Συμφωνία Κυβέρνησης- θεσμών μέχρι τις 14 Αυγούστου και μετά εκλογές-εξπρές

Κρίσιμη εβδομάδα διαπραγματεύσεων- Επί τάπητος τα προαπαιτούμενα – Στόχος η τελική συμφωνία μέχρι τις 20 Αυγούστου

Κυβερνητικές πηγές και αξιωματούχοι της ευρωζώνης διακινούν σε διεθνή και εγχώρια ΜΜΕ την εκτίμηση ότι μπορεί μέσα στην εβδομάδα να έχει οριστικοποιηθεί  η συμφωνία με τους πιστωτές και μάλιστα να ψηφιστεί με τις διαδικασίες του κατεπείγοντος την Πέμπτη (13/8) από την ελληνική Βουλή.

Εν τω μεταξύ συνεχίζονται με ταχείς ρυθμούς οι διαβουλεύσεις σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων και σήμερα με στόχο την ολοκλήρωσή τους μέσα στο σαββατοκύριακο και ορίζοντα το Eurogroup στις 14 Αυγούστου.

Τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της πρώτης δόσης τέθηκαν επί τάπητος κατά τη συνάντηση που είχαν το Σάββατο με τους εκπροσώπους των θεσμών, οι υπουργοί Οικονομικών και Οικονομίας Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Σταθάκης. Έχοντας στα χέρια τους το προσχέδιο του νέου μνημονίου, οι  κ.κ. Σταθάκης και Τσακαλώτος θα συναντηθούν εκ νέου με τους εκπροσώπους των θεσμών στις 2 το μεσημέρι της Κυριακής, οπότε και αναμένεται να κριθεί το κατά πόσο είναι εφικτό να κλείσει η συμφωνία έως την Τρίτη, όπως επιθυμεί η Αθήνα.

Η ελληνική πλευρά ζητά οι όποιες απαιτήσεις για νομοθέτηση μέτρων και μεταρρυθμίσεων πριν την εκταμίευση της πρώτης δόσης να έρθει μαζί με τη συμφωνία και ως μέρος της και όχι απομονωμένα ως τρίτο πακέτο, όπως ζητούν εδώ και καιρό οι δανειστές και κυρίως οι πιο σκληροπυρηνικές χώρες.

Πάντως, κυβερνητικές πηγές διαβεβαιώνουν ότι το νέο πακέτο προαπαιτούμενων θα έρθει μαζί με τη συμφωνία στη Βουλή, ως ειδικό άρθρο και όχι ξεχωριστά, ενώ για το περιεχόμενο του σημειώνουν πως «δεν κρύβει δυσάρεστες εκπλήξεις», σύμφωνα με το ρεπορτάζ των Νέων.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Welt am Sonntag», οι διαπραγματεύσεις για ένα τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα βρίσκονται λίγο πριν από την ολοκλήρωση.
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, «οι θεσμοί βλέπουν μια ρεαλιστική πιθανότητα για συνεννόηση ως την Τρίτη σε μια συμφωνία επί της αρχής».

Αισιόδοξος εμφανίστηκε χθες μετά τη σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης , διαβεβαιώνοντας πως  οι διαπραγματεύσεις προχωράνε κανονικά και «είμαστε σχεδόν έτοιμοι για συμφωνία».

Την ίδια ώρα, συμφωνία έως την Τρίτη, έγκριση από την ελληνική Βουλή την Πέμπτη και εκταμίευση της πρώτης δόσης έως την 20η Αυγούστου» είναι το βασικό σενάριο για την Ελλάδα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, το οποίο επικαλείται αξιωματούχο της Ευρωζώνης.

Η συμφωνία για το τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα ενδέχεται να συναφθεί μέχρι την προσεχή Παρασκευή 14 Αυγούστου, αναφέρει δημοσίευμα της Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, το οποίο επικαλείται πηγές της εφημερίδας. Η συζήτηση επί των προτάσεων για ένα τρίτο πακέτο θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι την Τρίτη και στη συνέχεια να σταλεί για ψήφιση στο ελληνικό κοινοβούλιο. Έπειτα, την Παρασκευή, το πακέτο βοήθειας πιθανώς να επικυρωθεί από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Η ερχόμενη Δευτέρα 10 Αυγούστου είναι η ημερομηνία-κλειδί οπότε θα φανεί αν μια συμφωνία των θεσμών και των ελληνικών αρχών για το νέο πρόγραμμα στήριξης είναι δυνατή πριν από τις 20 Αυγούστου, σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο της Ευρωζώνης.

