Εφιαλτικές προβλέψεις του ΔΝΤ για την παγκόσμια οικονομία: Ύφεση 4,9% το 2020 -Διψήφιο ποσοστό στην Ευρωζώνη!

Σημαντικά μεγαλύτερη ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας το 2020 και μικρότερη ανάκαμψή της το 2021, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) με την αναθεώρηση των προβλέψεων του Απριλίου (World Economic Outlook Updatate) ενώ στην ευρωζώνη το ποσοστό της συρρίκνωσης θα είναι διψήφιο.

Για την παγκόσμια οικονομία, το ΔΝΤ εκτιμά ότι το ποσοστό συρρίκνωσης του ΑΕΠ θα φθάσει το -4,9%, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης, τον Απρίλιο, για κάμψη κατά -3%. Τον Ιανουάριο, το Ταμείο ανέμενε φέτος ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας με ρυθμό 3,3%. Όπως τόνισε η επικεφαλής οικονομολόγος του Ταμείου, Γκίτα Γκόπινατ, η πανδημία θα εξαφαλίσει εισόδημα 12 τρισ. δολ. από την παγκόσμια οικονομία.

Για την ευρωζώνη, οι προβλέψεις του Ταμείου είναι πολύ δυσμενέστερες, ενώ ανησυχητικό είναι το άνοιγμα της ψαλίδας ανάμεσα στην Γερμανία και στις χώρες του Νότου (Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία). Το ποσοστό της συρρίκνωσης θα είναι -10,2% φέτος, ενώ στη Γερμανία προβλέπεται -7,8% και για την Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία το ΔΝΤ προβλέπει ύφεση μεγαλύτερη του -12%. Οι προβλέψεις αυτές υπογραμμίζουν το δημιουργία ακόμη μεγαλύτερων ανισορροπιών στην ευρωζώνη λόγω της κρίσης, ανάμεσα στο Βορρά και το Νότο, οι οποίες θα πρέπει να αντιμετωπισθούν μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

Προβλέψεις για την Ελλάδα δεν δημοσιεύει σε αυτή την έκδοση του World Economic Outlook το Ταμείο, αλλά ήδη στις προηγούμενες προβλέψεις, τον Απρίλιο, εκτιμούσε ότι η χώρα θα έχει τη χειρότερη επίδοση στην Ευρώπη, με συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά -10%. Οι χώρες που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό ενδέχεται να επηρεαστούν σε μεγάλο βαθμό και για παρατεταμένη περίοδο από αυτή την κρίση, τονίζει το Ταμείο, σε μια διαπίστωση που φαίνεται να προδιαγράφει σοβαρή επιδείνωση των προβλέψεων για την Ελλάδα.

Παράλληλα, το Ταμείο προβλέπει πιο εκρηκτική αύξηση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, καθώς τα μέτρα στήριξης που έχουν ανακοινωθεί σε όλο τον κόσμο εκτιμώνται τώρα σε πάνω από 11 τρισ. δολάρια αντί 8 τρισ. δολαρίων τον Απρίλιο. Αυτό θα έχει ως συνέπεια μία επίσης πιο εκρηκτική αύξηση του δημόσιου χρέους σε παγκόσμιο επίπεδο από αυτή που εκτιμούσε το ΔΝΤ τον Απρίλιο, το οποίο προβλέπεται ότι θα υπερβεί για πρώτη φορά το 100% του ΑΕΠ και για τις αναπτυγμένες οικονομίες θα υπερβεί το 130% του ΑΕΠ.

Ισχυρή μείωση του ΑΕΠ θα σημειώσει και η αμερικανική οικονομία, με την ύφεση να προβλέπεται στο 8% το 2020 και την ανάκαμψη στο 4,5% το 2021. Η Κίνα, από την οποία ξεκίνησε η πανδημία του κορονοϊού, προβλέπεται ότι θα αποφύγει την ύφεση, καταγράφοντας ανάπτυξη της τάξης του 1% φέτος και 8,1% το 2021.

Για το 2021, το Ταμείο εκτιμά ότι η επαναφορά της παγκόσμιας οικονομίας στην ανάπτυξη θα είναι αδύναμη. Το παγκόσμιο ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 5,4%, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 5,8%.Η πρόβλεψη για την ευρωζώνη αναθεωρείται θετικά κατά 1,3% και προβλέπεται ότι θα ανακάμψει με ρυθμό 6%. Όμως, το ΑΕΠ της ευρωζώνης, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Ταμείου, θα είναι περίπου 6% χαμηλότερα στο τέλος του 2021 σε σχέση με το επίπεδο του τέλους 2019.

Το ΔΝΤ συνιστά στις χώρες που χαλαρώνουν τα περιοριστικά μέτρα για την εξάπλωση του κορονοϊού να στρέψουν σταδιακά τις δημοσιονομικές πολιτικές τους από τη στήριξη των επιχειρήσεων προς μία καλύτερα στοχευμένη στήριξη των νοικοκυριών, λαμβάνοντας υπόψη την έκταση της παραοικονομίας. Τα μέτρα για τη στήριξη της απασχόλησης πρέπει να ενθαρρύνουν την ασφαλή επιστροφή στην εργασία και να διευκολύνουν τις διαρθρωτικές μεταβολές στις αγορές εργασίας για να είναι πιο ανθεκτικές οι οικονομίες μετά την COVID-19, αναφέρει το ΔΝΤ.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.