Γαλλία: Νέα μέτρα καταστολής- Οι νέοι και τα Μ.Κ.Δ. στο στόχαστρο του Μακρόν

Ο Εμανουέλ Μακρόν αποχώρησε εσπευσμένα από τη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, για να συμμετάσχει στη δεύτερη συνεδρίαση του υπουργικού του συμβουλίου  για λήψη πρόσθετων  μέτρων καταστολής ενώ στο στόχαστρο του Μακρόν μπήκαν και τα  Μέσα  Κοινωνικής Δικτύωσης

Συνεχίζονται οι οργισμένες διαμαρτυρίες σε όλη τη Γαλλία- Απαγόρευση κυκλοφορίας και συγκεντρώσεων- εκατοντάδες συλλήψεις

Αξίζει να σημειωθεί πως οι βίαιες συγκρούσεις και τα επεισόδια συνεχίστηκαν στη Γαλλία για Τρίτη συνεχόμενη νύχτα μετά την  εν ψυχρώ δολοφονία του 17χρονου Ναέλ, Αλγερινής καταγωγής, από αστυνομικό. Οι 40 χιλιάδες αστυνομικοί που αναπτύχθηκαν στη χώρα δεν κατάφεραν να κάμψουν τις αντιδράσεις.Πάνω από 620 συλλήψεις έγιναν κατά τη διάρκεια της νύχτας της Πέμπτης προς Παρασκευή σε όλη τη χώρα ενώ υπάρχουν και 249 τραυματίες εξαιτίας της αστυνομικής βίας.

Νωρίτερα πραγματοποιήθηκε μεγάλη πορεία που ξεκίνησε από τη Ναντέρ, με τη συμμετοχή περίπου 6.200 ανθρώπων.Στην κεφαλή της πορείας βρισκόταν, πάνω σε αυτοκίνητο, η μητέρα του θύματος, φορώντας μπλουζάκι με το σύνθημα «Δικαιοσύνη για τον Ναέλ». Η πορεία κατέληξε στον τόπο της δολοφονίας όπου τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή.

Στο δυτικό παρισινό προάστιο Ναντέρ, εκεί όπου ο 17χρονος Ναέλ εκτελέστηκε εν ψυχρώ από αστυνομικό, οι εξαγριωμένοι διαδηλωτές πυρπόλησαν οχήματα, έκλεισαν δρόμους και πετούσαν πυροτεχνήματα κατά της αστυνομίας, που απαντούσε με ρίψεις δακρυγόνων.

Στο βορειοδυτικό προάστιο Κλισί, οι διαδηλωτές έβαλαν φωτιά στο δημαρχιακό κτίριο, ενώ στις φωτιές τυλίχθηκε υπό κατασκευή ολυμπιακό κολυμβητήριο κι ένα αμαξοστάσιο της παρισινής πρωτεύουσας.

Η πρωθυπουργός Ελίζαμπεθ Μπορν δήλωσε πως η κυβέρνηση εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα για την «αποκατάσταση της τάξης», συμπεριλαμβανομένης της κήρυξης κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

Ο δήμος της Κλαμάρ και της Κομπιέν έτσι απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21:00 ως τις 06:00 [22:00-07:00 ώρες Ελλάδας, ενώ και η πόλη της Μασσαλίας αποφάσισε την απαγόρευση των δημόσιων συγκεντρώσεων σήμερα, έπειτα από την χθεσινή νύκτα ταραχών. Τα μέσα μαζικής μεταφοράς θα σταματήσουν την κυκλοφορία τους στις 19.00.

Επιπλέον, οι δημόσιες συγκοινωνίες στο Παρίσι αντιμετωπίζουν προβλήματα, αφού οι διαδηλωτές κατέστρεψαν ορισμένα λεωφορεία. Όπως ανακοινώθηκε, η κυκλοφορία των λεωφορείων αλλά και των τραμ θα σταματά στις 21:00 κάθε βράδυ, μέχρι νεωτέρας.

Σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών, το βράδυ της Πέμπτης συνελήφθησαν συνολικά 875 άτομα. Σύμφωνα με την ίδια ενημέρωση, 492 κτίρια υπέστησαν ζημιές και 2.000 οχήματα περίπου κάηκαν.

Στο στόχαστρο του Μακρόνν οι νέοι και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Κατά τη διάρκεια διυπουργικής επιτροπής αντιμετώπισης κρίσεων που συνεδρίασε στο υπουργείο Εσωτερικών, ο Γάλλος πρόεδρος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την «ταχεία και ανάλογη» αντίδραση της αστυνομίας .«Έχει ληφθεί η απόφαση να ακυρωθούν αρκετές εορταστικές εκδηλώσεις και αρκετές συγκεντρώσεις σε διαμερίσματα που είναι τα πλέον ευαίσθητα», είπε.

«Υπάρχει μια απαράδεκτη εργαλειοποίηση του θανάτου ενός εφήβου, για την οποία όλοι θρηνούμε σε μια περίοδο που θα έπρεπε να είναι περίοδος περισυλλογής και σεβασμού», δήλωσε, καταδικάζοντας τους δράστες μιας τέτοιας εργαλειοποίησης καθώς και την «ωμή και αδικαιολόγητη βία που δεν έχει καμία νομιμότητα».Το ένα τρίτο των συλληφθέντων το τελευταίο βράδυ είναι νέοι, ορισμένες φορές πολύ νεαρής ηλικίας», παρατήρησε και απηύθυνε έκκληση σε «όλους τους γονείς να αναλάβουν τις ευθύνες τους» και «να τους κρατήσουν σπίτι (!)

Στο στόχαστρο του Γάλλου προέδρου βρέθηκαν και οι μεγάλες πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όπως το TikTok και το Snapchat που όπως είπε θα πρέπει να συνεργαστούν με τις γαλλικές αρχές για να κατευνάσουν τα βίαια επεισόδια.

Όπως διαπίστωσε μέσω αυτών οργανώνονται «βίαιες συγκεντρώσεις» οι οποίες «προκαλούν επίσης μια μορφή μίμησης βίας, που οδηγεί νεότερους να χάνουν την επαφή με την πραγματικότητα».

«Έχουμε μερικές φορές την αίσθηση ότι κάποιοι από αυτούς αναβιώνουν στο δρόμο τα βιντεοπαιχνίδια που τους έχουν δηλητηριάσει», τόνισε.

«Θα υποβάλλονται αιτήματα όπου είναι χρήσιμο και όποτε είναι χρήσιμο, να υπάρχει ταυτοποίηση όσων χρησιμοποιούν αυτά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να απευθύνουν εκκλήσεις για ταραχές ή να εντείνουν τη βία», ανέφερε.

Η κυβέρνηση θα συνεργαστεί με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τη διαγραφή «των πιο ευαίσθητων τύπων περιεχομένου», υποστήριξε.

Maria Denaxa on twitter
@mdenaxa
Ενώ ο Μακρόν κάνει άστοχες δηλώσεις και χρεώνει την εξέγερση των φτωχών και αποκλεισμένων νέων στα κοινωνικά δίκτυα και τα βιντεοπαιχνίδια κι οχι στις πολιτικές του ίδιου και των προκατόχων του, ταραχές και λεηλασίες λαμβάνουν χώρα μέρα μεσημέρι στην καρδιά γαλλικών πόλεων. Η Γαλλία ξεκάθαρα πλέον έχει σοβαρό πρόβλημα.
Maria Denaxa
@mdenaxa
Η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη σε πολλά σημεία της Γαλλίας μετά τις ανακοινώσεις του Μακρον. Εισβολή τώρα και λεηλασίες σε ένα μεγάλο εμπορικό κέντρο στο Rosny-sous -Bois, στην περιφέρεια του Παρισιού. Λεηλασία σε εξέλιξη στο Apple Store του Στρασβούργου

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.