Επαφές των τρομοκρατών με Ουκρανία επικαλείται η Μόσχα-Στους 140 έφτασαν οι νεκροί

Στους 143  έφτασαν οι νεκροί-ανάμεσα τους παιδιά- και εκατοντάδες οι τραυματίες από την τρομοκρατική επίθεση όταν ένοπλοι άνοιξαν τυφλό πυρ στο εμπορικό- συναυλιακό κέντρο Crocus City Hall, λίγη ώρα πριν την έναρξη συναυλίας από το ρωσικό συγκρότημα Picnic στην πόλη Κρασνογκόρσκ (67 χλμ ΒΔ της Μόσχας).

Σύμφωνα με τη ρωσική υπηρεσία ασφαλείας (FSB) , οι ύποπτοι της τρομοκρατικής επίθεσης της Παρασκευής είχαν «επαφές» στην Ουκρανία και σχεδίαζαν να διαφύγουν εκεί. 

Πολλοί ηγέτες ξένων χωρών έχουν εκφράσει μέχρι τώρα τα συλλυπητήριά τους προς τη ρωσική  πολιτειακή ηγεσία για την τραγωδία στο Κρασνογκόρσκ.

Η FSB έχει προβεί στη σύλληψη 11 ατόμων

Συνελήφθησαν  5 συμμέτοχοι στη χτεσινή τρομοκρατική επίθεση. Οι 4 εξ αυτών επέβαιναν στο γνωστό λευκό Renault Symbol, του οποίου η φωτογραφία έκανε το γύρο των social media ήδη από χτες, σε παραμεθόρια περιοχή της Περιφέρειας Μπριανσκ, με κατεύθυνση προς την Ουκρανία. Όλοι πολίτες του Τατζικιστάν αλλά, κατά πάσα πιθανότατα, με πλαστά διαβατήρια, κάτι που φυσικά θα εντείνει την έρευνα γύρω από τα πρόσωπά τους.
Ο 5ος της «παρέας», ένας 19χρονος , συνελήφθη σε νοσοκομείο του Μπριανσκ, όπου είχε υποβληθεί σε εγχείριση και μεταφερθεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Ήδη βρίσκεται στα χέρια της FSB για την απαραίτητη προανάκριση. Πιθανόν 1 ακόμη συμμέτοχος της τρομοκρατικής ενέργειας διαφεύγει της σύλληψης.
Συνολικά η FSB έχει προβεί στη σύλληψη 11 ατόμων (μεταξύ αυτών και οι 5 προαναφερθέντες), για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση και σειρά άλλων ποινικών αδικημάτων.

Ποιοι θα μπορούσαν να κρύβονται πίσω από το τρομοκρατικό αυτό χτύπημα

Τα δυτικά ΜΜΕ αμέσως επιχείρησαν να στρέψουν τις ευθύνες προς το Ισλαμικό Κράτος,  ενώ κάποια από τα χειραγωγούμενα δυτικά Μέσα  μίλησαν  ακόμη και για… «προβοκάτσια» εκ μέρους τους «καθεστώτος Πούτιν.

Νωρίς σήμερα το πρακτορείο Reuters μετέδωσε ότι έγινε ανάρτηση σε κανάλι του Ισλαμικού Κράτους στο Telegram. Η ανακοίνωση της οργάνωσης αναφέρει: «Οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους επιτέθηκαν σε μια μεγάλη συγκέντρωση χριστιανών στην πόλη Κρασνογκόρσκ στα περίχωρα της ρωσικής πρωτεύουσας, της Μόσχας, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας εκατοντάδες και προκαλώντας μεγάλες καταστροφές στο σημείο πριν αποσυρθούν με ασφάλεια στις βάσεις τους».

Η ρωσική κυβέρνηση αντιμετωπίζει την επίθεση ως τρομοκρατική, ενώ οι πιο πιθανοί ύποπτοι όπως η κυβέρνηση του Ουκρανού Προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι και η παραστρατιωτική οργάνωση Ρώσων αντικυβερνητικών ενόπλων γνωστή ως «Λεγεώνα Ελευθερία για τη Ρωσία» με έδρα στην Ουκρανία, αρνήθηκαν οποιαδήποτε εμπλοκή ή ανάμιξη.

