Γερμανικές εκλογές: Νίκησε η Μέρκελ αλλά έμεινε χωρίς εταίρο

Η Άνγκελα Μέρκελ κέρδισε με μεγάλο ποσοστό τις γερμανικές εκλογές, ωστόσο ήδη τους παραδοσιακούς της συμμάχους, τους «Φιλελεύθερους» του Ρέσλερ να μένουν, σύμφωνα με τα exit polls, εκτός Βουλής. Αν επιβεβαιωθούν τα exit polls τότε σύμφωνα με τους αναλυτές το πιθανότερο σενάριο είναι αυτό του «μεγάλου συνασπισμού», δηλαδή μιας κυβέρνησης συνεργασίας των Χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ, με τους Σοσιαλδημοκράτες.

Αναλυτές αναφέρουν πως πρόκειται για έναν εκλογικό θρίαμβο της Άνγκελα Μέρκελ, καθώς οι Χριστιανοδημοκράτες είδαν τη εκλογική δύναμή τους να αυξάνεται, κινήθηκαν πάνω και από τις δημοσκοπήσεις, καταγράφοντας ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στην ιστορία τους. Μάλιστα οι Χριστιανοδημοκράτες απέχουν ελάχιστες έδρες από την απόλυτη πλειοψηφία (2 έως 4).

Με αυτά τα ποσοστά η Μέρκελ παραμένει κυρίαρχος στη γερμανική πολιτική σκηνή. Ακόμα και στην περιπτωση σχηματισμού κυβέρνησης με τους Σοσιαλδημοκράτες η Μέρκελ θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο και εκτός απροόπτου θα είναι και πάλι καγκελάριος της Γερμανίας. 

Σε αντίθεση με τους Φιλελεύθερους, που μάλλον μένουν εκτός Βουλής, κοντά στην είσοδό του στο γερμανικό κοινοβούλιο (όριο 5%) είναι το νεοσύστατο κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανια» που τάσσεται κατά της ευρωζώνης και ζητά την έξοδο της Γερμανίας από αυτήν. Τρίτο κόμμα φαίνεται πως θα παραμείνει η «Αριστερά», αν και κατέγραψε πτώση, όπως και οι «Πράσινοι».
 
Ειδικότερα τα exit polls όπως δημοσιεύτηκαν στην Deutsche Welle:
 

  • CDU/CSU (Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές): 42 %
  • SPD (Σοσιαλδημοκράτες): 26 %
  • FDP (Φιλελεύθεροι): 4,7 %
  • GRÜNE (Πράσινοι): 8 %
  • LINKE (Αριστερά): 8,5 %
  • AfD(Εναλλακτική Επιλογή για τη Γερμανία): 4,9 %

 

(* Πατήστε πάνω στις εικόνες για να τις δείτε ολόκληρες)

 http://tvxs.gr

MΕΓΚΑ

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.