Ιστορική μέρα στη Χάγη: Το Ισραήλ κατηγορείται για γενοκτονία στη Γάζα

Η Νότια Αφρική, το κράτος που βίωσε επί δεκαετίες το αποικιακό καθεστώς του Απαρτχάιντ, καταθέτει στο Διεθνές Δικαστήριο του ΟΗΕ εναντίον του Ισραήλ κατηγορώντας το για γενοκτονία κατά του λαού της Γάζας.
Η μήνυση περιστρέφεται γύρω από τις υποχρεώσεις του Ισραήλ βάσει της Σύμβασης για τη Γενοκτονία, επιδιώκοντας επείγοντα μέτρα για την προστασία των Παλαιστινίων στη Γάζα από περαιτέρω βλάβη και διασφαλίζοντας ότι το Ισραήλ συμμορφώνεται με τη σύμβαση, σταματώντας αμέσως τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις.
 Ο Πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Cyril Ramaphosa μετά την αγόρευση του στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης δήλωσε:
«Ποτέ δεν ένιωσα τόσο περήφανος όσο σήμερα γιατί ξέρω πως δεν θα είμαστε ελεύθεροι στη Νότια Αφρική αν δεν είναι ελεύθερος και ο παλαιστινιακός λαός».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Νότιας Αφρικής, Ρόναλντ Λαμόλα, τόνισε ότι καμία ένοπλη επίθεση στο έδαφος ενός κράτους, ανεξάρτητα από τη σοβαρότητά του, δεν μπορεί να δικαιολογήσει παραβιάσεις της  Σύμβασης για την Πρόληψη και Τιμωρία του Εγκλήματος της Γενοκτονίας.

Ο Λαμόλα κατά την εναρκτήρια δήλωση του για την υπόθεση δήλωσε: «Απλώνοντας τα χέρια μας στον λαό της Παλαιστίνης, το κάνουμε έχοντας πλήρη επίγνωση ότι είμαστε μέρος της ανθρωπότητας. Αυτά ήταν τα λόγια του ιδρυτικού μας προέδρου, Νέλσον Μαντέλα· αυτό είναι το πνεύμα με το οποίο η Νότια Αφρική προσχώρησε στη Σύμβαση για την Πρόληψη και την Τιμωρία του Εγκλήματος της Γενοκτονίας το 1998».

Εκπρόσωποι από την Ιορδανία, την Τουρκία, τη Λιβύη, το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές, τις Μαλδίβες, τη Βενεζουέλα, τη Ναμίμπια, τη Νικαράγουα, τη Μαλαισία, την Ινδονησία, τη Βολιβία, την Κολομβία, τη Βραζιλία, τον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας με 57 κράτη μέλη και τον Αραβικό Σύνδεσμο, επιπλέον 200 καθηγητές και ειδικοί στο διεθνές δίκαιο, έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους για την αγωγή της Νότιας Αφρικής στο Διεθνές Δικαστήριο.
Παρακολουθήστε τη διαδικασία εδώ: https://webtv.un.org/en/asset/k11/k11gf661b3…

Στην πρώτη από τις δύο ημέρες των ακροάσεων, οι δικηγόροι για τη Νότια Αφρική περιέγραψαν έναν «υπερβολικό αριθμό νεκρών» πάνω από 23.200 – 70 τοις εκατό γυναίκες και παιδιά, με πάνω από 7.000 ανθρώπους νεκρούς ή παγιδευμένους κάτω από τα ερείπια.

Περιέγραψαν επίσης τον κίνδυνο πείνας στον πληθυσμό της Γάζας, όπου το δικαστήριο άκουσε ότι οι άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε τρόφιμα ή ιατρικές προμήθειες που σώζουν ζωές λόγω των συνεχιζόμενων βομβαρδισμών και της άρνησης του Ισραήλ να επιτρέψει αρκετό καύσιμο, νερό ή φαγητό στον θύλακα.

Η απόφαση μπορεί να διαρκέσει χρόνια, επομένως η Νότια Αφρική ζητά από το Διεθνές Δικαστήριο να διατάξει προσωρινά μέτρα για να αναγκάσει το Ισραήλ να επιτρέψει μεγαλύτερη ανθρωπιστική πρόσβαση στους αμάχους και να τερματίσει τη στρατιωτική του εκστρατεία.

