Υπερψηφίστηκε χωρίς εκπλήξεις ο προϋπολογισμός. 155 «ναι», 134 «όχι» και 1 «παρών»

Υπερψηφίστηκε από τη Βουλή ο Προϋπολογισμός 2015 με 155 «ναι», 134 «όχι» και 1 «παρών», του Γρηγόρη Ψαριανoύ. Σημειώνεται πως εκτός από τους βουλευτές των κυβερνητικών κομμάτων, τον προϋπολογισμό υπερψήφισε και η ανεξάρτητη βουλευτής Κατερίνα Μάρκου. Η συζήτηση της Κυριακής διεξήχθη με φόντο το αδιέξοδο με την τρόικα και το ενδεχόμενο επίσπευσης της προεδρικής εκλογής, και με φορτισμένο το κλίμα από τα επεισόδια και την άγρια καταστολή στο κέντρο της Αθήνας το Σάββατο αλλά και την απεργία πείνας του Νίκου Ρωμανού.

Σαμαράς: Υμνήσατε έναν απεργό πείνας που έκανε ληστεία με καλάζνικοφ

Με χυδαίο τρόπο επέλεξε να επιτεθεί στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ από το βήμα της Βουλής ο Αντώνης Σαμαράς μιλώντας για τον απεργό πείνας Νίκο Ρωμανό. «Υμνήσατε ένα απεργό πείνας, αλλά ξεχάσατε ότι έχει καταδικαστεί σε 15 χρόνια κάθειρξη για ληστεία με καλάζνικοφ», τόνισε ο Α. Σαμαράς και ειρωνικά είπε στον Αλ. Τσίπρα: «Μπορεί με την παρέα σας να συναντηθήκατε στα κλεφτά με τον Πάπα, αλλά δεν έχετε το παπικό αλάθητο. Ήρθε η ώρα να τα ακούσετε μαζεμένα».

Στη συνέχεια υπεραμύνθηκε του προϋπολογισμού 2015, λέγοντας πως είναι σταθμός για τη χώρα. «Η εποχή της μεγάλης δοκιμασίας τελειώνει και η αντιπολίτευση υπονομεύει την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο» είπε ο κ. Σαμαράς και συνέχισε: «Απόψε μας απαγόρευσε ο αλαζονικός κ. Τσίπρας την ελευθερία γνώμης. Όποιος δεν ψηφίσει Προϋπολογισμό και ψηφίσει Πρόεδρο ο κ. Τσίπρας θα τον θεωρήσει εξωνημένο. Διέγραψε τη λέξη συνείδηση από τους Βουλευτές», απάντησε ο Αντώνης Σαμαράς στον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ που πρότεινε αν ο Προϋπολογισμός δεν ψηφιστεί από 180 βουλευτές να υπάρξει συνεννόηση για εθνικές εκλογές.

Ο Αν. Σαμαράς απέρριψε το ενδεχόμενο διεξαγωγής εκλογών επικαλούμενος τις δημοσκοπήσεις: «Δεν είδατε ότι ο κόσμος δεν θέλει εκλογές στις δημοσκοπήσεις;», είπε απευθυνόμενος στον Αλ. Τσίπρα.

Απευθύνθηκε για άλλη μια φορά στον Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας του ότι κάνει τον επαναστάτη, αποτελεί αποκούμπι των βολεμένων και ότι έχει μαζέψει τους επαγγελματίες συνδικαλιστές και διαδηλωτές στο κόμμα του.

Τέλος, μίλησε για τις συνειδήσεις των βουλευτών που θα κάνουν την πραγματική επανάσταση εκλέγοντας Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Τσίπρας: Όχι στον προϋπολογισμό σημαίνει όχι στην εκλογή προέδρου

Το «όχι» στον προϋπολογισμό σημαίνει «όχι» στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αύριο, δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από το βήμα της Βουλής κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2015.

«Αυτή η Βουλή είναι απόνομιμοποιημένη και δεν μπορεί να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας» είπε.

«Το βασικό σας πρόβλημα είναι ότι ο πολιτικός χρόνος σας τελειώνει» τόνισε. Στη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης σας είχα ζητήσει να μην οδηγήσετε την πολιτική ζωή του τόπου σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο και στον πιο ακραίο εξευτελισμό. Δεν μας ακούσατε. Όλος ο σχεδιασμός σας είναι πως θα καταφέρετε να σχηματίσετε μία πλειοψηφία που δεν προκύπτει από πουθενά. Ακόμη και αν όλοι οι ανεξάρτητοι βουλευτές ψήφιζαν για τον πρόεδρο που θα προτείνατε πάλι τα κουκιά δεν βγαίνουν» σημείωσε.

Χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό σφραγίδα μίας πενταετούς πολιτικής λιτότητας. «Ο προϋπολογισμός του 2015 σφραγίζει μία πενταετία λιτότητας. Είναι το αποτύπωμα της πιο σκληρής πολιτικής που επιβλήθηκε με τη βία σε μία χώρα πειραματόζωο. Ο προϋπολογισμός αυτός είναι ουσιαστικά η φωτογραφία του μνημονίου» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο και υποστήριξε ότι «αν ο βίος της κυβέρνησης παραταθεί, είναι δεδομένο ότι έρχεται η πιο σκληρή πολιτική, έρχεται η ισοπέδωση» είπε και πρόσθεσε πως αυτός ο προϋπολογισμός είναι η θλιβερή εικόνα μιας κυβέρνησης που είναι παραδομένη.

