Γαλλία: Έκρηξη οργής με χαρακτηριστικά γενικευμένης εξέγερσης

Χαρακτηριστικά γενικευμένης εξέγερσης στη Γαλλία έχουν πάρει οι οργισμένες κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας που πυροδότησε η  εν ψυχρώ δολοφονία του17χρονου  Ναέλ από αστυνομικό.

Η Γαλλική κυβέρνηση  επέβαλε πρωτοφανή μέτρα καταστολής, αυστηρά πρόστιμα και λογοκρισία ακόμη και στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις οργισμένες κινητοποιήσεις και επιθέσεις των εξεγερμένων νέων.

Πολλοί στη Γαλλία βλέπουν τη δολοφονία του Nahel ως έκφραση του ρατσισμού κατά των αράβων και των μαύρων.»Όλοι μισούν την αστυνομία», «Η αστυνομία σκοτώνει», «Οι ζωές μας βρίσκονται σε κίνδυνο» είναι τα συνθήματα που ακούγονται στις πορείες διαμαρτυρίας στις οποίες  πρωτοστατούν  νέοι δεύτερης και τρίτης γενιάς μετανάστες από τα περιθωριοποιημένα Γαλλικά προάστια.

«Πρόκειται για μια έκρηξη οργής» που δεν στρέφεται μόνο κατά της αστυνομικής βίας, αλλά και κατά των οικονομικών και φυλετικών ανισοτήτων, δήλωσε στο The Vox ο Mathieu Rigouste, ερευνητής κοινωνικών επιστημών.

Η οργή για τη δολοφονία του Ναέλ έρχεται να συνενωθεί με την αυξανόμενη οργή για τη συμπεριφορά της αστυνομίας και των αρχών, αλλά και για το κόστος ζωής και τις αντιδημοκρατικές πολιτικές της κυβέρνησης Μακρόν, δημιουργώντας ένα εκρηκτικό κοκτέιλ που απειλεί με γενικευμένη εξέγερση ενάντια στο γαλλικό κράτος.

«Διαδηλώνουμε για τον Nahel και για όλους εκείνους που δεν είχαν κάμερα για να κινηματογραφήσουν τον θάνατό τους», λέει η ακτιβίστρια Assa Traoré, ηγετική φιγούρα στον αγώνα κατά της αστυνομικής βίας.
Όπως παραδέχτηκε και ο ίδιος ο Μακρόν, αν δεν υπήρχε καταγραφή του φονικού, ο θάνατος του Nahel θα είχε περάσει ως αυτοάμυνα των αστυνομικών, όπως και τόσα άλλα εγκλήματα αστυνομικής βίας όχι μόνο στην Γαλλία.

Χαμηλότερης έντασης κινητοποιήσεις και επεισόδια τη νύχτα της Κυριακής ενώ ακροδεξιά τάγματα εφόδου έκαναν περιπολίες σε αρκετές πόλεις  και δεκάδες χιλιάδες πάνοπλοι αστυνομικοί και τεθωρακισμένα οχήματα παρέμειναν στους δρόμους για την αποφυγή νέων συγκρούσεων.

Αίσθηση προκάλεσε η επίθεση διαδηλωτών  εναντίον του δημάρχου της Λ’Αΐ-Λε-Ροζ, κοινότητας 30.000 κατοίκων, νότιο προάστιο του Παρισιού. Αυτοκίνητο φορτωμένο με εμπρηστικό υλικό έπεσε πάνω στο σπίτι του, ενώ εκείνος βρισκόταν στον δήμο. Από την επίθεση τραυματίστηκε η σύζυγος του Μελανί Νοβάκ, νομαρχιακή σύμβουλος και συνεργάτης του δήμου. Υπέστη κάταγμα στο οστό της κνήμης και εισήχθη σε νοσοκομείο όπου υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση χθες. Η γαλλική δικαιοσύνη διενεργεί έρευνα για «απόπειρα ανθρωποκτονίας».

Οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας το βράδυ της Κυριακής πραγματοποιήθηκαν υπό την ασφυκτική παρουσία 45.000 χωροφυλάκων και αστυνομικών με την υποστήριξη τεθωρακισμένων, σε όλη τη Γαλλία. Σε κάποια σημεία έντασης, ιδίως στη Λυόν, όπου η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων, ομάδες ακροδεξιών βγήκαν στους δρόμους με πρόθεση να συγκρουστούν με τους διαδηλωτές. Την ίδια ώρα, δήμαρχος της Δεξιάς στην πόλη Evreux στη Νορμανδία ζήτησε με επιστολή του από τον Μακρόν να κατεβάσει τον στρατό ενώ «προειδοποίησε» ότι οι κάτοικοι της πόλης του θα «αναγκαστούν» να υπερασπιστούν μόνοι τους τον εαυτό τους.