Δικηγόρος της Νότιας Αφρικής Μπλιν Νι Γκραλέι- Μια συγκλονιστική αγόρευση:
Kάθε μέρα το «Ισραήλ» το κράτος των Ναζί στην Λωρίδα της Γάζας δολοφονεί:
247 Παλαιστινίους έναν Παλαιστίνιο κάθε 6 λεπτά.
48 γυναίκες-μητέρες δυο κάθε ώρα.
117 παιδιά κάθε μέρα ..
Η UNICEF ο οργανισμός του ΟΗΕ για την προστασία των παιδιών χαρακτήρισε τον πόλεμο του «Ισραήλ» στη Γάζα «πόλεμος στα παιδιά».
Κάθε μέρα, 10 παιδιά θα ακρωτηριάζονται χωρίς αναισθητικό….
Η Νότια Αφρική κατέθεσε μήνυση εναντίον του κράτους του Απαρτχάιντ στην Παλαιστίνη που επέβαλαν οι Άγγλοι αποικιοκράτες με το συνεργάτη τους το εθνικιστικό ρατσιστικό κίνημα του Σιωνισμού από το 1917.. εναντίον του κράτους που συνεχίζει να διαπράττει ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ εναντίον του λαού της κατεχόμενης Παλαιστίνης.. εναντίον του κράτους που κήρυξε πόλεμο στο λαό της Λωρίδας της Γάζας.. Γιατί άραγε η Νότια Αφρική και ο λαός της ενδιαφέρονται τόσο πολύ για τον λαό της Παλαιστίνης και το απελευθερωτικό του κίνημα;;
Η Νότια Αφρική είναι η χώρα που νίκησε ο λαός της το σύστημα Απαρτχάιντ, σύστημα ρατσιστικών διακρίσεων που επιβλήθηκε από τους αποικιοκράτες του Δυτικού Κόσμου στη Αφρικανική αυτή χώρα. Ο λαός αυτής της αφρικανικής χώρας και το Κίνημα Αντίστασης του είχε σύμμαχο για πολλές δεκαετίες το Παλαιστινιακό Κίνημα Αντίστασης.. μαζί με πολλά άλλα εθνικοαπελευθερωτικά, αντιρατσιστικά, κοινωνικά και αντιφασιστικά κινήματα σε όλο τον κόσμο αγωνίζονταν για την ανατροπή του καθεστώτος Απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική .. και τα καταφέραμε με πολλούς αγώνες και θυσίες ..
Θυμάμαι σε προσωπικό επίπεδο τους αγώνες που δίναμε με τους συντρόφους από τη Νότια Αφρική που σπούδαζαν στη Θεσσαλονίκη, τον επαναστάτη Ντάνκιν που είχε έρθει νωρίτερα από μένα στην Ελλάδα και έμεινε στη Γ φοιτητική εστία στη Θεσσαλονίκη.. Θυμάμαι τους κοινούς αγώνες και τις κοινές προκηρύξεις και αφίσες και εκδηλώσεις που κάναμε για να αναδείξουμε τον αγώνα των Μαύρων Αγωνιστών της Αφρικής .. τον κοινό αυτόν αγώνα δεν το δίναμε μόνο στη Θεσσαλονίκη αλλά σε όλο τον κόσμο .. όλο το Παλαιστινιακό Κίνημα με όλες τις οργανώσεις του είχε επιστρατευτεί ολοκληρωτικά για να στηρίξει με κάθε μέσον τον αγώνα των Αφρικανών συντρόφων και αγωνιστών .. Και μάλιστα θυμάμαι τις κουβέντες που λέγαμε με τον Ντάνκιν και πως άρχισε να αποδυναμώνεται το καθεστώς των Λευκών αφεντικών στη Αφρική και πως άρχισε να χάνει συμμάχους διεθνώς .. και πως τρεις χώρες έμειναν και στήριζαν μέχρι τη τελευταία του αναπνοή το κράτος του Απαρτχάιντ και αρνούνταν να πάρουν μέτρα εναντίον του .. ήταν οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και το Ισραήλ.. Ειδικά το κράτος των Ναζισιωνιστών ήταν το τελευταίο των τελευταίων που συνέχιζε και στήριζε το σύμμαχο του το κράτος των Λευκών αποικιοκρατών στη Νότια Αφρική.. και θυμάμαι μάλιστα πως στον αγώνα αυτό όπως στον αγώνα που δίνεται τώρα είχαμε συμμάχους και Εβραίους σε πολλές χώρες ..Εβραίους που απεχθάνονταν τη συμμαχία του κράτους του Απαρτχάιντ στην Αφρική και στην Παλαιστίνη ..