Με αυτή την πολιτική δεν μπορούμε να βγούμε από την κρίση, υποστήριξε ο κ. Τσίπρας και σχολίασε πως στη χώρα παίχτηκε το μεγαλύτερο κόλπο αναδιανομής του πλούτου.

«Οι εργαζόμενοι θα φέρουν την ανάπτυξη και όχι η αποχαλίνωση των εργοδοτών. Δεν θα γίνουμε ειδική οικονομική ζώνη» είπε.

Πρόσθεσε ότι το μνημόνιο όποιος το υπηρετήσει δεν μπορεί να φύγει εύκολα από αυτό και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι το έφερε για να μείνει.

«Χρειάζεται ξήλωμα» είπε ο Αλ. Τσίπρας.

Για το θέμα της συναίνεσης διερωτήθηκε: «Τι ζητάτε από εμάς να αποδεχτούμε ότι κυβερνάτε μέσω email, ότι απαγορεύεται στις απαγορεύσεις συγκεντρώσεων ή στο ότι κάνετε το λιοντάρι σε ένα 20χρονο απεργό πείνας. Τέτοια συναίνεση εμείς δεν δίνουμε. Είναι θέμα ηθικής στάσης».

Για επέκταση του προγράμματος και αλλαγή σελίδας μίλησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος εγκαλώντας την αντιπολίτευση ότι, δημιουργώντας συνθήκες πολιτικής αβεβαιότητας γύρω από την εκλογή Προέδρου, δυσκολεύει και παρατείνει τη διαπραγμάτευση

Με τη διαβεβαίωση ότι ο προϋπολογισμός του 2015 «θα εκτελεστεί ομαλά και επιτυχημένα» ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης ενώ στη συνέχεια έκανε επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ και στο οικονομικό πρόγραμμά του λέγοντας ότι θα διαπραγματευόταν καλύτερα με τους δανειστές αν η αξιωματική αντιπολίτευση ήταν συναινετική προς την κυβέρνηση.

Για προϋπολογισμό που «θα οδηγήσει την Ελλάδα σε μεγαλύτερη ανεργία, σε μεγαλύτερη ύφεση και δυστυχία» μίλησε ο Πάνος Καμμένος των ΑΝΕΛ προτείνοντας κυβέρνηση εθνικής ενότητας μετά τις εκλογές.

Η Τοποθέτηση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη είχε ως επίκεντρο τη συνέχιση της λιτότητας ενώ η Αλέκα Παπαρήγα, επικεφαλής της ΚΟ του ΚΚΕ τοποθετήθηκε από το βήμα της Βουλής επιλέγοντας την επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ για το πρόγραμμα του και για τη θέση του για την ΕΕ.

Ενδιαφέρον είχαν οι τοποθετήσεις των ανεξάρτητων βουλευτών Γιάννη Κουράκου και Κώστα Γιοβανόπουλου οι οποίοι άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο να ψηφίσουν ΠτΔ ενώ ο Βασίλης Καπερνάρος επιτέθηκε μεν στο ΣΥΡΙΖΑ αλλά απέφυγε να απαντήσει ευθέως λέγοντας πως «δεν μπαίνει σε μαντρί».

Να σημειώσουμε πως η ανεξάρτητη βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης, Κατερίνα Μάρκου είναι η μόνη από τους ανεξάρτητους που συντάχθηκε με την κυβερνητικη πλειοψηφία υπερψηφίζοντας τον προϋπολογισμό.

Η τρόικα έχει εκφράσει σοβαρές ενστάσεις για το δημοσιονομικό κενό αμφισβητώντας τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο δεσμεύτηκε στους δανειστές πως σε περίπτωση αποκλίσεων θα κατατεθεί συμπληρωματικός προϋπολογισμός. Την ίδια στιγμή η παράταση του μνημονίου φαίνεται πως κλειδώνει και το μόνο που μένει ανοιχτό είναι ο χρόνος της: 3μηνη, 6μηνη ή 12μηνη. Το ζήτημα της παράτασης θα συζητηθεί στο Eurogroup της Δευτέρας.

Ο προϋπολογισμός του 2015 με βάση την εκτίμηση της επιστροφής στην ανάπτυξη (2,9%) και στοχεύει σε πρωτογενές πλεόνασμα 3% με μηδενικό δημοσιονομικό κενό. Πρόκειται για τον πρώτο δημοσιονομικά ισοσκελισμένο προϋπολογισμό εδώ και δεκαετίες, με σχεδόν μηδενικό δημοσιονομικό έλλειμμα (συμπεριλαμβανομένων των δαπανών για τόκους). Επίσης προβλέπει μείωση του δημόσιου χρέους στο 160% του ΑΕΠ.

Οι ενστάσεις της τρόικας για τα στοιχεία που παρουσιάζει η κυβέρνηση έχουν οδηγήσει τις διαπραγματεύσεις σε αδιέξοδο με την κυβέρνηση να προχωρά σε αλλαγές, οι οποίες ωστόσο και πάλι δεν ικανοποίησαν τους δανειστές, που επισημαίνουν την ύπαρξη δημοσιονομικού κενού, κάτι που αμφισβητεί η Αθήνα. Η τρόικα ζητάει μέτρα ύψους περίπου 2,5 δις ευρώ για την κάλυψη του κενού και η κυβέρνηση μετά τις αντιδράσεις των δανειστών δεσμεύτηκε για μέτρα περίπου 1 δις ευρώ.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.