Σε «κουτσουρεμένο» πλαίσιο προστασίας της α΄ κατοικίας καταλήγουν κυβέρνηση και Θεσμοί

Στο Euroworking Group της Δευτέρας στρέφεται πλέον το ενδιαφέρον για την οριστικοποίηση του νέου πλαισίου προστασίας της α΄ κατοικίας, κι ενώ οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Θεσμών και κυβέρνησης συνεχίζονται.

Κυβερνητικές πηγές διαμήνυαν χθες ότι επιδίωξή είναι η συμφωνία και όχι η ρήξη, με το Μέγαρο Μαξίμου να ποντάρει στην πολιτική λύση, καθώς θεωρεί ότι οι Ευρωπαίοι δεν επιθυμούν να ανοίξουν νέα κόντρα με την Ελλάδα, ενόψει και των ευρωεκλογών.

Εάν υπάρξει συναίνεση στο ΕuroWorking Group της Δευτέρας, τότε η σχετική ρύθμιση θα μπορέσει να ψηφιστεί μέχρι το Eurogroup της 5ης Απριλίου, ανοίγοντας τον δρόμο για την εκταμίευση του ποσού 1 δισ. ευρώ που αποτελεί τις επιστροφές των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα. 

Σημειώνεται ότι τις τελευταίες ημέρες η διαπραγμάτευση για το θέμα της α’ κατοικίας έλαβε χαρακτηριστικά θρίλερ, με τα εμπλεκόμενα μέρη (κυβέρνηση και θεσμοί) να προβαίνουν σε συνεχείς επικοινωνίες αλλά και δηλώσεις προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο. 

Μεταξύ άλλων, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ντέκλαν Κοστέλο εξέφρασε ενστάσεις και απέστειλε σαφή προειδοποίηση προς την ελληνική κυβέρνηση, η οποία ενημέρωσε -μέσω διαρροών- ότι είναι αποφασισμένη να προχωρήσει τη ρύθμιση, έστω και μονομερώς.

Η ψήφιση του νομοσχεδίου αναμένεται να γίνει την επόμενη εβδομάδα, οπότε και ανάλογα με τις εξελίξεις στο ΕuroWorking Group θα γίνουν οι κατάλληλες προσαρμογές στο τελικό κείμενο του νομοσχεδίου.

Σε κάθε περίπτωση, ο όγκος των δανειοληπτών που θα μπορούν να ενταχθούν στο πλαίσιο προστασίας μειώνεται σημαντικά σε σχέση με το αρχικό σχέδιο που έθετε κάτω από την ομπρέλα του δάνεια 11 δισ. ευρώ. 

Tα επίμαχα θέματα

Η συζήτηση συνεχίζεται για την αξία της ακίνητης περιουσίας (επιπλέον της πρώτης κατοικίας) και των καταθέσεων με την αρχική κυβερνητική πρόταση για 260.000 και 65.000 ευρώ αντιστοίχως.

Επίσης, η διαπραγμάτευση συνεχίζεται για την ένταξη των επιχειρηματικών δανείων καθώς οι δανειστές και κυρίως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θεωρούσαν αρχικά τουλάχιστον ότι για τις επιχειρήσεις αυτές υπάρχει το πτωχευτικό δίκαιο και δεν υπάρχει λόγος να ενταχθούν στο νέο πλαίσιο που αφορά τα νοικοκυριά. Πλέον όμως φέρονται να έχουν «υποχωρήσει» στην άποψη ότι πρέπει να γίνουν αυστηρότεροι οι όροι ένταξης: Να χαμηλώσουν τα πλαφόν οφειλής,  αξίας κατοικίας και καταθέσεων του οφειλέτη.

Ενστάσεις υπάρχουν  και με το μέτρο της επιδότησης δανείου. Οι θεσμοί θεωρούν ότι το καθεστώς της επιδότησης είναι συγκεχυμένο και ασαφές και θέτουν ζήτημα τόσο χρονικής διάρκειας όπου θα χορηγείται η επιδότηση όσο και παρακολούθησης της οικονομικής κατάστασης του δανειολήπτη.

Τέλος, η κυβέρνηση απορρίπτει κατηγορηματικά την απαίτηση των Θεσμών να εξετασθούν με παλιά κριτήρια αιτήσεις που έχουν υποβληθεί με τον παλαιό νόμο Κατσέλη, καθώς πολλοί δανειολήπτες έσπευσαν να  υποβάλουν αίτηση τον Δεκέμβριο 2018 ενόψει εκπνοής του νόμου και στο δίμηνο της παράτασης έως τις 28 Φεβρουαρίου, επιδιώκοντας ουσιαστικά να εξασφαλίσουν προσωρινή προστασία και όχι να ρυθμίσουν τις υποχρεώσεις τους.

 

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.