Τι προβλέπει το νομοσχέδιο με τις 100 δόσεις για ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο

Αναρτήθηκε για δημόσια διαβούλευση στο «opengov.gr», το σχετικό νομοσχέδιο των συναρμόδιων  Υπουργείων  Οικονομικών και Εργασίας με τις ρυθμίσεις των 100 δόσεων για τα  ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο.

Η νέα ρύθμιση είναι ακόμα «φιλικότερη» για τους οφειλέτες σε σχέση με αυτή που είχε ανακοινωθεί από την αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών, Ν. Βαλαβάνη, δεδομένου ότι εντάσσονται στη ρύθμιση και οι δύο τελευταίες δόσεις του ΕΝΦΙΑ, καθώς και οφειλές που δημιουργήθηκαν στο πρώτο δίμηνο του έτους.

Στόχος της κυβέρνησης είναι η αναθέρμανση της οικονομίας, η διευκόλυνση των οφειλετών αλλά και η τόνωση των δημοσίων εσόδων καθώς οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο ξεπερνούν τα 70 δις ευρώ.

Το νομοσχέδιο προβλέπει

-Ληξιπρόθεσμα χρέη ως την 1 Μαρτίου 2015 θα μπορούν να υπάγονται στη ρύθμιση των 100 δόσεων

– η «προσφορά» του υπουργείου Οικονομικών για κούρεμα προσαυξήσεων ίσο με το κεφάλαιο ληξιπρόθεσμης οφειλής που προκαταβάλλεται, θα ισχύσει έως τις 27 Απριλίου. Πάντως, ο υπουργός Οικονομικών έχει το δικαίωμα να παρατείνει για ένα μήνα τις διαδικασίες ένταξης της ρύθμισης.

– Στη ρύθμιση υπάγονται όλα τα χρέη από φόρους εισοδήματος, φόρους ακίνητης περιουσίας, ΦΠΑ, λοιπούς παρακρατούμενους φόρους, ειδικούς φόρους κατανάλωσης, λοιπούς φόρους, ασφαλιστικές εισφορές, δάνεια εγγυημένα από το Δημόσιο, πρόστιμα για παραβάσεις της φορολογικής ή τελωνειακής νομοθεσίας, πρόστιμα του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, καθώς επίσης και όλα τα χρέη προς δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς, εφόσον έχουν βεβαιωθεί στις ΔΟΥ ή στα Τελωνεία της χώρας έως και την 1η Μαρτίου 2015 και έχουν γίνει ληξιπρόθεσμα μέχρι την ημερομηνία αυτή

Για πρώτη φορά μπορούν να υπαχθούν πολίτες για οφειλές που έχουν προκύψει από την καταβολή ΦΠΑ
Καταργούνται οι ποινικές διώξεις για οφειλές προς το Δημόσιο ως 50.000 ευρώ

-Γίνεται ευνοϊκότερη η κλίμακα διαγραφής των προσαυξήσεων ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων, η ελάχιστη μηνιαία δόση περιορίζεται σε 20 ευρώ, καταργείται η επιβάρυνση με τόκους για οφειλές εντός ρύθμισης έως 5.000 ευρώ ενώ για υψηλότερα ποσά ο ετήσιος τόκος περιορίζεται σε 3%.

– Στην περίπτωση της εφάπαξ καταβολής των οφειλών προβλέπεται ο μηδενισμός των προσαυξήσεων και των προστίμων

 Επίσης το νομοσχέδιο περιλαμβάνει ακόμη:

• Ευνοϊκότερες διατάξεις για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία

 • Αύξηση από 5.000 σε 50.000 ευρώ του ορίου της ληξιπρόθεσμης οφειλής ωστε το αδίκημα να οδηγεί σε ποινικές διώξεις ενώ μειώνονται αισθητά τα πρόστιμα που επιβάλλονταν σε περίπτωση εκπρόθεσμης καταβολής φόρων.

• κατάργηση των προστίμων 10%,20% και 30% τα οποία επιβάλλονται σήμερα σε ληξιπρόθεσμες οφειλές ανάλογα με το χρόνο καθυστέρησης

 • Κατάργηση της ελάχιστης ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης διαβίωσης σε περιπτώσεις απόκτησης εισοδήματος μόνο από τόκους και ακίνητα

– Συγκέντρωση του συνόλου των ακινήτων του δημοσίου στο ΤΑΙΠΕΔ.

Αναλυτικά η ρύθμιση με τις 100 δόσεις προβλέπει

Όλοι οι μικρομεσαίοι οφειλέτες του Δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων, ακόμη κι αυτοί που έχουν ήδη υπαχθεί σε παλαιότερες ρυθμίσεις των 12, των 24 ή των 48 μηνιαίων δόσεων, έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους έως και σε 72 ή 100 μηνιαίες δόσεις, με τις νέες ρυθμίσεις τμηματικής καταβολής οφειλών. Προϋπόθεση, όμως, είναι τη στιγμή υποβολής της αίτησης οι παλαιότερες ρυθμίσεις να είναι σε ισχύ.

Στους οφειλέτες των ασφαλιστικών ταμείων παρέχονται τρεις επιλογές μεταξύ των οποίων η διαγραφή έως και 100% των προσαυξήσεων σε περίπτωση εφάπαξ αποπληρωμής. Και οι οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία θα μπορούν να ρυθμιστούν σε έως 100 δόσεις.

Ευνοϊκή ρύθμιση εμπεριέχεται για τους ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ οι οποίοι θα μπορούν να κατατάσσονται ακόμη και στην 3η χαμηλότερη ασφαλιστική κλάση, μειώνοντας το ποσό που θα πληρώνουν κάθε μήνα

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.