Η Ιστανμπούλ συνεχίζει να αντιστέκεται (βίντεο + φωτογραφίες)

Χιλιάδες κόσμου κατέκλυσαν χθες το βράδυ στην πλατεία Ταξίμ και το πάρκο Γκεζί φωνάζοντας συνθήματα εναντίον του Ερντογάν. “Ταγίπ παραιτήσου” ήταν το σύνθημα που ακουγόταν από χιλιάδες στόματα το οποίο συνοδευόταν από το σύνθημα“ Ο φασισμός δεν θα περάσει, θα τον διαλύσουμε”.

Μικροί και μεγάλοι, άνθρωποι όλων των πολιτικών αποχρώσεων συγκεντρώθηκαν από το πρωί στο πάρκο προσπαθώντας να οργανώσουν την αντίσταση εναντίον του αυταρχισμού του Ερντογάν μετά τις βίαιες συγκρούσεις με την αστυνομία, τους τραυματισμούς και τον θάνατο τριών διαδηλωτών που έλαβαν χώρα τις προηγούμενες ημέρες σε πολλές πόλεις της χώρας. Στόχος του κινήματος » Ταξίμ Αλληλεγγύη» που έχει συγκροτηθεί είναι το πάρκο να αποκτήσει τον δικό του ρυθμό ζωής. Ομάδες που μοιράζουν φαγητό δωρεάν, ειδική ομάδα νοσηλείας, ομάδα κουζίνας, πολιτικές και κοινωνικές οργανώσεις, ομάδα κινηματογράφου, ομάδα Lgbt, εκδηλώσεις και χάπενινγκ για την καταστολή και τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν δημιουργήσει ήδη έναν διαφορετικό τρόπο ζωής που καταφέρνει να συνενώσει όλους αυτούς που βρέθηκαν για πρώτη φορά σε διαδηλώσεις στην ζωή τους στις μάχες των οδοφραμάτων αναπτύσσοντας παράλληλα ένα πολύ δυνατό αίσθημα αλληλεγγύης. Στην κατάμεστη πλατεία μπορεί κανείς να συναντήσει φοιτητές, μπλοκ μαθητών λυκείου, οργανώσεις Κούρδων, την Αριστερά σε όλες τις εκδοχές της, ομάδες Αναρχικών, συνδικάτα, τους «αντικαπιταλιστές Μουσουλμάνους» αλλά και μέλη του κεμαλιστικού κόμματος να συνυπάρχουν με έναν τρόπο αρμονικό. Ένα από τα βασικότερα ζητήματα που απασχολεί όλους είναι η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την κυβέρνηση Ερντογάν και η βίαιη επέμβαση στην ζωή τους: από την προσπάθεια να μετατραπεί το πάρκο σε Mall, την απαγόρευση του αλκόολ, τον νόμο περι αμβλώσεων, μέχρι και την συνολική αλλαγή που θα επέλθει στην πλατεία από την ανάπλαση της περιοχής.

“Ο Ερντογάν θέλει να μετατρέψει την πλατεία Ταξίμ και την γύρω περιοχή αποκλειστικά σε χώρο κατανάλωσης ”λέει ο Στέφανος Μπελινσόι που ανήκει στην μειονότητα των Ρωμιών της Κωνσταντινούπολης και είναι μέλος των Musterekler (Commoners) μιας ομπρέλας οργανώσεων που ασχολούνται με το περιβάλλον,τον φεμινισμό, τον αντιρατσισμό, το κίνημα των lgbt κ.α. Ο ίδιος προσθέτει: “ Η Νεολαία που μεγάλωσε με τον Ερντογάν, που δεν συμμετείχε μέχρι τώρα στα πολιτικά δρώμενα, δεν είχε αναμνήσεις από άλλες πολιτικές καταστάσεις νοιώθει να καταπιέζεται και η επέμβαση στο πάρκο ήταν η αφορμή διάφορα τμήματα του πληθυσμού να εκφράσουν την οργή που έχουν συσσωρεύσει”“Η απαγόρευση των συγκεντρώσεων και ο περιορισμός των διαδηλώσεων σε συνδυασμό με την βίαιη καταστολή τους που ξεκίνησε από την 1η Μάη έκανε τους ανθρώπους να νοιώθουν ότι ο Ερντογάν τους έχει στήσει στον τοίχο” αναφέρει ακόμη ο Στέφανος.

Η μεγαλύτερη πλατεία της χώρας λειτουργεί εδώ και μερικές μέρες χωρίς την αστυνομία και την παρέμβαση της κρατικής εξουσίας “Polis yok problem yok” λέει ένα σύνθημα στα οδοφράγματα που έχουν στηθεί στα περίξ της πλατείας.

