ΣΥΡΙΖΑ: Από τη διάσπαση στη διάλυση

-Το «διπλό χτύπημα» Κασσελάκη και συνέπειές του • Οι αποχωρήσεις, οι αιχμές και οι… «βάρβαροι» που θα ήταν «μια κάποια λύσις»

-Η ζημιά για τον ΣΥΡΙΖΑ από «ελεγχόμενη» έχει γίνει πλέον ανεξέλεγκτη

Αναδημοσίευση ρεπορτάζ από www.efsyn.gr για την πρώτη ημέρα της  κρίσιμης και επεισοδιακής συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ

Μετά τα όσα συνέβησαν σήμερα στην επεισοδιακή κεντρική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. αποδείχθηκε πως δεν χρειάζεται πλέον να μιλάμε για «διάσπαση» στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά για κανονική διάλυση.

Πιο συγκεκριμένα μιλάμε για διάλυση του κόμματος και των οργάνων του και για ουσιαστική κατάργησή του από τον πρόεδρο, εν προκειμένω τον Στέφανο Κασσελάκη, καθώς στο προσκήνιο μένουν αποκλειστικά αυτός και ο λαός του, μέσω της περίφημης «αδιαμεσολάβητης σχέσης» που συντηρείται με τα βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τις βόλτες στους δρόμους και τις σέλφι με πολίτες. Με απλά λόγια, ο λαός τροφοδοτεί τον ηγέτη με την απαιτούμενη ενέργεια και αυτός λαμβάνει τις αποφάσεις για το καλό του.

Θα περίμενε κανείς πως το πρόβλημα είναι μόνο η τάση της «Ομπρέλας» και τα τέσσερα στελέχη που παραπέμφθηκαν από τον πρόεδρο προς διαγραφή. Θα περίμενε επίσης κανείς ότι όλα όσα έγιναν χθες θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί, καθώς η πορεία των εν λόγω διαφωνούντων ήταν γνωστή από την Πέμπτη το βράδυ.

Ο Πάνος Σκουρλέτης αποχώρησε από το κόμμα την Παρασκευή και η «Ομπρέλα» είχε αποφασίσει να αποχωρήσει σήμερα. Δίχως εντάσεις, απλώς και μόνο με την ανάγνωση ενός πολιτικού κείμενου. Κατά συνέπεια η «ζημιά» για την ηγεσία θα ήταν απολύτως ελεγχόμενη και αντικειμενικά περιορισμένη, καθώς ο μόνος σίγουρος βουλευτής προς αποχώρηση θα ήταν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Πυροδότηση

Ο Στέφανος Κασσελάκης χτύπησε διπλά. Χθες, Παρασκευή, με το βίντεο που ξεσήκωσε αντιδράσεις ακόμα και σε στελέχη που είναι λιγότερο ή περισσότερο κοντά του και, σήμερα, με την έντονα διχαστική ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή. Κι αν χθες στο βίντεο εκβίασε πολιτικά την Κεντρική Επιτροπή να πάρει απόφαση για τις διαγραφές διαφορετικά θα απευθυνόταν στον λαό του, σήμερα στην ομιλία του ο πολιτικός εκβιασμός και τα τελεσίγραφα είχαν βασικό αποδέκτη την Επιτροπή Δεοντολογίας, στην οποία ο κ. Κασσελάκης έδωσε διορία μιας εβδομάδας να αποφανθεί για τις διαγραφές, έχοντας ως «απειλή» το δημοψήφισμα της βάσης. Μοιραία, ήρθε η απάντηση από τον πρόεδρο της Επιτροπής, Αντώνη Κοτσακά: «Η επιτροπή δεν εντέλλεται από κανέναν. Δεν λογοδοτεί στον πρόεδρο, αλλά μόνο στο συνέδριο που την εξέλεξε».

Η αλήθεια είναι πως το επιχείρημα είχε βάση αφού ακόμα -τουλάχιστον- το συνέδριο δεν έχει καταργηθεί. Ο κ. Κοτσακάς έκλεισε την ομιλία του με συγκεκριμένη αιχμή: «Σύντροφε, πρόεδρε, επειδή δεν έχουμε γνωριστεί, είμαι ο Αντώνης Κοτσακάς, πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας».

