Φωτιά στη Μεταμόρφωση: Τοξικός καπνός κάλυψε την Αττική- Οδηγίες προς τους πολίτες

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι ειδικοί για την ατμοσφαιρική ρύπανση μετά τη φωτιά σε εργοστάσιο ανακύκλωσης πλαστικών στη Μεταμόρφωση. Πυκνοί τοξικοί  καπνοί κάλυψαν το λεκανοπέδιο με την ανησυχία να είναι μεγάλη.

Ολονύχτια αναμένεται να είναι η μάχη των Πυροσβεστών για την κατάσβεση της φωτιάς που ξέσπασε περίπου στις 7 το πρωί του Δεκαπενταύγουστου. Τα υλικά που βρίσκονταν μέσα στο εργοστάσιο ανακύκλωσης πλαστικών στη Μεταμόρφωση και το θερμικό φορτίο που έχει δημιουργηθεί καθιστούν δύσκολη την κατάσβεση της φωτιάς.

Στην περιοχή, που είναι αποκλεισμένη, επιχειρούν 49 πυροσβέστες με 14 οχήματα.

Ανοιχτή είναι η εθνική οδός στο ρεύμα προς Λαμία, ενώ από τις 5 μ.μ. δόθηκαν στην κυκλοφορία και δύο λωρίδες στο ρεύμα προς Αθήνα.

Αναλυτικά οδηγίες προς τους πολίτες

 Ο καπνός από την καύση του πλαστικού είναι τοξικός, γεγονός που εμπνέει ανησυχία, με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας να έχει εκδώσει οδηγίες για τους πολίτες που ζουν στις γύρω περιοχές

– Αποφύγετε την έκθεση στη ροή και στα ρεύματα καπνού, για να προστατευτείτε από τις συνέπειες των αναθυμιάσεων ή επικοινωνήστε με ιατρό εάν αντιμετωπίσετε προβλήματα υγείας.
– Κλείστε ερμητικά πόρτες & παράθυρα & τυχόν άλλα ανοίγματα κτιριακών εγκαταστάσεων.
– Παραμείνετε σε ανοιχτούς ή αεριζόμενους χώρους που δεν επηρεάζονται από το συμβάν.
– Αποφύγετε τις μετακινήσεις προς την περιοχή.

Ο Χρήστος Ζερεφός, ακαδημαϊκός φυσικής της ατμόσφαιρας, ανέφερε μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega ότι οι ουσίες που εκλύονται από την καύση πλαστικών είναι ιδιαίτερα τοξικές. «Όταν καίγονται σε υψηλή θερμοκρασία πλαστικά, τότε εκλύονται πολύ τοξικές ουσίες». Ο κ. Ζερεφός τόνισε ότι είναι ύψιστης σημασίας η έγκαιρη ενημέρωση των κατοίκων των γύρω περιοχών για την επικινδυνότητα της κατάστασης, καθώς οι ουσίες που εκλύθηκαν κατά την καύση είναι ιδιαίτερα τοξικές και θα πρέπει να ακολουθήσουν τις οδηγίες που τους έχουν δοθεί για να προστατεύσουν την υγεία τους.

«Ευτυχώς έχουν ενημερωθεί οι κάτοικοι και ξέρουν ότι πρέπει να έχουν κλειστά παράθυρα. Οπωσδήποτε στις πόρτες να βάλουν βρεγμένες πετσέτες για να ελαχιστοποιήσουν την ποσότητα των αιωρούμενων σωματιδίων που μπορούν να μπουν στον χώρο».

Ο ίδιος ανέφερε ότι το τοξικό νέφος δε θα εγκλωβιστεί στο λεκανοπέδιο, καθώς πνέουν ισχυροί άνεμοι που θα το απομακρύνουν, κατέστησε ωστόσο σαφές ότι όσοι κυκλοφορούν στον δρόμο σε περιοχές όπου υπάρχει το νέφος, θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί.

«Οι συστάσεις είναι σε αυτούς που περπατούν στον δρόμο να μην πηγαίνουν προς τα εκεί που φυσάει ο αέρας, να πηγαίνουν κάθετα προς τον αέρα. Το νέφος αραιώνει πλευρικά πολύ γρήγορα. Από εκεί που φυσάει ο αέρας πάμε κάθετα, είτε δεξιά, είτε αριστερά από τον καπνό».

Η διασπορά του καπνού 

Σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το νέφος της πυρκαγιάς σκέπασε μεγάλο μέρος της Αττικής μέχρι τις απογευματινές ώρες. 

Στο σχετικό γράφημα παρουσιάζεται μια πρώτη προσέγγιση του παράγοντα αραίωσης (δείκτης για τη συγκέντρωση ρύπων στην ατμόσφαιρα) από αριθμητικό μοντέλο πρόγνωσης για τα πρώτα 100μ ύψος από το έδαφος.

Αμέσως μετά την έναρξη της πυρκαγιάς μεταξύ 06:45-07:45 φαίνεται ότι το κέντρο της Αθήνας δέχθηκε μεγάλες ποσότητες αερολυμάτων (κίτρινες και μπλε αποχρώσεις), ενώ στη συνέχεια μέχρι το μεσημέρι και τα νότια προάστια της Αθήνας είχαν σκεπαστεί από το πυκνό νέφος.

Τις απογευματινές ώρες οι ελαφρώς ενισχυμένοι βόρειοι άνεμοι μείωσαν τη συγκέντρωση του καπνού και παρατηρείται στροφή του πλουμίου προς τα δυτικά προάστια της Αθήνας.

Αργά το απόγευμα του Σαββάτου η συγκέντρωση καπνού έχει μειωθεί σημαντικά, παρέμεναν όμως αυξημένες ποσότητες καπνού στην κατώτερη ατμόσφαιρα δυτικά της Αθήνας.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.