Στη Βουλή σήμερα οι «διορθώσεις» του ΕΝΦΙΑ

Παρουσιάζεται σήμερα το πρωί η τελική νομοθετική ρύθμιση για τον ΕΝΦΙΑ με στόχο να κατατεθεί στη Βουλή εντός της ημέρας.

Παρά το γεγονός ότι προβλέπεται έκπτωση που δεν θα ξεπερνά το 20% για τα κενά και τα ξενοίκιαστα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα καθώς και μείωση του φόρου για τα ακίνητα στις 4.000 περιοχές εντός σχεδίου πόλεως και εκτός αντικειμενικού συστήματος, διατηρείται στο ακέραιο ο άδικος, μη αναλογικός και «φοροεισπρακτικός» χαρακτήρας του φόρου.

Παράλληλα, η σχετική ρύθμιση δεν προσδιορίζει επακριβώς τον τρόπο με τον οποίο θα υπολογισθεί. Επίσης, οι περίπου 1.000.000 ιδιοκτήτες κενών και χωρίς ρεύμα ακινήτων θα πρέπει να καταβάλουν κανονικά ολόκληρο το φόρο (η πρώτη θα καταβληθεί μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου) και η έκπτωση αναμένεται να υπολογιστεί αργότερα με νέα εκκαθάριση του φόρου, καθώς το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να αντιμετωπίσει μια σειρά απο τεχνικά ζητήματα, όπως τον ακριβή καθορισμό των προϋποθέσεων και τον εντοπισμό των συγκεκριμένων κτισμάτων

Επίσης, παρότι προβλέπεται η καταβολή του φόρου σε έξι δόσεις, δεν περιλαμβάνονται διατάξεις για όσους αδυνατούν να αποπληρώσουν το φόρο με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Το περιεχόμενο της νομοθετικής ρύθμισης φέρεται να οριστικοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας σε σύσκεψη υπό τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη και με τη συμμετοχή του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη αλλά και της γ.γ Δημοσίων Εσόδων Κατερίνας Σαββαΐδου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες οι διατάξεις προβλέπουν:

•   Έκπτωση 20% στα κενά και ξενοίκιαστα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα.

•   Υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ στα οικόπεδα εκτός αντικειμενικού συστήματος με τις τιμές που είχε υπολογιστεί ο ΦΑΠ το 2013.

•   Καταβολή του φόρου σε έξι δόσεις με την πρώτη δόση να λήγει στο τέλος Σεπτεμβρίου και την τελευταία στο τέλος Φεβρουαρίου 2015.

•   Κατάργηση της υποχρέωσης μη ύπαρξης ληξιπρόθεσμων μη ρυθμισμένων οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία για την παροχή απαλλαγής, μερικής ή ολικής, από τον ΕΝΦΙΑ

Από εκεί και πέρα, μόνιμη, το λιγότερο μέχρι το 2016 θα είναι η έκτακτη εισφορά η οποία, σύμφωνα με την κυβέρνηση, θα αρχίσει να μειώνεται σταδιακά από την 1η Ιανουαρίου του 2015. Το σενάριο προβλέπει τη μείωση κατά 30% της έκτακτης εισφοράς στις αρχές του 2015 και άλλο ένα 20% να μειωθεί στο τέλος του 2015 και η κατάργησή του έως το 2016. Ωστόσο οι τελικές αποφάσεις θα εξαρτηθούν από την πορεία της «διαπραγμάτευσης» με την τρόικα, στα τέλη του μήνα.

ΣΥΡΙΖΑ: «Άνθρακες ο θησαυρός των φοροελαφρύνσεων»

«Άνθρακες ο θησαυρός των φοροελαφρύνσεων» τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, προβλέποντας συνέχιση της υπερφορολόγησης πίσω από τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

Παράλληλα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητά την επαναφορά του Ειδικού Φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης στα επίπεδα του Μαρτίου του 2011 καθώς και την παροχή δωρεάν ηλεκτρικού ρεύματος σε ευπαθείς ομάδες με δύο τροπολογίες που κατέθεσε σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος.

ΠΟΜΙΔΑ: Να ξεκαθαρίσουν άμεσα οι εξαγγελίες για μείωση του ΕΝΦΙΑ

Από την πλευρά της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) εκφράζει την ανησυχία για το γεγονός πως το επιτελείο του υπουργείου Οικονομικών δεν έχει καταλήξει στις λεπτομέρειες της εφαρμογής της εκπτώσεως και ζητά να ξεκαθαρίσουν άμεσα οι εξαγγελίες για μείωση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ).

Η ΠΟΜΙΔΑ ζητά την άμεση και απροφάσιστη μειωμένη εκκαθάριση όλων όσων ακινήτων έχουν ήδη δηλωθεί ως κενά στο Ε9, αλλά και τη χορήγηση προθεσμίας μέχρι τα τέλη του έτους για να διορθώσουν τις δηλώσεις τους όλοι όσοι δεν το γνώριζαν. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΠΟΜΙΔΑ οι ιδιοκτήτες ακινήτων ανησυχούν δικαιολογημένα.

http://alterthess.gr/

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.