Το «ανέσπερο φως» της αγιογραφίας του Β. Σίμου στην Δημοτική Πινακοθήκη (9 Νοεμ. – 19 Δεκ.)

Ο Δήμος Λαμιέων έχει την τιμή να φιλοξενεί στην αίθουσα Κοντόπουλου της Δημοτικής Πινακοθήκης την έκθεση με τίτλο «Ανέσπερο φως» δύο αείμνηστων συμπολιτων μας του ζωγράφου Βασίλη Σίμου και του πατέρα του , αγιογράφου Σίμωνος Δ. Σίμου.

Η έκθεση παίρνει αφορμή από την έκδοση του Λευκώματος «Σίμων- Δ. Σίμου – Βασίλης Σίμος 102 χρόνια αγιογραφικής προσφοράς στην Ιερά Μονη Αγάθωνος» και παρουσιάζει ένα μέρος από την δουλειά και των δύο, από την Αγιογραφία του Σίμωνα Δ. Σίμου στην σύγχρονη υπερβατική και ποιητική διάσταση των ζωγραφικών πινάκων του Βασίλη Σίμου.

Ο Σίμων Δ. Σίμου υπήρξε αγιογράφος από την Υπάτη . Οι εικόνες του χρονολογούνται από την αρχή του περασμένου αιώνα  , δεν ακολουθούν τον αυστηρά βυζαντινό κανόνα της αγιογραφίας και κοσμούν εκκλησίες της περιοχής της Υπάτης ,αλλά και της υπόλοιπης Φθιώτιδας.

Ο γιος του, ο γνωστός Λαμιώτης ζωγράφος Βασίλη Σίμος,  μετά το τέλος των σπουδών του στην ζωγραφική στην Ελλάδα και την Ισπανία και παρά τις προοπτικές για την σταδιοδρομία του σε μεγάλα κέντρα του εξωτερικού, παρέμεινε σταθερά και από πεποίθηση στον τόπο καταγωγής του εμπνεόμενος από αυτόν και δημιουργώντας με σεμνότητα και ανιδιοτέλεια. Υπήρξε για όλη του την ζωή ένας ακούραστος εργάτης της τέχνης ασκώντας παράλληλα το λειτούργημα του εκπαιδευτικού.

Ο Δήμος Λαμιέων ευχαριστεί την Ιερά Μονή Αγάθωνος για την συνεργασία της για την πραγματοποίηση της έκθεσης. Θεωρεί ότι αυτή την εκδήλωση είναι ελάχιστος φόρος τιμής για την ανεκτίμητη προσφορά του Βασίλη και του Σίμωνα Σίμου,θεωρώντας την ως την απαρχή ανάλογων εκδηλώσεων με σκοπό την ανάδειξη και προβολή του μεγάλου τους έργου.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.