Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις: Ιδιώνυμο αδίκημα η συμμετοχή σε πορεία που έχει απαγορευτεί

Η συμμετοχή σε διαδήλωση που θα πραγματοποιείται, ενώ έχει απαγορευτεί από τη αστυνομία θα αποτελεί ιδιώνυμο αδίκημα, σύμφωνα με την «Καθημερινή»,  προβλέπει  το νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση για τον περιορισμό των διαδηλώσεων.

Σύμφωνα με  πρωτοσέλιδο άρθρο της κυριακάτικης «Καθημερινής» με τον τίτλο «Διαδηλώσεις με ανοιχτούς δρόμους» ,  το επόμενο διάστημα θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή  νομοσχέδιο για «τις δημόσιες υπαίθριες συναντήσεις». Σε αυτό προβλέπεται ως ιδιώνυμο αδίκημα η  συμμετοχή σε διαδήλωση που έχει απαγορευτεί νομίμως από την αστυνομία, αλλά και την «παρεμπόδιση διεξαγωγής συνάθροισης με τέλεση βιαιοπραγιών και την παρείσφρηση ατόμων σε αυτήν με σκοπό να αλλοιώσουν με βιαιοπραγίες τον ειρηνικό χαρακτήρα της».

Επίσης θα καθορίζεται «οργανωτής» της διαδήλωσης, ο οποίος θα έχει και αστικές ευθύνες για αποκατάσταση τυχόν ζημιές, καθιερώνεται ο θεσμός του αστυνομικού διαμεσολαβητή και θεσμοθετείται ειδική ψηφιακή πλατφόρμα που θα παρέχει σε πραγματικό χρόνο ενημέρωση στους πολίτες γι τις πορείες και τις σχετικές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Επιπλέον οι πορείες  που έχουν περιορισμένο αριθμό διαδηλωτών θα πραγματοποιούνται σε μέρος του οδοστρώματος ή θα ακολουθούν εναλλακτικές πορείες

Ως δικαιολογία για τις παραπάνω περιοριστικές  διατάξεις του δικαιώματος συνάθροισης   των πολιτών παρουσιάζεται η ανάγκη «να αποφεύγονται τα «εμφράγματα» στο κέντρο της Αθήνας και των μεγάλων πόλεων από διαδηλώσεις που έχουν μικρή συμμετοχή, αλλά και να θωρακιστεί η πρωτεύουσα απέναντι στα έκτροπα που προκαλούν ομάδες που παρεισφρέουν σε διαδηλώσεις».

 Το νομοσχέδιο εκτιμάται ότι θα πυροδοτήσει σφοδρές πολιτικές αντιπαραθέσεις από κόμματα και συνδικάτα.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.