Τι συζητήθηκε στη συνάντηση Τσακαλώτου – Σταθάκη με το κουαρτέτο

Μαραθώνια ήταν η πρώτη επί ελληνικού εδάφους συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη με το κλιμάκιο των τεσσάρων εκπροσώπων των θεσμών ΔΝΤ, ΕΚΤ, ΕΕ και ESM.Παρών στη συνάντηση ήταν και ο πρόεδρος του ΣΟΕ Γ. Χουλιαράκης.

Η «συνάντηση γνωριμίας» με το κουαρτέτο των θεσμών πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Χίλτον και ξεκίνησε στις 10.00 το πρωί για να ολοκληρωθεί μετά από έξι ώρες.

Στη συζήτηση τέθηκαν θέματα που αφορούν την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αλλά και τις προτάσεις για σύσταση ταμείου αποκρατικοποιήσεων ώστε και να απομειώνεται το χρέος και να κατευθύνονται κάποια χρήματα για την ανάπτυξη.

Συζητήθηκαν επίσης οι ενδιάμεσοι σταθμοί στους δημοσιονομικούς στόχους, οι οποίοι θα τεθούν για τα επόμενα χρόνια ώστε να οδηγήσουν σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018, ενώ κυβερνητική πηγή τόνιζε ότι δεν ετέθη ζήτημα νέων προαπαιτούμενων.

Στο μεταξύ, πιέσεις ασκεί το ΔΝΤ προς την κυβέρνηση για σειρά μεταρρυθμίσεων και προς τους Ευρωπαίους εταίρους για διευθέτηση του χρέους.   Απαιτήσεις των πιστωτών για αύξηση της προκαταβολής φόρου από το 55% στο 100% για 700.000 μικρομεσαίες  επιχειρήσεις και «μπλοκάκια» καθώς και εισφορά αλληλεγγύης για ετήσια εισοδήματα ανω των 50.000 ευρώ στο 6%. Ζητούν επίσης κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης 8% για εισοδήματα άνω των 500.000 ευρώ.

Η δήλωση του Ευκλείδη Τσακαλώτου, μετά τη συνάντηση με τους θεσμούς:

 «Ήταν η πρώτη συνάντηση, οπότε λογικό ήταν να συζητήσουμε τα οργανωτικά ζητήματα, πώς θα γίνουν οι συναντήσεις, πώς θα λύνουμε έγκαιρα προβλήματα που προκύπτουν για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις ή διαφορές.

 Δώσαμε μεγαλύτερη έμφαση σε θέματα που δεν είχαν ήδη συζητηθεί, που είναι κάπως καινούργια, γιατί έχουν αλλάξει οι οικονομικές συνθήκες. Τα δημοσιονομικά για παράδειγμα και πώς θα αντιμετωπιστεί η δέσμευσή μας να φτάσουμε σε πλεόνασμα 3,5% το 2018.

 Συζητήθηκε το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών,  που και αυτό είναι κάπως καινούργιο με τις εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα.

 Συζητήσαμε με μεγαλύτερες λεπτομέρειες το καινούργιο ταμείο ιδιωτικοποιήσεων. Κάναμε τις πρώτες προτάσεις μας, πώς πρέπει να λειτουργεί ώστε συγχρόνως να δημιουργήσει ένα ταμείο που θα βοηθήσει και το κομμάτι της αποπληρωμής του χρέους αλλά και τις αναπτυξιακές ανάγκες της χώρας.

 Όπως καταλαβαίνετε υπήρξε σύγκλιση σε κάποια σημεία, λιγότερη σύγκλιση σε κάποια άλλα. Η συζήτηση ήταν σε πολύ καλό κλίμα και θα συνεχιστεί»

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.