Γαλλία: Μαζικές διαδηλώσεις ενάντια στον ρατσισμό και το φόβο

Περισσότερο από ένα εκατομμύριο άνθρωποι εκτιμούν τα γαλλικά ΜΜΕ ότι θα συμμετάσχουν στη σημερινή μαζική πορεία που διοργανώνεται στο Παρίσι, στον απόηχο των αιματηρών επιθέσεων της προηγούμενης εβδομάδας, που οδήγησε στο θάνατο 17 άτομα, στα γραφεία της εφημερίδας Charlie Hebdo, στο εβραϊκό παντοπωλείο της Πορτ ντε Βανσέν και σε άλλες περιοχές της χώρας. Η συγκέντρωση στη γαλλική πρωτεύουσα, όπως γράφει η εφημερίδα Le Monde, είναι από μόνη της μοναδική, τόσο ως προς το εύρος της κινητοποίησης που θα υπάρξει από φορείς, συλλογικότητες και απλούς πολίτες όσο και από τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού πολιτικών ηγετών – περίπου 50 τον αριθμό – από όλο τον κόσμο.

 

Στην πορεία θα βρίσκεται και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ενώ μετά από εντολή του Αλέξη Τσίπρα, αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούμενη από τους ευρωβουλευτές Μανώλη Γλέζο, Γιώργο Κατρούγκαλο και τον υποψήφιο βουλευτή, Παναγιώτη Κουρουμπλή, θα λάβει μέρος στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και μνήμης.

Ανάμεσα στους ξένους ηγέτες που θα μεταβούν στο Παρίσι μετά από πρόσκληση του Γάλλου προέδρου, Φρανσουά Ολάντ, είναι ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, ο Ισπανός ομόλογός του Μαριάνο Ραχόι, ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Σαρλ Μισέλ, η πρωθυπουργός της Δανίας, Χέλε Τόρινγκ-Σμιντ και της Ολλανδίας, Μάρκ Ρούτε.

Από πλευράς θεσμικών οργάνων της Ε.Ε. θα παραβρεθούν ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, καθώς και ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

Στην πορεία θα παραστεί και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, ενώ από ρωσικής πλευράς θα συμμετάσχει ο υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ. Επίσης θα βρίσκονται στο Παρίσι ηγέτες αφρικανικών χωρών όπως του Μαλί, του Νίγηρα και της Γκαμπόν, όπως και ο πρωθυπουργός της Τυνησίας, Μεχντί Τζομά. Παρόντες, ο βασιλιάς της Ιορδανίας, Αμπντάλα, ο πρόεδρος της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις και ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο.

Από τη συγκέντρωση έχει αποκλειστεί το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο (Front National – FN) της Μαρίν Λεπέν. Η ίδια η Λεπέν έχει καταγγείλει «αξιοθρήνητο πολιτικό ελιγμό» εκ μέρους των κυβερνώντων Σοσιαλιστών και της δεξιάς του Νικολά Σαρκοζί, ενώ το Σάββατο ο πατέρας της και ιδρυτής του FN, Ζαν-Μαρί Λεπέν, προέβη σε προκλητικές δηλώσεις εναντίον όσων τις τελευταίες ημέρες έκαναν σύνθημα το «Je suis Charlie» (σ.σ. «Είμαι Charlie»).

 

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.