Το κίνημα-κατσαρόλα «Παραιτηθείτε» και η (ανύπαρκτη) συνωμοσία ανατροπής της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ

Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση των ακραίων στοιχείων της ΝΔ και των εχόντων… ροπή προς τις συνωμοσίες στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ γύρω από την συγκέντρωση-κατσαρόλα που διοργανώνει μέσω των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης η κίνηση «Παραιτηθείτε» στην πλατεία Συντάγματος, προκειμένου, όπως ισχυρίζεται,  να στείλει μήνυμα αντίδρασης της κοινωνίας στην πολιτική της κυβέρνησης.

Είναι μια συγκέντρωση η οποία, παρά τις διακριτικές αποστάσεις τις οποίες επιχείρησαν να κρατήσουν αρχικά η ΝΔ και κόμματα της αντιπολίτευσης, εν τούτοις την αγκάλιασαν, υπό το πρόσχημα της διασφάλισης του συνταγματικού δικαιώματος στη διαμαρτυρία, το οποίο δήθεν κινδυνεύει μετά  και τις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας κ. Νίκου Φίλη.

Ο ρόλος του Αδωνι Γεωργιάδη

Είναι μία συγκέντρωση την οποία – ανεξαρτήτως από το πως ξεκίνησε-, έσπευσαν να «καπελώσουν» τα ακραία κυρίως στοιχεία της συντηρητικής παράταξης, υπό τον αντιπρόεδρο του κόμματος κ. Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος μπορεί να διαβλέπει ότι μ΄ αυτόν τον τρόπο συντηρείται μεν το κεντρικό σύνθημα της ΝΔ για άμεση προσφυγή στις κάλπες, εν τούτοις είναι και μία ευκαιρία για τη συσπείρωση του εκ δεξιών χώρου της ΝΔ.

Το κυβερνών κόμμα πάντως  έχει ξεκαθαρίσει ότι θεωρεί τη διαδήλωση υποκινούμενη από την ηγεσία της ΝΔ, ενώ εμπλέκει και μέρος του ΠΑΣΟΚ, ιδίως εκείνο που δηλώνει πίστη στον κ.Ευάγγελο Βενιζέλο, στην έμπνευση και οργάνωση του εγχειρήματος.

Το ερώτημα βεβαίως που ανακύπτει είναι πως- χωρίς το θόρυβο ο οποίος έγινε λόγω και των άστοχων χειρισμών και κυβερνητικών στελεχών-, θα μπορούσε μία παρόμοια συγκέντρωση να είχε επιτυχία ή, πολύ περισσότερο, να απειλούσε την κυβέρνηση; Μάλλον,  θα απέμενε ακόμη μία γραφική κίνηση των αυτόκλητων πολιτικολογούντων των social media. Οι διαστάσεις που πήρε το «κίνημα» «Παραιτηθείτε» είναι δυσανάλογες με το τι εκφράζει στην πραγματικότητα. Τούτο  δεν το οφείλει μόνον στις επιδιώξεις της ακροδεξιάς πτέρυγας της ΝΔ αλλά και στον επικοινωνιακό χειρισμό του θέματος εκ μέρους κυβερνητικών στελεχών.

Φίλης: Το plan B της ΝΔ

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Νίκος Φίλης επανήλθε με σκληρές δηλώσεις κατά των διοργανωτών, ενώ μέρος του κυβερνώντος κόμματος θεωρεί πλέον ότι υπάρχει σχέδιο υπονόμευσης της συγκυβέρνησης, με στόχο να αποτραπεί η πορεία της χώρας, όπως χαράσσεται μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται σε οικονομία και κοινωνία.

Ο υπουργός Παιδείας σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» προχώρησε σε νέες δηλώσεις λέγοντας πως το «Παραιτηθείτε» είναι το σχέδιο Β της Νέα Δημοκρατίας ενώ είπε ότι ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης «εναγκαλίζεται λουλούδια της ακροδεξιάς».

Από την άλλη ο ίδιος ο κ. Γεωργιάδης έσπευσε  την Κυριακή, να ξεκαθαρίσει ότι «το αίτημα για εκλογές γίνεται επίκαιρο γιατί το ζητάει η κοινωνία», υιοθετώντας εμμέσως πλην σαφώς το κεντρικό σύνθημα της συγκέντρωσης των «Παραιτηθείτε».

Μάλιστα ο αντιπρόεδρος της ΝΔ χαρακτήρισε «πολύ επικίνδυνη» τη δήλωση του υπουργού Παιδείας κ. Νίκου Φίλη, διότι όπως εξηγεί, για πρώτη φορά δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση αμφισβητεί το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα του συνέρχεσθαι, ενώ χαρακτηρίζει και ως «δείγμα θράσους» το ότι «οι άνθρωποι που έχουν το παγκόσμιο ρεκόρ στις διαδηλώσεις τολμούν να εκφράσουν τέτοιες απόψεις».