Ενδείξεις για επαφές με την Ουκρανία σύμφωνα με τη Ρωσική πλευρά

Στο μεταξύ, η ρωσική υπηρεσία πληροφοριών FSB, που νωρίτερα ανακοίνωσε τη σύλληψη 11 ατόμων, ανέφερε  ότι οι δράστες επιχείρησαν να περάσουν στην Ουκρανία και είχαν επαφές με την ουκρανική πλευρά.  

«Ειδικές υπηρεσίες στην περιοχή Μπριάνσκ, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, συνέλαβαν τέσσερις υπόπτους μεταξύ εκείνων που διέπραξαν τρομοκρατική επίθεση στην αίθουσα συναυλιών Crocus City Hall», αναφέρει η δημοσίευση και προσθέτει πως «μετά τη διάπραξη της τρομοκρατικής επίθεσης, οι εγκληματίες σκόπευαν να περάσουν τα ρωσο-ουκρανικά σύνορα και είχαν σχετικές επαφές από την ουκρανική πλευρά».

Η FSB συμπληρώνει πως οι δράστες χρησιμοποίησαν όπλα που είχαν αποθηκεύσει νωρίτερα σε κρυψώνα.

Αν βρεθεί ότι η Ουκρανία βρίσκεται πίσω από την επίθεση, θα πρέπει να υπάρξει μια σαφής απάντηση στο πεδίο της μάχης, μετέδωσε το RIA, επικαλούμενο δήλωση που έκανε ο Ρώσος βουλευτής και στρατηγός εν αποστρατεία Αντρέι Καρταπόλοφ.

Η Ρωσία θα τιμωρήσει αυτούς που ευθύνονται για την επίθεση, δήλωσε επίσης ο γραμματέας του συμβουλίου ασφαλείας της Ρωσίας Νικολάι Πατρούσεφ, σύμμαχος του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, που πρόσθεσε ότι η επίθεση αυτή δείχνει ακριβώς το μέγεθος της απειλής που συνιστά η τρομοκρατία για τη Ρωσία.

Σημειώνεται πως, σύμφωνα με τη ρωσική υπηρεσία ασφαλείας (FSB), οι ύποπτοι της επίθεσης της Παρασκευής είχαν «επαφές» στην Ουκρανία και σχεδίαζαν να διαφύγουν εκεί. «Αφού διέπραξαν την τρομοκρατική επίθεση, σχεδίαζαν να διασχίσουν τα ρωσο-ουκρανικά σύνορα και είχαν κατάλληλες επαφές στην ουκρανική πλευρά» ανέφερε νωρίτερα η FSB και πρόσθεσε ότι η επίθεση είχε σχεδιαστεί προσεκτικά.

 Το διάγγελμα Πούτιν

 Την πρώτη  δήλωση του  έκανε μετά το τρομοκρατικό χτύπημα έκανε το μεσημέρι του Σαββάτου ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν.

Σε τηλεοπτικό μήνυμά του, αφού κήρυξε εθνικό πένθος, αναφέρθηκε εκτενώς στην επίθεση που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 115 άνθρωποι και να τραυματιστούν 140, απολογισμός που αναμένεται να αυξηθεί τις επόμενες ώρες, όπως εκτιμούν οι ρωσικές Αρχές.

Σύμφωνα με τον Πούτιν, όλοι οι δράστες έχουν εντοπιστεί και κρατούνται. Σημειώνεται πως έχουν γίνει, μέχρι στιγμής, τουλάχιστον 11 συλλήψεις, με τον Ρώσο πρόεδρο να κάνει λόγο για τέσσερις ενόπλους που ευθύνονται για την επίθεση στην αίθουσα συναυλιών.

Ο ίδιος υποστήριξε πως οι δράστες επιχείρησαν να διαφύγουν προς την Ουκρανία και τα μέτρα ασφαλείας σε όλη τη χώρα έχουν ενισχυθεί.

