Ψηφίστηκε το ν/σ για περιορισμό των διαδηλώσεων-Ρήγμα στο ΚΙΝ.ΑΛ- Μαζικές διαδηλώσεις και άγρια καταστολή

Eν μέσω σφοδρότατων αντιδράσεων, τόσο εντός όσο κι εκτός Βουλής, ψηφίστηκε χθες από την Ολομέλεια της Βουλής  το νομοσχέδιο περιορισμού των διαδηλώσεων μετά από ονομαστική ψηφοφορία,  με θετική ψήφο από βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, του ΚΙΝΑΛ και του κόμματος του Βελόπουλου.

Από 288 παρόντες βουλευτές, υπέρ ψήφισαν οι 187 και κατά οι 101. 

Στο κοινοβούλιο η πολιτική σύγκρουση ήταν σφοδρότατη ενώ κατά την ψηφοφορία επιβεβαιώθηκε το ρήγμα στο ΚΙΝΑΛ αφού οι Γιώργος Παπανδρέου και Χάρης Καστανίδης  απείχαν από την ψηφοφορία και διαφοροποιήθηκαν  από  την επίσημη γραμμή του κόμματος. Την ίδια ώρα στο Σύνταγμα πραγματοποιήθηκαν ογκώδη συλλαλητήρια τα οποία αντιμετωπίστηκαν με σκληρή καταστολή από την αστυνομία.

«Όχι στην απαγόρευση των διαδηλώσεων»

Το παρόν στους δρόμους ενάντια στην απαγόρευση των διαδηλώσεων ήταν ιδιαίτερα δυναμικό με τρεις μαζικές πορείες (εργασιακά σωματεία και οργανώσεις Αριστεράς/ΠΑΜΕ/εξωκοινοβουλευτική Αριστερά, αντιεξουσιαστικός χώρος και φοιτητικοί σύλλογοι). Με κεντρικά συνθήματα «το νομοσχέδιο θα μείνει στα χαρτιά. Όχι στην απαγόρευση των διαδηλώσεων» και «Κανένας Μόνος του, Καμία ανοχή στα σχέδια τους», οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από τη Βουλή. Ωστόσο, ξέσπασαν επεισόδια με τις αστυνομικές δυνάμεις να επιχειρούν να διαλύσουν το συλλαλητήριο με εκτεταμένη χρήση χημικών και κρότου λάμψης.

Σύμφωνα με καταγγελίες υπήρξαν άγριοι ξυλοδαρμοί διαδηλωτών, ενώ πληροφορίες, που επιβεβαιώνονται από φωτογραφικά ντοκουμέντα, κάνουν λόγο για τραυματίες και πολλές προσαγωγές. Η αστυνομική βία έφερε νέο γύρο πολιτικής αντιπαράθεσης στη Βουλή με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να μιλούν για «πρόβα» του νέου νομοσχεδίου. ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ κατήγγειλαν οργανωμένο σχέδιο διάλυσης των διαδηλώσεων, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε την αποπομπή Χρυσοχοΐδη. Από την πλευρά του, ο υπουργός έκανε έκανε λόγο για «επίθεση τραμπούκων» κατά των αστυνομικών και υποστήριξε ότι «όλα τα άλλα δεν υπάρχουν».

«Μετωπική» στη Βουλή

Η συζήτηση για το νομοσχέδιο στη Βουλή εξελίχθηκε σε συγκρουσιακή διάθεση που κλιμακώθηκε κατά τη διάρκεια των τοποθετήσεων των πολιτικών αρχηγών.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, εγκάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι επιχειρεί «μια αντιδραστική θεσμική τομή με στόχο την ίδια τη Δημοκρατία, το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στη διαδήλωση, στη συγκέντρωση, στη διαμαρτυρία». «Το νομοσχέδιο, από όπου και να το πιάσει κανείς, είναι ντροπή για κάθε δημοκρατικό πολίτη. Όπως ακόμη μεγαλύτερη ντροπή είναι να το ψηφίζει το νομοσχέδιο αυτό η κα Γεννηματά» τόνισε ο Α. Τσίπρας. κάνοντας λόγο για χουντικά διατάγματα που περιστέλλουν την ίδια τη Δημοκρατία. Παράλληλα τόνισε απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση πως «φέρνετε το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις, γιατί φοβάστε τις κοινωνικές αντιδράσεις που έρχονται».

Ο Κ. Μητσοτάκης ισχυρίστηκε πως η κυβέρνηση δεν αιφνιδίασε κανέναν επί του ζητήματος, υποστηρίζοντας πως το κόμμα του είχε περιλάβει στο προεκλογικό του πρόγραμμα το θέμα των διαδηλώσεων, ενώ επικαλέστηκε εκ νέου την λαϊκή εντολή που έλαβε πριν από ένα χρόνο. Επιχειρώντας να μιλήσει επί της ουσίας ισχυρίστηκε επίσης πως το νομοσχέδιο δεν αφορά τις μεγάλες διαδηλώσεις, αλλά θέτει ένα πλάισιο για το πώς θα γίνονται οι μικρές. Όπως είπε προσδιορίζει τι σημαίνει δημόσια, υπαίθρια συνάθροιση, προβλέπει κανόνες προστασίας και στηρίζεται στην αρχή της αναλογικότητας.