Οι αποχωρήσεις

Η μέρα σημαδεύτηκε από τις αποχωρήσεις από τη διαδικασία της «Ομπρέλας», της ομάδας των 6+6, της ομάδας Τεμπονέρα, αλλά και αρκετών μεμονωμένων στελεχών. Στελέχη τους ανέφεραν ότι αποχώρησαν τουλάχιστον 160 άτομα από τη διαδικασία, εγείροντας μάλιστα και ζήτημα νομιμοποίησης για τη συνέχειά της, μιας και τα μέλη της Κ.Ε. είναι 300. Ο λόγος αποχώρησης είχε να κάνει με το γεγονός ότι ζητήθηκε από το προεδρείο να τεθεί σε ψηφοφορία το ζήτημα του δημοψηφίσματος και εκείνο οριακά (με ψήφους 4 προς 3) να το απορρίπτει. Ακολούθως ήρθε η πρόταση μομφής κατά του προεδρείου (πρόεδρος ο Παναγιώτης Ρήγας), η οποία επίσης απορρίφθηκε. Αυτή ήταν και η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και οδήγησε στην αποχώρηση.

«Πρόκειται για μια πρόταση βαθιά αντιδημοκρατική, αντικαταστατική σε κάθε περίπτωση και οπωσδήποτε προσβλητική και άκρως διχαστική για τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ», είπε αποχωρώντας η Έφη Αχτσιόγλου, ενώ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σημείωσε ότι «μαζί με την Έφη Αχτσιόγλου και τον Διονύση Τεμπονέρα προτείναμε να συζητηθεί πρώτα το θέμα που έβαλε ο πρόεδρος για το δημοψήφισμα. Είπαμε ότι δεν είναι εύκολο να γίνει συζήτηση υπό τη σκιά του δημοψηφίσματος, δηλαδή να αναιρεθεί η Κεντρική Επιτροπή και να πάει ο πρόεδρος στη “βάση”. Προσπαθήσαμε να τους πείσουμε ότι είναι πολύ μεγάλο ζήτημα, ότι πρέπει να συζητηθεί».

Από την πλευρά του και ο Διονύσης Τεμπονέρας χαρακτήρισε την πρόταση περί δημοψηφίσματος «αντικαταστατική», «αντιδημοκρατική» και «βαθιά διχαστική». Σε σχετικό ερώτημα για το μέλλον απάντησε ότι «είναι όλα ανοιχτά».

Μετά απ’ όλα αυτά η αποχώρηση της «Ομπρέλας» από το κόμμα είναι πλέον θέμα χρόνου. Μένει να δούμε τι θα πράξουν οι υπόλοιποι που αποχώρησαν. Αυτή την ώρα συνεδριάζουν τα επιτελεία τους.

Οι υπόλοιποι

Στην αίθουσα του ξενοδοχείου President έμειναν σήμερα οι βασικοί υποστηρικτές του προέδρου αλλά και έτερα στελέχη τα οποία έχουν δηλώσει ότι δεν συμφωνούν με την πρότασή του περί δημοψηφίσματος (Γεροβασίλη, Ραγκούσης, Θεοχαρόπουλος, Ζαχαριάδης κ.ά.). Κανείς δεν ξέρει αυτή τη στιγμή αν αύριο, στις προτάσεις που θα έρθουν προς ψήφιση θα υπάρχει η επίμαχη εισήγηση του προέδρου. Σε περίπτωση που αυτό συμβεί, μένει να δούμε ποιοι θα την ψηφίσουν από τους παρόντες. Σε κάθε περίπτωση, το σίγουρο είναι ένα: η ζημιά για τον ΣΥΡΙΖΑ από «ελεγχόμενη» έχει γίνει πλέον ανεξέλεγκτη. Όπως λέει και ο ποιητής, «και τώρα τι θα γενούμε χωρίς βαρβάρους; Οι άνθρωποι αυτοί ήταν μια κάποια λύσις».

ΠΗΓΗ:https://www.efsyn.gr/politiki/antipoliteysi/411207_syriza-apo-ti-diaspasi-sti-dialysi

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.