Βυθίστηκε πλοίο με εκατοντάδες μετανάστες στη Λαμπεντούζα. H θάλασσα των νεκρών

Πλοιάριο που μετέφερε εκατοντάδες μετανάστες βυθίστηκε στη θαλάσσια περιοχή νότια της Λαμπεντούζα. Σύμφωνα με ορισμένες πηγές στο σκάφος επέβαιναν περίπου 400 μετανάστες, ενώ τα ιταλικά μέσα μεταδίδουν πως περίπου 200 έχουν διασωθεί. 

Ο αριθμός των μεταναστών που αγνοούνται παραμένει άγνωστος. Σύμφωνα με ιταλικά μέσα μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί τουλάχιστον 40 νεκροί. Πλοία του ιταλικού πολεμικού ναυτικού συμμετέχουν στην επιχείρηση για ανεύρεση επιζώντων, ενώ στο σημείο έχουν σπεύσει και εμπορικά. Σημειώνεται πως το πρωί της Δευτέρας οι ιταλικές αρχές μετέφεραν στο Πόρτο Εμπέντοκλε της Σικελίας εξήντα ένα παιδιά από την Σομαλία τα οποία ταξίδευαν σε πλεούμενο που κινδύνευε να βυθιστεί. 

Η ευρωπαία επίτροπος αρμόδια για εσωτερικές υποθέσεις, Σεσίλια Μάλμστρομ, δήλωσε σοκαρισμένη από το νέο ναυάγιο και ζήτησε από όλες τις χώρες μέλη της ΕΕ να προσφέρουν ουσιαστική βοήθεια και αλληλεγγύη για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού.

«Είναι ευθύνη των κρατών μελών της ΕΕ να δείχνουν αλληλεγγύη και να δρουν ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος να σημειώνονται τέτοια δράματα», επεσήμανε και τόνισε: «Έχει έρθει η ώρα να γίνουν τα λόγια πράξεις». Η Μάλμστρομ ζητά να ανοίξει η συζήτηση για το μεταναστευτικό και για τις προκλήσεις που ανοίγονται στη Μεσόγειο στη διάρκεια της επόμενης συνόδου των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ που είναι προγραμματισμένη για τις 5 και 6 Ιουνίου στο Λουξεμβούργο.

Η επίτροπος έχει υποβάλλει ένα σχέδιο δράσης στις αρχές Δεκεμβρίου στο οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται προτάσεις όπως το άνοιγμα διόδων για τη μόνιμη μετανάστευση, η παροχή αδειών εισόδου για ανθρωπιστικούς λόγους και η επανεγκατάσταση αιτούντων άσυλο ώστε να αποφευχθεί να στραφούν σε δίκτυα παράνομης διακίνησης μεταναστών.

«Αν κάθε χώρα της ΕΕ δεχόταν να επανεγκαταστήσει στο έδαφός της μόλις μερικές χιλιάδες ανθρώπους, αυτό θα είχε σημαντική διαφορά για εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που αναζητούν προστασία και θα μείωνε την εισροή μεταναστών στη Μεσόγειο» υπογράμμισε η Μάλμστρομ. «Όμως οι χώρες δείχνουν μικρό ενδιαφέρον για τα μέτρα αυτά», συμπλήρωσε.

tvxs.gr

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.