28 νεκροί πρόσφυγες, ανάμεσά τους παιδιά από ανατροπή λέμβου κοντά στο Φαρμακονήσι

Νέα τραγωδία συνέβη τα ξημερώματα της Κυριακής ανατολικά του Φαρμακονησίου με θύματα πρόσφυγες που προσπαθούν να φτάσουν στα ελληνικά νησιά από την Τουρκία. Λέμβος στην οποία επέβαιναν περίπου 100 πρόσφυγες ανατράπηκε, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να βρεθούν στη θάλασσα και κάποιοι από αυτούς να καταφέρουν να φθάσουν στις ακτές του νησιού. Δυστυχώς κάποιοι δεν τα κατάφεραν και πνίγηκαν. Ένας κατάλογος πόνου που δυστυχώς όλο και μεγαλώνει.

Είκοσι οκτώ νεκροί έχουν εντοπιστεί με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι ανάμεσά τους υπάρχουν και πολλά παιδιά, ενώ ο αριθμός των θυμάτων αναμένεται να αυξηθεί. Σύμφωνα με τις πληροφορίες τα θύματα είναι πέντε αγοράκια, πέντε κοριτσάκια, τρία βρέφη, έξι γυναίκες, οκτώ άνδρες και ένα ανήλικο παιδί που δεν έχει διευκρινιστεί το φύλο του.

Επιπλέον, ο ακριβής αριθμός των επιβαινόντων στη λέμβο δεν είναι γνωστός με αποτέλεσμα να μην μπορεί να υπολογιστεί ούτε ο αριθμός των αγνοουμένων.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του υπουργείου Ναυτιλίας δέχθηκε τηλεφώνημα μέσω του αριθμού 112 ότι πρόσφυγες  βρίσκονται σε κίνδυνο στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά του Φαρμακονησίου. Άμεσα απογειώθηκαν δυο ελικόπτερα Super Puma και πλωτά του Λιμενικού για τον εντοπισμό τους. Σύμφωνα με το Αρχηγείο του Λιμενικού έως τώρα έχουν ανασυρθεί από τη θάλασσα τρεις νεκροί, 68 έχουν διασωθεί,  ενώ άλλοι 29 βρίσκονται πάνω στο Φαρμακονήσι.

Στο μεταξύ άκαρπες παραμένουν μέχρι τώρα οι έρευνες για τον εντοπισμό των τεσσάρων παιδιών που αγνοούνται από το Σάββατο στη θαλάσσια περιοχή βόρεια της Σάμου, μετά την ανατροπή της λέμβου που μετέφερε πρόσφυγες. Από αυτό το περιστατικό το λιμενικό διέσωσε 24 μετανάστες  από τη θάλασσα.

O αναπληρωτής Υπουργός Ναυτιλίας, Χρήστος Ζώης, θα μεταβεί σήμερα στη Μυτιλήνη, όπου και θα συμμετάσχει σε διευρυμένη σύσκεψη για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος, υπό την υπηρεσιακή πρωθυπουργό, Βασιλική Θάνου.

Ενας 25χρονος αλλοδαπός συνελήφθη το μεσημέρι του Σαββάτου από στελέχη του Λιμενικού Σώματος, κατηγορούμενος ως διακινητής προσφύγων. Συγκεκριμένα μετά από ενημέρωση, περιπολικό σκάφος του Λιμενικού εντόπισε στη θαλάσσια περιοχή «Εφταλούς» της Λέσβου ύποπτη φουσκωτή μηχανοκίνητη λέμβο να απομακρύνεται. Ακολούθησε καταδίωξη και  συνελήφθη ο 25χρονος αλλοδαπός χειριστής της, καθώς όπως δήλωσε ο ίδιος είχε αποβιβάσει αρκετούς μετανάστες και μεταφέρθηκε στο λιμάνι της Μυτιλήνης. Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκε η λέμβος, 400 λίρες Τουρκίας και ένα κινητό τηλέφωνο που βρέθηκαν στην κατοχή του 25χρονου.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.