Ο ίδιος αξιωματούχος αναφέρει  πως μέχρι στιγμής ο στόχος αυτός φαίνεται πραγματοποιήσιμος, ωστόσο προϋποθέτει τεράστιες προσπάθειες μέσα στο Σαββατοκύριακο τόσο από τους θεσμικούς εκπροσώπους των δανειστών όσο και από τις ελληνικές αρχές. Στόχος είναι το προσχέδιο αυτό να λάβει την τελική μορφή του και να ψηφιστεί από την ελληνική Βουλή έως τις 18 Αυγούστου, ώστε να κυρωθεί από τα ξένα Κοινοβούλια και να εκταμιευτεί η πρώτη δόση στις 20 Αυγούστου, οπότε πρέπει να αποπληρωθούν ελληνικά ομόλογα ύψους 3,188 δισ. ευρώ, τα οποία διαθέτει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Δάνειο-γέφυρα επαναφέρει ο Σόιμπλε

Δεν περνούν πάντως απαρατήρητες στην κυβέρνηση οι «διαρροές» από το Βερολίνο προς τον γερμανικό οικονομικό Τύπο, ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επιθυμεί τη σύναψη δεύτερου δανείου-γέφυρα 5-6 δις ευρώκαι όχι την υπογραφή τελικής συμφωνίας. Ο Σόιμπλε, σύμφωνα με τη Sueddeutsche Zeitung, έχει διαμηνύσει ότι η συμφωνία «πρέπει να έχει στερεή βάση και ένα νέο δάνειο-γέφυρα είναι καλύτερη λύση από μια μισοτελειωμένη συμφωνία».

Παραλληλα η Φιλανδία έστειλε ένα πολύ σκληρό μήνυμα, εκφράζοντας απροθυμία να μετάσχει στο νέο ελληνικό πρόγραμμα.

Το όλο σκηνικό, λοιπόν, την επόμενη εβδομάδα μπορεί να μοιάζει ξανά με «θρίλερ», αν και τα όσα έχουν συντελεστεί στις διαπραγματεύσεις των Τσακαλώτου και Σταθάκη με τους δανειστές δημιουργούν την αίσθηση ότι τελικά τον Δεκαπενταύγουστο θα υπάρχει συμφωνία.

Και μετά εκλογές

Το εν λόγω σκηνικό ανοίγει διάπλατα τις πόρτες για την επικράτηση εκλογικών σεναρίων μέσα στο Σεπτέμβρη.

 Σύμφωνα με πληροφορίες το βασικό σενάριο που σχεδιάζει η κυβέρνηση είναι να τελειώσει σύντομα με τη ψήφιση του μνημονίου, αν είναι δυνατόν μέχρι και τον Δεκαπενταύγουστο και στη συνέχεια να προχωρήσει άμεσα σε εκλογές εξπρές, ακόμα και μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου! Σύμφωνα με πληροφορίες κυβερνητικών κύκλων η κυβέρνηση βιάζεται να εξασφαλίσει νέα λαϊκή εντολή φοβούμενη τις κοινωνικές αντιδράσεις από τα σκληρά μέτρα της συμφωνίας-μνημονίου.

Το εκλογικό σενάριο του Σεπτεμβρίου απεύχονται χωρίς όμως να μπορούν να αποτρέψουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης που θα προτιμούσαν να γίνουν πρώτα αισθητά τα μνημονιακά μέτρα στους πολίτες, να ξεκινήσει μια κάποια φθορά για τον πρωθυπουργό, να αποτυπωθεί αυτό στις δημοσκοπήσεις και μετά να συζητηθεί η προοπτική της κάλπης.

Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους οι άμεσες εκλογές έως τα μέσα Σεπτεμβρίου, «επιβάλλονται» και για εσωκομματικούς λόγους ώστε η κυβέρνηση να εκκαθαρίσει τις λίστες του κόμματος από τους βουλευτές που ψήφισαν «ΟΧΙ» στο μνημόνιο και τα στελέχη που παραμένουν προσηλωμένα στον αντιμνημονιακό προσανατολισμό του ΣΥΡΙΖΑ.

Στόχος είναι να προκύψει μετά τις εκλογές στο όνομα του ΣΥΡΙΖΑ μια πολύ «διαφορετική» κοινοβουλευτική ομάδα πολιτικά ευπροσάρμοστη στις νέες μνημονιακές συνθήκες.

Ωστόσο και αυτή η επιλογή, δεν θα είναι μια εύκολα διαχειρίσιμη επιλογή. Εκφράζονται φόβοι ότι ένα ισχυρό τμήμα του κομματικού μηχανισμού της Κουμουνδούρου μπορεί να αντιδράσει στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών πριν από τη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου, θεωρώντας ότι θα πρόκειται για μια επιλογή που στόχο εχει «ξεκαθάρισμα λογαριασμών» και τη διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.