Η Φώφη Γεννηματά επέλεξε να αφιερώσει το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας της στην επίθεση εναντίον του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την κριτική που άσκησε ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο ΚΙΝΑΛ για τη θετική στάση που υιοθέτησε απέναντι στο νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις. Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής εγκάλεσε τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι προσπαθεί να οικειοποιηθεί την ιστορία ενός άλλου πολιτικού χώρου, κάτι που όπως είπε είναι μεγάλη ντροπή.

«Μεγαλύτερη ντροπή είναι εσείς κ. Γεννηματά να ψηφίζετε το νομοσχέδιο» ήταν η απάντηση του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος πρόσθεσε: «Δεν πρέπει να ξεχνούν κάποιοι ποια ιστορική παράδοση εκπροσωπούν. Έρχονται σε ρήξη με την παράδοση αυτή, αλλά να μη στενοχωριούνται γιατί η δημοκρατική παράδοση έχει και θα έχει συνέχεια με τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία».  «Η επιλογή σας», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας, «να κάνετε αντιπολίτευση και πάλι στον ΣΥΡΙΖΑ όταν η κυβέρνηση είναι η δεξιά του κ. Μητσοτάκη, είναι μία παράλογη και αυτοκαταστροφική για εσάς επιλογή. Αν θέλετε κυρία Γεννηματά να στηρίξετε την κυβέρνηση, ο δρόμος είναι ανοιχτός. Το μόνο πρόβλημα για εσάς είναι ότι ίσως ο κ. Μητσοτάκης σε λίγο να μην σας έχει και τόσο ανάγκη διότι σας διεμβολίζει ήδη και παίρνει τα στελέχη που λοξοκοιτάνε και έχουν ως όραμα να βρεθούν ξανά στα έδρανα της κυβέρνησής του. Ο καθείς και οι επιλογές του, ο καθείς άξιος των επιλογών και της μοίρας του».

O γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην ομιλία του στη Βουλή υπόγραμμισε:   «Τολμήσατε να βγάλετε από τα συρτάρια σας, αυτό το κατάπτυστο σχέδιο νόμου για τον περιορισμό των διαδηλώσεων και να το φέρετε στη Βουλή για να το ψηφίσετε. Γελιέστε όμως αν νομίζετε ότι αυτό το τερατούργημα τελικά θα εφαρμοστεί. Όπως το βγάλατε έτσι και θα το ξαναβάλετε στα συρτάρια σας ακόμα και ως ψηφισμένο νόμο. Θα σας αναγκάσουν οι εργαζόμενοι, ο λαός που θα το ακυρώσουν στην πράξη!

Σας παρακολουθούμε όλες αυτές τις μέρες να προσπαθείτε να υπερασπιστείτε το αντιδραστικό σας νομοσχέδιο, με διάφορα γελοία επιχειρήματα παλιάς κοπής για παράδειγμα, η προσπάθειά σας να το πλασάρετε ως «σωτήριο» για τα εμπορομάγαζα, που υποφέρουν κυρίως ή και αποκλειστικά από τις συνεχείς κινητοποιήσεις στο κέντρο της Αθήνας, δεν πείθει πλέον κανένα. Οι επαγγελματίες ξέρουν καλά ποιοι τους οδήγησαν και τους οδηγούν στα σημερινά αδιέξοδα. Ξέρουν ποιοι ροκάνισαν τα ήδη μειωμένα από τον ανταγωνισμό εισοδήματά τους και τους οδήγησαν στην υπερχρέωση σε τράπεζες και δημόσιο, στον εφιάλτη των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών.

Η ιστορία είναι γεμάτη από νόμους που βρικολάκιασαν, από νόμους που ήθελαν να βάλουν σε γύψο την ταξική πάλη, τη ριζοσπαστική σκέψη και δράση. Τελικά όλοι τους, μηδενός εξαιρουμένου, έμειναν στα χαρτιά.

Πυρά κατά της κυβέρνησης επιφύλαξε ο πρόεδρος του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, κατά την ομιλία του,  από το βήμα της Βουλής.  Η κυβέρνηση «γνωρίζει ότι δεν θα μπορέσει να εφαρμόσει το 5ο μνημόνιο χωρίς έξαρση της καταστολής και της κρατικής βίας».«Πόσο φιλελεύθερη είναι τελικά η Ν.Δ. του κ. Μητσοτάκη όταν δεν αλλάζει καν τα άρθρα και τις διατάξεις της χούντας;», αναρωτήθηκε ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 και πρόσθεσε: «Όπως έλεγε και ένας Σκοτσέζος συνδικαλιστής κάθε φορά που του έλεγαν πως η κοινωνία υποφέρει όταν διαδηλώνει ο κόσμος και κλείνουν οι δρόμοι, “ποια θεωρητική κοινωνία είναι αυτή, στην οποία δεν συμπεριλαμβάνονται όλοι αυτοί που διεκδικούν στο δρόμο γι’ αυτήν;”. Η κοινωνία αυτή και οι αγώνες της έχουν χτίσει την δημοκρατία μας με διαδηλώσεις που δεν είχαν καμία άδεια, καμίας αστυνομίας. Αυτοί οι δημοκρατικοί αγώνες, οι διαμαρτυρίες και οι μάχες είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας του λαού μας».  Καταλήγοντας, τόνισε πως η κυβέρνηση δεν έχει το δικαίωμα να περιορίσει την διαμαρτυρία όσων διαφωνούν μαζί της, προσθέτοντας πως «εμείς θα προστατέψουμε την φωνή τους ακόμα κι αν αυτοί δεν συμφωνούν μαζί μας».

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.