Νέο «Εξοικονομώ» μέσα στο καλοκαίρι – Ολόκληρο το σχέδιο με τα νέα κριτήρια και τους δικαιούχους

Mε νέα κριτήρια, όπως η στήριξη  ευάλωτων νοικοκυριών, η παλαιότητα των κτιρίων  και οι κλιματικές συνθήκες κάθε περιοχής  προκηρύσσεται μέσα στο καλοκαίρι το νέο «Εξοικονομώ – Αυτονομώ».

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να πραγματοποιηθεί μια ευρεία σύσκεψη της εκτελεστικής επιτροπής του Ταμείου Ανάκαμψης, υπό τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θόδωρο Σκυλακάκη και την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ώστε να τεθούν επί τάπητος όλα τα ζητήματα που αφορούν τον σχεδιασμό και την εφαρμογή του νέου «Εξοικονομώ – Αυτονομώ».

Όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα της REAL της Κυριακής, το νέο πρόγραμμα αποτελεί μία από τις βασικές επενδύσεις μέσω των επιδοτήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης  συνολικού ύψους 1,7 δισ. ευρώ και αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση ιδιωτικών κατοικιών που εκτιμάται ότι θα υπερβούν τις 80.000 ενώ σημαντικό κρίνεται ότι για πρώτη φορά σε αυτό θα περιληφθούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και κτίρια του Δημοσίου.

Αντίστοιχο «Εξοικονομώ» που βρίσκεται στα σκαριά  θα εφαρμοστεί και στις ξενοδοχειακές μονάδες με στόχο την προώθηση του πράσινου τουρισμού προκειμένου να μειωθεί το ενεργειακό κόστος για τις τουριστικές επιχειρήσεις και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Τα κονδύλια του προγράμματος θα κατανέμονται ως εξής: για την ενεργειακή αναβάθμιση των ιδιωτικών κατοικιών θα διατεθεί 1,081 δισ. ευρώ, για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις 450 εκατ. ευρώ και για το Δημόσιο 200 εκατ. ευρώ.

Η πραγματοποίηση παρεμβάσεων ενεργειακής αναβάθμισης στο κτιριακό απόθεμα της χώρας σε ετήσια βάση θα συμβάλει στην επίτευξη του στόχου του εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα για βελτίωση ενεργειακής αποδοτικότητας κατά 38% το έτος 2030, ώστε η τελική κατανάλωση ενέργειας να είναι μικρότερη από αυτήν του 2007. Ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός στόχος για το 2030 αφορά βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας κατά τουλάχιστον 32,5%.

Οι αλλαγές που φέρεται να έχει το πρόγραμμα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια  σύμφωνα με το δημοσίευμα είναι σημαντικές καθώς πλέον δεν θα παίζει ρόλο η προτεραιότητα στη χρονική υποβολή του φακέλου αλλά θα υπάρχουν τέσσερα κριτήρια που αξιολόγησης και προτεραιοποίησης των κτιρίων που πρέπει να αναβαθμιστούν καθώς σημαντικό ρόλο θα παίζουν και τα εισοδηματικά κριτήρια.

Βασικά κριτήρια θα είναι:

Η ηλικία των κτιρίων. Ένα κτίριο μεγαλύτερης παλαιότητας έχει μεγαλύτερες απώλειες.

Η εφαρμογή των βαθμοημερών που φέτος χρησιμοποιήθηκε για την επιβολή του επιδόματος θέρμανσης: Θα χρησιμοποιηθεί το μοντέλο της ΕΜΥ που αποτυπώνει τις ενεργειακές ανάγκες με βάσει τις κλιματικές συνθήκες κάθε περιοχής.

Βάσει του αρχικού σχεδιασμού το πρόγραμμα θα δίνει προτεραιότητα σε:

  • Νοικοκυριά με παλαιές κατοικίες
  • Πολύτεκνες οικογένειες
  • Νοικοκυριά που στη σύνθεσή τους περιλαμβάνουν άτομα με αναπηρίες
  • Ευάλωτα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα

Η σχετική πλατφόρμα αιτήσεων θα μείνει ανοιχτή για μεγάλο διάστημα για να συγκεντρωθούν όλες οι αιτήσεις ενώ αμέσως μετά θα δημιουργηθούν ένας κατάλογος με επιλέξιμους κι ένας με επιλαχόντες αφού στόχος είναι να στηριχθούν και αυτοί με νέα κονδύλια που θα προκύψουν στο μέλλον.

Επιλέξιμες δαπάνες θεωρούνται η ενεργειακή αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών, δηλαδή το κέλυφος, τα συστήματα θέρμανσης – ψύξης, η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για κάλυψη των ενεργειακών αναγκών, συστήματα αποθήκευσης ενέργειας, η εγκατάσταση έξυπνων συστημάτων διαχείρισης ενέργειας, εξοικονόμησης νερού, διαχείρισης απορριμμάτων.

Ο εθνικός στόχος είναι την επόμενη δεκαετία και συγκεκριμένα μέχρι το 2030 να έχει υλοποιηθεί η ενεργειακή αναβάθμιση 600.000 δημόσιων και ιδιωτικών κτιρίων.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.