Το πρωί ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν έκανε λόγο για μια «πιο ήρεμη νύκτα χάρη στην αποφασιστική δράση των δυνάμεων της τάξης», παρά το γεγονός ότι το υπουργείο του ανακοίνωσε πως τραυματίσθηκαν 45 αστυνομικοί και χωροφύλακες και πυρπολήθηκαν 577 οχήματα και 74 κτίρια, ενώ έγιναν στόχοι συνολικά δέκα αστυνομικά τμήματα, δέκα στρατόπεδα της Χωροφυλακής και έξι τμήματα της δημοτικής αστυνομίας και συνελήφθησαν 719 άτομα.

Η γαλλική προεδρία ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιηθεί απόψε ΝΈΑ έκτακτη κυβερνητική σύσκεψη για την κατάσταση υπό τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Maria Denaxa @mdenaxa
 Άλλη μια νύχτα εξέγερσης έζησε απόψε η Γαλλία. Η μόνη διαφορά με τις προηγούμενες νύχτες ταραχών είναι το γεγονός της λογοκρισίας και της φίμωσης στα κοινωνικά δίκτυα, αντάξια αυταρχικών καθεστώτων, που επέβαλε η γαλλική κυβέρνηση, για να μη βγαίνει παραέξω ο ξεσηκωμός που εξαπλώθηκε και στην Ελβετία. Παρά τους περιορισμούς, τις αυστηρές ποινές και τα αυστηρά πρόστιμα, κατά τη διάρκεια της νύχτας, η κατάσταση βγήκε εκτός ελέγχου σε Παρίσι, Μασσαλία, Ανζέ, Λυόν, Στρασβούργο και δεκάδες άλλες πόλεις. Σημειώθηκαν οδομαχίες νεαρών με αστυνομικούς, καταδιώξεις, λεηλατήθηκαν οχήματα, καταστήματα και σούπερ μάρκετ που στη συνέχεια πυρπολήθηκαν. Κυκλοφορούν βίντεο με την αστυνομία να κυνηγά και να ρίχνει πραγματικές σφαίρες σε νέους που τρέχουν ή τους αστυνομικούς να τρέχουν να σωθούν απο νεαρούς που τους κυνηγούν. Το χειρότερο όλων, αυτό που απεύχονταν όλοι έγινε πραγματικότητα. Για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της νύχτας αναφέρθηκε επίθεση σε σπίτι αιρετού, συγκεκριμένα δημάρχου στην περιφέρεια του Παρισιού. Σύμφωνα με δηλώσεις του ο ίδιος, η γυναίκα του και τα παιδιά του τραυματίστηκαν.

Tweet

Maria Denaxa
@mdenaxa
 Το βράδυ ήταν απόλυτως ήρεμο στη Γαλλία καθώς ιντερνετ γιοκ (διακοπές κατά τη διάρκεια της νύχτας) για να μη βγαίνουν παραέξω τα όσα συμβαίνουν. Ωστόσο σημειώθηκαν και πάλι εμπρησμοί αυτοκινήτων, κτιρίων, λεηλασίες κτλ ενδεχομένως μικρότερης εμβέλειας απ ότι τα προηγούμενα 24ωρα, την ώρα που τάγματα εθνικιστών βγήκαν σε δρόμους της Λυόν κι άλλων πόλεων για περιπολίες
Maria Denaxa
@mdenaxa
 –Απέδωσαν την εξέγερση στα βιντεοπαιχνίδια και τα κοινωνικά δίκτυα. Την «αντιμετώπισαν» κλείνοντας το ιντερνέτ, επιβάλλοντας απαγορεύσεις κυκλοφορίας, βγάζοντας τεθωρακισμένα στους δρόμους και λαμβάνοντας περισσότερα μέτρα ασφαλείας.
-Δεν είναι τυχαίες οι μαζικές παραγγελίες αμυντικού εξοπλισμού για την αστυνομία και τη χωροφυλακή ύψους 38 εκατομμυρίων ευρώ που ανακοίνωσε το υπουργείο εσωτερικών, τον περασμένο Νοέμβριο.
-Φαίνεται πως επιδιώκουν το χάος και το διχασμό, ενώ δίνουν την εντύπωση για το αντίθετο, με τα όσα ισχυρίζονται. Είναι μια τακτική χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια, εκεί όπου το δόγμα των παγκοσμιοποιητών εκτελείται κατά γράμμα.
-Το είδαμε κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, πιο πρόσφατα με την πανδημία, με τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις συνέπειες του και τώρα με την εξέγερση στη Γαλλία.
Για όσους καταλαβαίνουν πέντε πράγματα παραπάνω, θα έχουν αντιληφθεί πως η εφαρμογή των σχεδίων τους, που εδώ και δεκαετίες έχουν θέσει σε εφαρμογή, επιταχύνεται. 
-Σπέρνουν θύελλες τις οποίες αποδίδουν στα θύματα ή σε φανταστικούς εχθρούς, διχάζοντας και κατακερματίζοντας έτσι ολοένα και περισσότερο τις κοινωνίες, την κοινωνική συνοχή και συνύπαρξη.
-Την ίδια ώρα βυθίζουν τον κόσμο στο φόβο και την απόγνωση, κάνοντας τον να ζητάει περισσότερη ασφάλεια που είναι η επιδιωκόμενη θηλιά που στο τέλος θα τον πνίξει. Σ αυτά που έρχονται λοιπόν…

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.