 Μήνυμα Γιάνη Βαρουφάκη για τη δίκη του Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης

«Την Πέμπτη, άρχισε η δίκη του Ισραήλ στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο που προκάλεσε η κυβέρνηση της Ν. Αφρικής. Μπράβο της! Επιτέλους μια κυβέρνηση λαού που ξέρει τι σημαίνει Απαρτχάιντ ξεμπροστιάζει Σόλτς, Μακρόν, Φον ντερ Λάιεν, Μπάιντεν, Μητσοτάκη – αλλά και τις εξευτελισμένες ευρωομάδες Σοσιαλδημοκρατών και Αριστεράς στις Βρυξέλλες που ποιούν την νήσσαν» αναφέρει το μήνυμα του  Γραμματεία του ΜέΡΑ 25 που στηρίζει   την προσφυγή της Νότιας Αφρικής για τη δίκη  κατά του Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

«Δείτε την αγόρευση, εκ μέρους της Ν Αφρικής, της σπουδαίας Ιρλανδής δικηγόρου που κοιτάζοντας στα μάτια τους δικαστές απήγγειλε το κατηγορητήριο για γενοκτονία που δεν σηκώνει καμία αμφισβήτηση: Ο ίδιος ο Νετανιάχου σε ομιλία του προς τους Ισραηλινούς στρατιώτες επικαλέστηκε την Παλαιά Διαθήκη, συγκεκριμένα την ιστορία που θέλει τον Θεό να διατάζει τον Σαούλ να σκοτώσει ακόμα και το τελευταίο παιδί των Άμαλεκ» προσθέτει και συνεχίζει:

«Ο υπουργός Άμυνας, Yoav Gallant, μίλησε για “ανθρώπινα ζώα”. Ο Ισραηλινός πρόεδρος, Ισαάκ Χέρτζογκ, είπε ότι ολόκληρο το έθνος των Παλαιστίνιων είναι ένοχο.

Πλάνα της Ισραηλινής τηλεόρασης δείχνουν στρατιώτες να ουρλιάζουν “δεν υπάρχουν αθώοι άμαχοι”. Βουλευτές της συμπολίτευσης, δήμαρχοι και συμβουλάτορες της κυβέρνησης απαιτούν να μην φτάσει μια γουλιά νερό, ένα κομμάτι ψωμί, ένας επίδεσμος στα εκατομμύρια που διψούν, πεινούν, αιμορραγούν.

Η Βόρεια Γάζα έχει γίνει όσο ακατοίκητη ήταν η Χιροσίμα μετά την ατομική βόμβα. Η γενοκτονία συνεχίζεται.

Εμείς; Πέραν των διαδηλώσεων, έχουμε υποχρέωση να εργαστούμε έως ότου σταματήσει την γενοκτονία και αναγνωρίσει πως οι Παλαιστίνιοι έχουν ανθρώπινα δικαιώματα:
• για κυρώσεις στο Ισραήλ
• για σκίσιμο κάθε αμυντικής ή οικονομικής συμφωνίας με το Ισραήλ
• για την αποπομπή του Ισραήλ από τον ΟΗΕ, από την Eurovision, από κάθε αθλητική εκδήλωση.

Γιατί αν δεν αγωνιστούμε για αυτό, θα είμαστε συνυπεύθυνοι. Γιατί αν δεν συμπαρασταθούμε σήμερα στους Παλαιστίνιους, ποιος θα συμπαρασταθεί αύριο σε εμάς, στα παιδιάς μας;».

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.