Η σημαία της Παλαιστίνης υψώθηκε για πρώτη φορά στην έδρα του ΟΗΕ

 Σε μία συμβολική κίνηση, οι Παλαιστίνιοι ύψωσαν σήμερα, για πρώτη φορά, τη σημαία τους έξω από την έδρα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, έπειτα από το «πράσινο φως» που δόθηκε σε ψηφοφορία που διεξήχθη πριν από μερικές ημέρες στη Γενική Συνέλευση.
«Αυτήν την ιστορική στιγμή, θέλω να πω στους συμπατριώτες μου, όπου κι αν βρίσκονται: Σηκώστε ψηλά τις παλαιστινιακές σημαίες, γιατί είναι το σύμβολο της ταυτότητάς σας», ήταν το μήνυμα που έστειλε στους απανταχού συμπατριώτες του, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς.
Νωρίτερα ο ίδιος είχε φιλήσει συγκινημένος την παλαιστινιακή σημαία, λίγο πριν ανέβει στον ιστό, παίρνοντας τη θέση της δίπλα σε αυτές των υπολοίπων χωρών-μελών του ΟΗΕ. «Είναι μία ημέρα υπερηφάνειας», συμπλήρωσε.

Από τα 193 μέλη του ΟΗΕ με συντριπτική πλειοψηφία 119 ψήφων υπέρ και μόλις οχτώ κατά (μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ), αλλά και 45 αποχές (μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, η Βρετανία, η Σουηδία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Ιρλανδία, η Σλοβενία κ.ά.) η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υπερψήφισε την πρόταση η οποία επιτρέπει την έπαρση της παλαιστινιακής σημαίας στο κτίριο του διεθνούς οργανισμού στη Νέα Υόρκη. Από τα μέλη της ΕΕ, υπέρ της πρότασης ψήφισαν εκτός από τη Γαλλία και η Σουηδία, Ιταλία, Ισπανία, Ιρλανδία, Σλοβενία, Μάλτα, Πολωνία καθώς και το Λουξεμβούργο και Βέλγιο.

  Έντονη κριτική στην ελληνική αποχή από την ψηφοφορία άσκησε ο επικεφαλής της ΛΑ.Ε., Παναγιώτης Λαφαζάνης, διερωτώμενος εάν η Ελλάδα είναι και δορυφόρος του Ισραήλ, κάνοντας μάλιστα λόγο για φαινόμενο το οποίο αποδεικνύει την απεριόριστη εθνική υποτέλεια με την οποία διαχειρίζονται οι οικονομικές και πολιτικές ελίτ την πορεία της χώρας.
Λίγη ώρα πριν υπερψηφιστεί η πρόταση, το Ισραήλ είχε απευθύνει έκκληση στα κράτη-μέλη να την απορρίψουν, ενώ σχολιάζοντας την εξέλιξη ο Παλαιστίνιος αντιπρόσωπος Ριάντ Μανσούρ τόνισε ότι αυτή αποτελεί «ακόμη ένα βήμα προς την εδραίωση της παλαιστινιακής κρατικής υπόστασης».
Παράλληλα αξίζει να σημειωθεί ότι η υπερψήφιση σημειώνεται σε μια χρονική περίοδο όπου η εδραίωση αυτή κερδίζει διαρκώς έδαφος, με αρκετά κράτη να έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους τον περασμένο χρόνο. Τον Μάιο το Βατικανό υπέγραψε την πρώτη διμερή συμφωνία με την οποία αναγνωρίζει την παλαιστινιακή κρατική υπόσταση, ενώ η εγκριθείσα πρόταση προβλέπει ότι οι σημαίες των κρατών- μη μελών (παρατηρητών) μπορούν να κυματίζουν μαζί με τις υπόλοιπες σημαίες των κρατών-μελών του οργανισμού.Tρία χρόνια πριν η Γενική Συνέλευση υπερψήφισε την αναβάθμιση του status των Παλαιστινίων σε μη μέλος, παρατηρητή, επιτρέποντάς του να συμμετέχει στις συζητήσεις της.
Στη διάρκεια της 40λεπτης ομιλίας του, η οποία έτυχε θερμότατης υποδοχής, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς είπε ότι είναι ανοιχτός σε νέες διαπραγματεύσεις και συνομιλίες με το Ισραήλ, ασκώντας του παράλληλα δριμύτατη κριτική για τη διαρκώς αυξανόμενη παράνομη και αποικιοκρατική ανέγερση νέων οικισμών.
Μια πολιτική η οποία τόνισε ότι αποτελεί τον λόγο της αποτυχίας των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων και τη μη εφαρμογή της λύσης των δυο κρατών, ενώ διαμαρτυρήθηκε έντονα και για τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.