Νωρίτερα ο κ. Φίλης είχε δηλώσει ότι «μεθαύριο οι άνθρωποι έχουν δικαίωμα να διαδηλώσουν με ό,τι συνθήματα θέλουν και εμείς έχουμε δικαίωμα να κρίνουμε τα συνθήματα». Και πρόσθεσε ότι«απεδείχθη επισήμως ότι στη διαδήλωση είναι η ΝΔ (…) σύρεται ο Μητσοτάκης από τους ακροδεξιούς».

Οι διακριτικές αποστάσεις Δένδια

Διακριτικές αποστάσεις επιχείρησε να κρατήσει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ κ.Νίκος Δένδιας ο οποίος ερωτηθείς αν στηρίζει η ΝΔ τη συγκεκριμένη εκδήλωση διαμαρτυρίας, απάντησε:

«Εμείς υπό τη στενή έννοια ‘στηρίζουμε’, δεν μπορώ να σας απαντήσω ότι στηρίζουμε. Όμως, ο καθένας από εμάς, εφόσον κρίνει, έχει κάθε δικαίωμα και κάθε δυνατότητα να παραστεί και να συμπαραταχθεί με ένα αίτημα το οποίο εμείς ως κόμμα και παράταξη συνυπογράφουμε» σημείωσε ο κ. Δένδιας και πρόσθεσε: «Δεν τη συνδιοργανώνουμε πάντως».

Στην ερώτηση, αν ο κ. Φίλης, ο δήλωσε ότι το «Παραιτηθείτε» είναι το plan B της ΝΔ, διότι το πρώτο της πλάνο, αυτό των εκλογών, απέτυχε, ο βουλευτής της ΝΔ, απάντησε:

«Εμείς δεν είμαστε πίσω από αυτή την εκδήλωση –αυτό που ο κ. Φίλης έχει στο μυαλό του. Λειτουργεί το μυαλό του με το συνωμοτισμό μιας μικρής ομάδας της Αριστεράς στην οποία ανήκει. Δεν είμαστε έτσι. Εμείς είμαστε ένα αστικό κόμμα. Δεν πυροδοτούμε εκδηλώσεις, δεν διοργανώνουμε σενάρια πρώτα ή δεύτερα. Λέμε την άποψή μας στην ελληνική. Αυτό κάναμε και εδώ. Εμείς πιστεύουμε ότι αυτή η κυβέρνηση πρέπει να φύγει. Τελεία».

Ερωτηθείς σχετικά με τη στάση της ΝΔ απέναντι στις απεργίες αυτή την περίοδο, ο κ. Δένδιας, σημείωσε: «Εγώ μιλάω προσωπικά, δεν υπάρχει η δυνατότητα σε έναν κλάδο ο οποίος κρίνει ότι πλήττεται, να του πεις σταμάτα την απεργία», ωστόσο, όπως συμπλήρωσε: «Η απαίτηση του καθενός να διεκδικήσει τα αιτήματά του, δεν μπορεί να περνάει ένα όριο καταχρηστικότητας. Δεν μπορεί δηλαδή, το όφελος που επιδιώκει αυτός, να μετατρέπεται σε τεράστια ζημία για όλους τους άλλους».

Παρέμβαση Νεφελούδη

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, κ. Ανδρέας Νεφαλούδης, από την πλευρά του, με μία ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, σχολιάζει τους «Παραιτηθείτε», επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «ανεγκέφαλοι «συγγραφείς», κοινώς υβρεολόγοι και λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις, θα κάνουν ένα σόου με σύνθημα, «φέρτε πίσω αυτά που σας φάγαμε»». «Άντε και καλή διασκέδαση και προσοχή στα καλσόν», καταλήγει.  

ee2785f841c9dd76f279d8b7677244d2

Είναι γεγονός πάντως ότι κυβέρνηση και ΝΔ ερίζουν ουσιαστικά για την απήχηση του αιτήματος για εκλογές, γεγονός που καθορίζει και τη στάση τους απέναντι στους «Πσραιτηθείτε»:

Η Συγγρού εκτιμά σε κάθε περίπτωση ότι πρόκειται για ένα επίκαιρο και αναγκαίο αίτημα, που αποκτά δυναμική, ενώ αντιθέτως το Μέγαρο Μαξίμου θεωρεί η κοινή γνώμη δεν υιοθετεί αυτή την άποψη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το Μέγαρο Μαξίμου σχολίασε δημοσκόπηση προκειμένου να καταδείξει ότι «η μεγάλη πλειοψηφία των ερωτηθέντων θεωρεί θετική εξέλιξη την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και πιστεύει ότι θα ακολουθήσει περίοδος σταθερότητας» και επισήμαινε ότι η κυβέρνηση εργάστηκε μεθοδικά για να κλείσει η αξιολόγηση και να υπάρξει μια μεγάλη περίοδος σταθερότητας, κάτι που έχει ανάγκη και η ελληνική κοινωνία και η οικονομία.

hitandrun.gr

 

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.