Γκουτιέρες: Η πανδημία θα προκαλέσει κοινωνικές αναταραχές και βία

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτιέρες, χαρακτήρισε την πανδημία του νέου κοροναϊού «τη μάχη μιας γενιάς» και απειλή για την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια.

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ προειδοποίησε το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ότι η πανδημία αυτή θα μπορούσε να αυξήσει τις κοινωνικές αναταραχές και τη βία, που τελικά θα υπονόμευε την ικανότητα του κόσμου να αντιμετωπίσει την υγειονομική κρίση.

Όπως τόνισε στη χθεσινή συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης, την πρώτη του ΣΑ για την πανδημία, ήταν η μεγαλύτερη δοκιμασία στα 75 χρόνια του Σώματος και ήδη έχει εμποδίσει προσπάθειες να επιλυθούν διεθνείς, περιφερειακές και εθνικές συγκρούσεις.

«Αυτή η είναι η μάχη μιας γενιάς και ο λόγος ύπαρξης των Ηνωμένων Εθνών καθαυτών», υπογράμμισε ο Γκουτιέρες, καλώντας τους εκπροσώπους των χωρών – μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας να ενωθεί στην αντιμετώπιση του ιού.

Μετά την συνεδρίαση εκδόθηκε μια σύντομη ανακοίνωση στην οποία εκφράζεται «υποστήριξη σε όλες τις προσπάθειες του Γ.Γ. σχετικά με τον πιθανό αντίκτυπο της πανδημίας του Covid-19 στις χώρες που βρίσκονται υπό συγκρούσεις και υπενθύμισε την ανάγκη για ενότητα και αλληλεγγύη σε όλους όσους πλήττονται».

Ο Γκουτέρες, ο οποίος στις 23 Μαρτίου κάλεσε σε κατάπαυση του πυρός παγκοσμίως, προειδοποίησε ότι η πανδημία θα μπορούσε να οδηγήσει σε τρομοκρατικές επιθέσεις, στην απώλεια εμπιστοσύνης προς τους θεσμούς, σε οικονομική αστάθεια, πολιτικές εντάσεις από αναβολή εκλογών ή δημοψηφισμάτων καθώς και ότι αποτελεί πρόκληση για διάφορα ανθρώπινα δικαιώματα.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.