Βαλκάνιοι εθελοντές στην Ελληνική Επανάσταση του 1821

Βάσως και Ράντος Μαυροβουνιώτης, Τζωάνος Σλαβάνος Μαυροβουνιώτης, Κότσο Μπιτολίτης, Στέφος Βοσνάκος, Χατζηχρήστος Βούλγαρης, Γεώργιος Ντέμπρελης Βούλγαρης, Θωμάς Σέρβος, Λάμπρος Χρήστου Σέρβος, Γιοβάνης Σέρβος.

Αυτά είναι μόνο μερικά από τα ονόματα μαχητών της επανάστασης του 1821. Πρόκειται για εθελοντές ή επαγγελματίες στρατιωτικούς που προσέτρεξαν από όλα τα σημεία των Βαλκανίων για να συνδράμουν την προσπάθεια των Ελλήνων. Οι Έλληνες συνήθιζαν να τους δίνουν επώνυμα σύμφωνα με την καταγωγή τους.

Αρκετοί εξ αυτών σκοτώθηκαν στις μάχες, όπως ο Ντεμίρ Τράικο Τσβέτκοφ, σημαιοφόρος του Μάρκου Μπότσαρη. Άλλοι έμειναν στην απελευθερωμένη Ελλάδα και μετά την επίτευξη της ανεξαρτησίας της. Αρκετοί πέθαναν πάμφτωχοι όμως κάποιοι πήραν αξιώματα, όπως ο Βάσως Μαυροβουνιώτης (πραγματικό όνομα Βάσο Μπράγιοβιτς), από την πόλη Μπιελοπάβλιτσι του Μαυροβουνίου, ο οποίος πήρε το βαθμό του στρατηγού, αργότερα εντάχθηκε στον στρατό του Όθωνα και συνεργάστηκε με το Γαλλικό κόμμα ή τον Χατζηχρήστο Βούλγαρη (πραγματικό όνομα Κρίστε Ντάνκοφ ή Ντάγκοβιτς) που καταγόταν από το χωριό Νησί της Πέλλας και ηγήθηκε σερβο-βουλγαρικού σώματος που έδωσε σημαντικές μάχες (Δερβενάκια κ.α.) ενώ έφτασε στην Εθνοσυνέλευση του 1843 να ορίζεται Πληρεξούσιος Σέρβων, Βουλγάρων και Θρακών ή ακόμα τον σλαβόφωνο Γεώργιο Ντέμπρελη ή Βούλγαρη που καταγόταν από το χωριό Ντέμπρα (σημερινή Αναρράχη) της Κοζάνης ο οποίος έγινε υπαξιωματικός του ελληνικού στρατού. Οι παραπάνω και άλλοι εξελληνίστηκαν και εντάχθηκαν στην πολιτική και κοινωνική ζωή της χώρας.

* Η αναφορά στα παραπάνω πρόσωπα γίνεται για να καταδειχτεί η πραγματική όσμωση των βαλκανικών λαών κι η άνεση με την οποία στις αρχές του 19ου αιώνα συνέπραταν και μεταπηδούσαν από τη μία εθνική ταυτότητα στην άλλη. Τα κίνητρά τους ήταν άλλοτε ιδεολογικά, πολιτικά και άλλοτε υλικά/χρηματικά ενώ αρκετοί έφτασαν στην Ελλάδα μετά από προσωπικές περιπέτειες και διώξεις στις χώρες τους.

ΠΗΓΗ: https://www.facebook.com/search/top/?q=our%20balkans

     Βάσος Μαυροβουνιώτης

          Χατζηχρήστος Βούλγαρης

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.