“Προσπαθούμε να διατηρήσουμε την παρουσία μας στο πάρκο” λέει η Μπελίν Τσακίρ. Σύμφωνα με την ίδια ένα μεγάλο κομμάτι της νεολαίας πολιτικοποιήθηκε γρήγορα μέσα από την συμμετοχή της στις διαδηλώσεις. “ Ενώ τα παιδιά αυτά δεν είχαν προηγούμενη εμπειρία από πορείες και δεν ήξεραν πως να προστατευτούν από τα δακρυγόνα και τα γκλομπ της αστυνομίας μέσα σε λίγες μέρες κατάφεραν να νικήσουν τον φόβο και να νοιώσουν ότι έχουν πλέον δύναμη” τονίζει η Μπελίν για να καταλήξει: “Υπάρχει ένας αέρας αλλαγής που προσδοκά μια καλύτερη δημοκρατία”

“Το πάρκο για μας είναι ένας δημόσιος χώρος που μέχρι σήμερα οι άνθρωποι έφερναν τα παιδιά τους να παίξουν και από τα λιγοστά πάρκα που έχουν απομείνει στην πόλη.”σημειώνει η Εκίν Μποζκοντς προσθέτοντας πως “το σχέδιο της κυβέρνησης να χτίσει στο πάρκο ένα τεράστιο κτίριο με εμπορικά κέντρα το οποίο θα παραπέμπει στον στρατώνα που υπήρχε εδώ μέχρι το1938,είναι κομμάτι ενός μεγαλύτερου σχεδίου ανάπλασης που συμπεριλαμβάνει την κατεδάφιση ιστορικών κτιριών στην πλατεία”. Η Εκίν είναι επίσης μέλος των Musterekler και συμμετέχει στην φεμινιστική ομάδα αλλά από το πρωί μοιράζει φαγητό στον κόσμο που συγκεντρώθηκε στο πάρκο συντονίζοντας παράλληλα και τις υπόλοιπες δραστηριότητες των Musterekler. “Όταν μπήκαν τα μηχανήματα στο Γκεζί προσπαθώντας να κόψουν τα δένδρα, ένας ακτιβιστής αγκάλιασε ένα δένδρο εμποδίζοντας την κοπή του με την αστυνομία να τον χτυπά στα γεννητικά όργανα. Ο διαδηλωτής μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και υποβλήθηκε σε εγχείρηση. Μετά από εκείνη την μέρα στήσαμε σκηνές στο πάρκο και περισσότεροι από 2.500 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν προκειμένου να το προστατέψουν. Την τρίτη νύχτα ήρθε ξανά η αστυνομία και ψέκασε τους κατασκηνωτές διώχνοντας τους από το πάρκο. Ο κόσμος ξανασυγκεντρώθηκε στο πάρκο και ξαναέστησε τις σκηνές ενώ στη συνέχεια η αστυνομία επιτέθηκε ξανά καίγοντας τις σκηνές και τα αντικείμενα των διαδηλωτών. Μετά από την επίθεση αυτή, το πάρκο απέκτησε χιλιάδες υποστηρικτές οι οποίοι εξοργίστηκαν με την στάση της κυβέρνησης και της αστυνομίας.” αναφέρει η Εκίν και προσθέτει “αποφασίσαμε να μείνουμε εδώ και να οργανώσουμε έναν νέο τρόπο ζωής χωρίς την μεσολάβηση του χρήματος. Δεν ξέρω πόσο θα κρατήσει η εξέγερση αυτή ή αν ο κόσμος θα επιστρέψει στον παλιό τρόπο ζωής. Σίγουρα όμως τίποτα δεν θα είναι από εδώ και πέρα το ίδιο. Οι συνειδήσεις πλέον έχουν αλλάξει”

Από την πλατεία μέχρι τους σταθμούς του Μετρό η πόλη ζει ένα πανηγύρι δημοκρατίας. “ Η Ταξίμ είναι δικιά μας η Ιστανμπούλ είναι δικιά μας” φωνάζει ο κόσμος στις αυθόρμητες διαδηλώσεις που ξεκινούν από το πάρκο και κατευθύνονται στους δρόμους της πλατείας. Παιδιά παίζουν ποδόσφαιρο δίπλα στα καμένα περιπολικά ενώ αυθόρμητοι χοροί στήνονται σε διαφορετικά μέρη της πλατείας και του πάρκου. Οι τοίχοι έχουν γεμίσει από τα χρώματα και τις “φωνές” των συνθημάτων ενώ στα οδοφράγματα έχουν στηθεί πλακάτ με τα ονόματα των διαδηλωτών που σκοτώθηκαν. Λουλούδια έχουν ήδη “ξεφυτρώσει” ανάμεσα στα σπασμένα πλακάκια και η μπάντα του πάρκου Γκεζί παίζει το Bella Ciao. “Η ομορφιά βρίσκεται στους δρόμους” έλεγε ένα σύνθημα και η Ιστανμπούλ συνεχίζει να αντιστέκεται.

Ανταπόκριση από την Ιστανμπούλ: Σταυρούλα Πουλημένη

Περισσότερες φωτογραφίες εδώ 

http://www.alterthess.gr

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.