Στα μαύρα και με κατάληψη του Δημαρχείου υποδέχεται η Μυτιλήνη τον Αλέξη Τσίπρα και τον Μάρτιν Σούλτς

Τη Λέσβο επισκέπτονται  σήμερα ο Πρωθυπουργός  Αλέξης Τσίπρας, συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, προκειμένου να δουν τις συνθήκες που επικρατούν στο νησί, λόγω των προσφυγικών ροών και τις προσπάθειες διάσωσης των προσφύγων. O Αλέξης Τσίπρας και Μάρτιν Σουλτς επισκέφθηκαν αρχικά  τις εγκαταστάσεις του Hot spot/ στη Μόρια.
΄Οπως αναφέρει η ιστοσελίδα http://www.lesvosnews.gr/ σε δηλώσεις που έκανε ο Έλληνας Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην εικόνα που αντίκρισαν οι δύο άνδρες μόλις πάτησαν το πόδι τους στο νησί, όταν μπροστά στα μάτια τους μία φουσκωτή βάρκα γεμάτη με μετανάστες προσπαθούσαν να βγουν στις ακτές της Λέσβου.
«Είδαμε ιδίοις όμμασι»  είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας,  «τι συμβαίνει στα νησιά».
Ο κ. Τσίπρας έκανε αναφορά και στην απεργία της ΠΝΟ λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «10.000 μετανάστες είναι εγκλωβισμένοι στα λιμάνια κι ενώ έχουν εισιτήρια δεν μπορούν να φύγουν». Η σημερινή αναστολή της απεργίας αναμένεται να βοηθήσει στην  αναχώρηση των προσφύγων.

Στα «μαύρα» η Μυτιλήνη- Σε κατάληψη το Δημαρχείο
Με κατάληψη στο δημαρχείο, πανό και συνθήματα διαμαρτυρίας υποδέχτηκαν τον Α. Τσίπρα και τον Μ. Σουλτς κάτοικοι της Λέσβου .
Με μαύρα υφάσματα στο ιστορικό δημαρχείο της Μυτιλήνης και σε άλλα σημεία της πόλης ξεκίνησε χθες το τριήμερο πένθος που κήρυξε ο Δήμος Λέσβου για τους δεκάδες νεκρούς μετανάστες και πρόσφυγες που πνίγηκαν στην προσπάθειά τους να φτάσουν στη Λέσβο και γίνονται θύματα εκμετάλλευσης από τους μαύρους διακινητές και την εγκληματική αδιαφορία και αδράνεια  της Ευρώπης.
Το πρωί διαδηλωτές προχώρησαν σε κατάληψη του δημαρχείου, εν όψει της επίσκεψης Τσίπρα – Σουλτς, με το πανό να αναγράφει: «Γέμισε το Αιγαίο κορμιά μεταναστών, είναι και οι Ευρωπαίοι φονιάδες των λαών» Μάλιστα κατά τη διάρκεια της κατάληψης πέταξαν φέιγ βολάν με διάφορα συνθήματα όπως «Go back κύριε Τσίπρα». Επίσης,  έξω από το Κέντρο Υποδοχής Μεταναστών στη Μόρια υπήρξαν έντονες διαμαρτυρίες με συνθήματα και πανό που κυρίως έγραφαν να ανοίξει το τείχος στον Έβρο για να μην πνίγονται άδικα αθώες ψυχές και από τους εθελοντές του Χωριού του «Όλοι μαζί».

ewe_4Αλέξης Τσίπρας: «Δεν μπορεί να πέσει ο φράχτης στον Έβρο»
«Είχαμε την ευκαιρία σήμερα να δούμε με τον πρόεδρο Σούλτς πόσο δύσκολες είναι οι καθημερινές προσπάθειες των ανθρώπων, των Αρχών εδώ στη Μυτιλήνη, των εθελοντών που εργάζονται ακούραστα, ακατάπαυστα, προκειμένου να διευκολύνουν αυτούς τους ανθρώπους, να τους δώσουν ένα πιάτο φαγητό, ένα ζεστό ρούχο. Νομίζω ότι δίνουμε μία μάχη που υπερβαίνει τις δυνατότητες μας και αυτό πρέπει να γίνει αντιληπτό από όλους» δήλωσε ο πρωθυπουργός από τη Μυτιλήνη.
Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για «έγκλημα στο Αιγαίο» και τόνισε ότι προτεραιότητα είναι «να έρθουμε σε μια συμφωνία με την Τουρκία, ώστε να αποτραπούν οι ροές, μέσα από το χτύπημα των διακινητών. Οι άνθρωποι αυτοί εγκληματούν. Προκειμένου να κερδίσουν κάποια «μαύρα» χρήματα, οδηγούν ανθρώπους στον θάνατο».
Ο πρωθυπουργός, απέρριψε κατηγορηματικά για ακόμα μια φορά το ενδεχόμενο να ανοίξει ο φράχτης του Έβρου: «Φαίνεται καλή ιδέα σε εκείνους που δεν έχουν ιδέα» είπε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι στον Έβρο υπάρχουν νάρκες.
«Το όνειρο, το όραμα το δικό μας, είναι να έχουμε μία Ευρώπη δίχως τείχη, δίχως φράχτες, δίχως σύνορα. Η Ευρώπη όμως έχει σύνορα με άλλες χώρες εκτός Ευρώπης. Η Τουρκία σήμερα δεν είναι στην Ευρώπη» είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε σημειώνοντας « η ιδέα του να πέσει ο φράχτης μονομερώς και να έρχονται οι πρόσφυγες από τον Έβρο, φαίνεται καλή ιδέα για κάποιους που δεν έχουν γνώση του γεγονότος ότι από την άλλη μεριά του Έβρου, μέχρι να φτάσουν δηλαδή στον Έβρο αυτοί οι άνθρωποι, υπάρχουν νάρκες. Άρα το δίλημμα για εμάς δεν είναι εάν θα χάνουν τη ζωή τους στο Αιγαίο ή στις νάρκες του Έβρου».
Ερωτηθείς για το αν η Ευρώπη είναι τόσο ανοιχτή και αλληλέγγυα απέναντι στην Ελλάδα όσο θα ήθελε επισήμανε ότι «η Ευρώπη έχει πολλά πρόσωπα. Έχει το πρόσωπο της αλληλεγγύης και της κατανόησης, έχει και το πρόσωπο της αδιαφορίας, των υπερσυντηρητικών δυνάμεων που υψώνουν τείχη, το πρόσωπο της βίας. Εμείς προσπαθούμε να δουλέψουμε σκληρά, για να οικοδομήσουμε το πρόσωπο της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς. Αυτή είναι η δική μας προσπάθεια», πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Δηλώσεις Μάρτιν Σούλτς

Η Ελλάδα αντιμετωπίζει την πιο δύσκολη πρόκληση από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο με την οικονομική και προσφυγική κρίση και στο σύμφωνο σταθερότητας υπάρχει η πρόβλεψη ότι σε περίπτωση ιδιαίτερων καταστάσεων, μπορεί κανείς να δείξει μια ελαστικότητα, είπε (ΑΠΕ-ΜΠΕ) ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.