Ισπανία: Δικαίωση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητούν τα θύματα της δικτατορίας του Φράνκο

Με φόντο την επέτειο της εκτέλεσης του καταλανού αναρχικού Σαλβαδόρ Πουτζ Αντίκ από το καθεστώς του Φράνκο στις 2 Μαρτίου 1974 και της σφαγής της Βιτόρια, δύο χρόνια μετά το θάνατο του Ισπανού δικτάτορα, η εκπρόσωπος της Ενωτικής Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Μαρίνα Αλμπιόλ και ευρωβουλευτές της Ομάδας Εργασίας για την ιστορική μνήμη, δέχθηκαν για πρώτη φορά, την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες, την εθνική αντιπροσωπεία της συντονιστικής επιτροπής για την υποστήριξη της άσκησης αγωγής της Αργεντινής κατά των εγκλημάτων του Φράνκο (CeAQUA).

Η αντιπροσωπεία ζήτησε από το ΕΚ και την ΕΕ να αναγκάσουν το ισπανικό κράτος να συμμορφωθεί με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ και κάλεσαν την κυβέρνηση να θέσει σε εφαρμογή τους αναγκαίους μηχανισμούς για την απόδοση δικαιοσύνης, ώστε να μην γίνει συνεργός της ατιμωρησίας.

Κατά την παρουσία τους στο κοινοβούλιο, οι νομικοί Κάρλος Σλεπόι και Γιαθίντο Λάρα, καθώς και εκπρόσωποι των συλλογικοτήτων που συμμετέχουν στην αγωγή της Αργεντινής, παρέδωσαν ιδιοχείρως στην Επίτροπο Σεσίλια Μαλμστρόμ, έκθεση, στην οποία καταγγέλλουν « την παραβίαση από το ισπανικό κράτος των δικαιωμάτων των θυμάτων της δικτατορίας του Φράνκο » και ζήτησαν τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής « για την παραβίαση των ευρωπαϊκών κανόνων για την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών – θυμάτων δικτατορίας ».

Ο στόχος της ημερίδας ήταν να καταγγείλει μέσω της προσωπικής μαρτυρίας των θυμάτων και των δικηγόρων τους, το πραγματικό μέγεθος της γενοκτονίας  και το μέγεθος του κάθε ενός από τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια δικτατορίας του Φράνκο.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες « η ισπανική κυβέρνηση και εκείνες που προηγήθηκαν συνέχισαν τη συνενοχή στην βαρβαρότητα του Φράνκο αναγκάζοντας τα θύματα να προσφύγουν στη δικαιοσύνη εκτός των συνόρων της χώρας και χάρη στην αρχή της οικουμενικής δικαιοδοσίας, έχουν διασφαλίσει, από το 2010, την έναρξη των νομικών διαδικασιών κατά του φρανκισμού στην Αργεντινή. Είναι συνεργοί του Φράνκο, επειδή αρνούνται να δικάσουν εγκλήματα που διεπράχθησαν στη χώρα και παραβλέποντας το διεθνές δίκαιο προσπαθούν να αποτρέψουν την έκδοση των όσων υπέγραψαν τις θανατικές καταδίκες για συντρόφους, την έκδοση των βασανιστών, των γιατρών που συνήργησαν στις αρπαγές βρεφών και πολλά άλλα ».

Οι εκπρόσωποι των διαφόρων ομάδων διηγήθηκαν με ιδιαίτερα συγκινητικό τρόπο τις προσωπικές τους ιστορίες, τα αιτήματά τους και τις ελπίδες τους για την αποκατάσταση της αλήθειας και της δικαιοσύνης. Στην αίθουσα παραβρέθηκε και ο σύμβουλος της μόνιμης αντιπροσωπείας της Ισπανίας στην ΕΕ, Φερνάντο Νογκάλες, ο οποίος αρκέστηκε να πει ότι θα μεταφέρει τα όσα ακούστηκαν στις ισπανικές αρχές και εκείνες θα πράξουν κατά το δοκούν.

Νωρίτερα η αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Μανώλη Γλέζο, «σύμβολο του αγώνα του ελληνικού λαού ενάντια στη ναζιστική κατοχή», όπως χαρακτηρίζεται στο σχετικό ανακοινωθέν της Ενωτικής Αριστεράς στο ΕΚ, ο οποίος προσυπέγραψε το Διεθνές Μανιφέστο ενάντια στην ατιμωρησία των εγκλημάτων του Φράνκο.

tvxs.gr

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.