Συγκυβέρνηση: Επτά σενάρια κι ένα αδιέξοδο

Λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση των τριών διάφορα σενάρια, διαρρέονται από τα τρία κόμματα προκειμένου να διαμορφώσουν κυρίως το κλίμα της συνάντησης για να δημιουργήσουν τους κατάλληλους συσχετισμούς για τους χειρισμούς τους.

Τα πιθανά σενάρια είναι:

1) Ο Σαμαράς δηλώνει ότι κάνει πίσω στο θέμα της λειτουργίας της ΕΡΤ.
Το σενάριο αυτό είναι το πλέον απίθανο αφού έχει αφήσει να εννοηθεί ότι οποιαδήποτε υποχώρηση από τις αποφάσεις του για την ΕΡΤ θα τον εμφανίσουν ως αναξιόπιστο και υποχωρητικό.

2) Κουβέλης-Βενιζέλος ή και οι δύο μαζί υποχωρούν από τη θέση τους δίνοντας πίστωση χρόνου για τη λειτoυργία της ΕΡΤ.
Σε μια τέετοια περίπτωση οι δυο τους εμφανίζουν για μια ακόμη φορά μια τακτική τούμπας και εισπράττουν όπως φαίνεται ήδη από τις δημοσκοπήσεις το αποτέλεσμα της πολιτικής που τους παρουσιάζει ως συνιστώσα της ΝΔ.

3) Σενάρια εκλογών.
Οι τρεις συμφωνούν πως πρέπει το θέμα να λυθεί με εκλογές. Είναι ένα σενάριο που ελάχιστα θα ήθελαν Βενιζέλςο και Κουβέλης, αφού στη χρονική αυτή στιγμή φαίνεται να έχουν συρρικνωθεί τα ποσοστά τους με κίνδυνο μάλιστα να μην περάσουν το κατώφλι της Βουλής.

4) Άλλος πρωθυπουργός.
Αυτό το σενάριο διέρρεε η ΔΗΜΑΡ για να πιέσει το Σαμαρά. Προβλέπεται να αφήσουν το Σαμαρά να προχωρήσει στην κατάθεση της εντολής στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στη συνέχεια αφού αυτή ανατεθεί στον Τσίπρα και επιστρέψει χωρίς αποτέλεσμα ο Βενιζέλος να πάρει την εντολή και να προτείνει κυβέρνηση με προσωπικότητα της ΝΔ ή κοινής αποδοχής. Ως τέτοιο πρόσωπο είχε εμφανιστεί αυτό του Δημήτρη Αβραμόπουλου ο οποίος τοποθετήθηκε ήδη πως δεν θέλει να αναλάβει ένα τέτοιο ρόλο. Ωστόσο, Κουβέλης και Βενιζέλος θεωρούν πως μια αποστασία τύπου Μητσοτάκη μπορεί να πετύχει ο «καλός Μητσοτάκης» της εποχής.

5) Κωλοτούμπα της νομιμοφροσύνης.
Οι τρεις θα εκδηλώσουν την έντονη διαφωνία τους και για να ξεφύγουν από το αδιέξοδο θα προφασιστούν ότι θα σεβαστούν την απόφαση της Δικαιοσύνης. Έτσι θα δώσουν τη δυνατότητα στο Σαμαρά να εμφανιστεί ότι υποχωρεί επειδή αποφάσισε το ΣτΕ και θέλει να είναι νόμιμος. Ένα τέτοιο σενάριο θα αποτελεί και πάλι ήττα του Σαμαρά και δήλωση ομηρίας στους δύο εταίρους.

6) Κυβέρνηση μειοψηφίας μέσω διευκολύνσεων στο Σαμαρά.
Κουβέλης και Βενιζέλος αφήνουν τον Σαμαρά να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή. Αν είναι παρόντες στην ψηφοφορία τότε πρέπει να συγκεντρωθούν 151 ψήφοι. Προκειμένου να διευκολύνουν το Σαμαρά αποχωρούν από την ψηφοφορία οπότε η κυβέρνηση παίρνει ψήφο εμπιστοσύνης με 120 ψήφους. Σε αυτό το σενάριο θα εμφανιστούν ότι το κάνουν για να μην οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές δηλώνοντας πλέον ότι για ότι συμβεί την ευθύνη έχει αποκλειστικά ο Σαμαράς. Η υλοποίηση αυτού του σεναρίου θα δημιουργήσει μια ασταθή κυβέρνηση μειοψηφίας ευάλωτη στα χτυπήματα των πρώην εταίρων οι οποίοι θα προσπαθήσουν να αποστασιοποιηθούν από το κοινό παρελθόν με το Σαμαρά.

7) Ο Σαμαράς κάνει διάγγελμα πριν τη συνάντηση με τους τρεις δείχνοντας ανυποχώρητος και προσπαθώντας να παίξει το ρόλο ισχυρού και αποφασιστικού πρωθυπουργού.
Σε αυτό θα πει τι σκοπεύει να κάνει. Με τον τρόπο αυτό ωθεί τα πράγματα σε εκλογές και ξεκινά προεκλογική περίοδο πόλωσης.

Όποιο από τα σενάρια και αν ισχύσει δύο είναι τα δεδομένα. Πρώτον, δεν επιλύει αλλά βαθαίνει την πολιτική κρίση και δεύτερον βάζει ταφόπλακα εκ των πραγμάτων στην τρικομματική κυβέρνηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι τόσο στελέχη της ΔΗΜΑΡ όσο και του ΠΑΣΟΚ δηλώνουν πως πλέον «έχει σπάσει το γυαλί».

Πηγή:http://www.koutipandoras.gr

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.