώδεκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ενώ άλλοι δέκα τραυματίστηκαν. Από αυτούς οι πέντε βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Για τρομοκρατική επίθεση μίλησε ο Ολάντ, ο οποίος πρόσθεσε ότι η Γαλλία βρίσκεται υπό απειλή γιατί είναι «μια ελεύθερη χώρα».

Το χρονικό της επίθεσης

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία δυο – κατά άλλες πληροφορίες τρεις – ένοπλοι που φορούσαν μαύρες κουκούλες εισέβαλαν γύρω στις 11:30 το πρωί στα γραφεία του περιοδικού και άρχισαν να γαζώνουν με καλάσνικοφ τους παριστάμενους, κυρίως εργαζόμενους.

Οι δράστες εκτελούν αστυνομικό και διαφεύγουν

Σε βίντεο που επικαλείται το κανάλι BFM TV και ανέβηκε στο διαδίκτυο, οι ένοπλοι ακούγεται να φωνάζουν: «Πήραμε εκδίκηση για τον Προφήτη! Σκοτώσαμε το Charlie Hebdo!».

Σύμφωνα με πληροφορίες της Figaro, οι ένοπλοι άνοιξαν πυρ στην είσοδο των γραφείων και δεν ανέβηκαν στους ορόφους. Όπως γράφει η Parisien, η επίθεση φαίνεται ότι ήταν καλά προετοιμασμένη, αφού έγινε ώρα που ήταν παρόντες όλοι οι δημοσιογράφοι και οι δράστες φέρεται να φώναζαν τα θύματα με τα ονόματά τους προτού τους εκτελέσουν. Κάποιοι από τους εργαζόμενους ανέβηκαν στην ταράτσα προκειμένου να γλιτώσουν.

Οι δράστες διέφυγαν με δύο ξεχωριστά οχήματα αφού υπήρξε ανταλλαγή πυροβολισμών με τους αστυνομικούς κατά την οποία δυο αστυνομικοί τραυματίστηκαν σοβαρά και αργότερα υπέκυψαν στα τραύματά τους.
Βίντεο ντουκουμέντο από την επίθεση

Στο βίντεο ακούγονται οι πυροβολισμοί που πέφτουν στα γραφεία του περιοδικού

Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση έχει στηθεί για τον εντοπισμό και την σύλληψη των δραστών που εκτιμάται ότι πρόκειται για ισλαμιστές. Σε ύψιστη επιφυλακή βρίσκεται ο κεντρικός τομέας του Παρισιού (Ile-de-France) και ενισχύονται τα μέτρα ασφαλείας σε τόπους λατρείας, καταστήματα, γραφεία μέσων ενημέρωσης και στα μέσα μεταφοράς.

Το Charlie Hebdo έχει δημοσιεύσει στο παρελθόν σατιρικά καρτούν με τον Μωάμεθ κάτι που ξεσήκωσε αντιδράσεις στον μουσουλμανικό κόσμο. Το 2011 είχε πραγματοποιηθεί στα γραφεία του περιοδικου βομβιστική επίθεση

Ολάντ: Θα τιμωρήσουμε τους δράστες

Για «μία τρομοκρατική επίθεση ασύγκριτης βαρβαρότητας» έκανε λόγο ο Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος έσπευσε στον τόπο της τραγωδίας.

«Μία επίθεση πραγματοποιήθηκε κατά μία εφημερίδας, κατά των δημοσιογράφων που ήθελαν πάντα να αποδεικνύουν ότι μπορούσαν να ενεργούν, στη Γαλλία, για την υπεράσπιση των ιδεών τους. Είχαν αστυνομικούς για την προστασία τους. Δολοφονήθηκαν άνανδρα» σημείωσε ο Γάλλος Πρόεδρος.

«Έχουμε ενεργοποιήσει το σχέδιο Vigipirate. Οι δράστες της επίθεσης αυτής θα διωχθούν. Η Γαλλία βρίσκεται σε σοκ. Οφείλουμε να ενεργήσουμε με αυστηρότητα, αλλά με γνώμονα την εθνική ενότητα. Βρισκόμαστε σε μία δύσκολη στιγμή, πολλές επιθέσεις έχουν αποτραπεί, γνωρίζαμε ότι δεχόμασταν απειλές διότι είμαστε μία ελεύθερη χώρα. Θα τιμωρήσουμε τους δράστες» πρόσθεσε.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.