Υποστήριξε ότι οι προκαταρκτικές έρευνες δείχνουν ότι κάποιοι άνθρωποι στην ουκρανική πλευρά είχαν προετοιμαστεί για να τους αφήσουν να περάσουν τα σύνορα από τη Ρωσία

Χαρακτήρισε, δε, την επίθεση «βάρβαρη τρομοκρατική ενέργεια» και απείλησε με αντίποινα λέγοντας: «Όλοι οι υπεύθυνοι θα τιμωρηθούν».

«Όλοι οι δράστες αυτού του εγκλήματος θα υποστούν δίκαιη και αναπόφευκτη τιμωρία. Όποιοι κι αν είναι, όποιοι κι αν τους καθοδηγούν. Επαναλαμβάνω, θα εντοπίσουμε και θα τιμωρήσουμε όλους όσοι βρίσκονται πίσω από τους τρομοκράτες, που προετοίμασαν αυτή τη θηριωδία, αυτή την επίθεση στη Ρωσία, στον λαό μας» ήταν τα χαρακτηριστικά λόγια του Πούτιν.

 Τέλος, υπογράμμισε ότι η επίθεση ήταν μια «βάρβαρη τρομοκρατική ενέργεια» και ότι οι δράστες «δεν θα μας διχάσουν».

Ποιοι ήταν οι δράστες

Αν και οι αρχικές πληροφορίες είναι συγκεχυμένες, βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα μέσω των ρωσικών ΜΜΕ, δείχνει έναν από τους δράστες να ομολογεί και να περιγράφει πώς στρατολογήθηκε.

Σύμφωνα με το βίντεο που παρουσίασε και η διευθύντρια του Russia Today, ο άνδρας που ανακρίνεται, λέει ότι λέγεται Φαριτούν Σαμσοντίν, ότι γεννήθηκε τον Σεπτέμβριο του 1998 και πως έφτασε στη Ρωσία από την Τουρκία. Είπε ότι οι «επαφές» του επικοινώνησαν μαζί του μέσω του Telegram στις 4 Μαρτίου, του έστειλαν όπλα και με την υπόσχεση ότι θα πληρωθεί ένα εκατ. ρούβλια, έπρεπε να σκοτώσει όσους περισσότερους μπορούσε στο συναυλιακό κέντρο.

Οι ΗΠΑ είχαν προβλέψει το μακελειό

Υπενθυμίζεται  ότι οι ΗΠΑ είχαν προειδοποιήσει πριν από δύο εβδομάδες τη Ρωσία για την τρομοκρατική απειλή. Γεγονός που προκαλεί μεγάλη εντύπωση και προβληματισμό για την τόσο συγκεκριμένη πρόβλεψη του μακελειού χωρίς ωστόσο όπως δηλώνει η ρωσική πλευρά να έχουν δώσει  περισσότερα στοιχεία για την αποτροπή του.

 Ειδικότερα  η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Μόσχα στις 7 Μαρτίου ανακοίνωνε: «Η πρεσβεία παρακολουθεί τις πληροφορίες ότι εξτρεμιστές σχεδιάζουν σύντομα να στοχοθετήσουν μεγάλες συναθροίσεις στη Μόσχα, που θα περιλαμβάνουν συναυλίες, και οι Αμερικανοί πολίτες καλούνται να αποφεύγουν τις μεγάλες συγκεντρώσεις για τις επόμενες 48 ώρες».

Το βασικό ερώτημα σε παρόμοιες περιπτώσεις είναι » ποιός ωφελείται» από το μακελειό στη συγκεκριμένη συγκυρία.   Εκείνο που είναι σίγουρο ότι  η  κατάσταση στον Ρωσο-Ουκρανικό πόλεμο φαίνεται να κλιμακώνεται με γοργούς ρυθμούς και ότι περνάμε  σε  μια οξύτερη φάση της αντιπαράθεσης ανάμεσα στη Ρωσία και τη «συλλογική Δύση» που εγκυμονεί κινδύνους ευρύτερης  πολεμικής σύρραξης στην περιοχ . Και ίσως δεν είναι τυχαίες οι τελευταίες  αποφάσεις των Νατοϊκών χωρών για περαιτέρω ανάμειξη τους στον πόλεμο και οι  περίφημες δηλώσεις Μακρόν για αποστολη στρατευμάτων στο πλευρό των Ουκρανών….


Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.