Ρήξη στην τρικομματική. Αποχωρεί η ΔΗΜΑΡ, παραμένουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ -Παρέμβαση από ΔΝΤ και ΕΕ

Σε ρήξη ήρθαν οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι, μετά την επιμονή του Φώτη Κουβέλη στην πρόταση της ΔΗΜΑΡ για ανοιχτή ΕΡΤ με όλους τους εργαζόμενους. Στις δηλώσεις του μετά τη διακοπή της σύσκεψης ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ ξεκαθάρισε πως δεν βρέθηκε κοινός πολιτικός τόπος και έκανε λόγο για κυβερνητικές ενέργειες που προσβάλλουν τη νομιμότητα. Δεν ξεκαθάρισε όμως αν θα συνεχίσει να στηρίζει την κυβέρνηση Σαμαρά.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως θα αποσύρει τους υπουργούς του, ωστόσο θα δώσει ψήφο ανοχής στην κυβέρνηση. Οι οριστικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν την Παρασκευή στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ. Ο Ευ. Βενιζέλος, σε αντίθεση με τον Φ. Κουβέλη, δεσμεύτηκε ότι θα προσπαθήσει να αποτρέψει τις πρόωρες εκλογές και ζήτησε από τη ΔΗΜΑΡ να συμμετέχει στην «επαναθεμελίωση της κυβερνητικής συνεργασίας». Το συμπέρασμα της εκτενούς δήλωσής του είναι ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει σκοπό να αποσύρει την εμπιστοσύνη του προς την κυβέρνηση και αποδέχεται την τελική πρόταση Σαμαρά για μεταβατικό σχήμα επαναλειτουργίας της ΕΡΤ με 2.000 εργαζόμενους. Έντονη είναι η κινητικότητα τις τελευταίες ώρες σε όλα τα επιτελεία των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση. Ο Α. Σαμαράς συγκάλεσε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο, ενώ συγκλήθηκαν και οι ΚΟ των ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ. Προέχει να συνεχιστεί το έργο της κυβέρνησης, τόνισε σε διάγγελμά του ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, επισημαίνοντας πως προσπάθησε να αποκαταστήσει τη συνοχή της κυβέρνησης. Οι μεταρρυθμίσεις δεν μπορούν να προχωρήσουν επαναλαμβάνοντας τα λάθη του παρελθόντος, πρόσθεσε.

Τριπλή παρέμβαση από ΔΝΤ, Ρεν και Ντάισελμπλουμ εν μέσω των καταιγιστικών  πολιτικών εξελίξεων. Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις άφησε να εννοηθεί ότι το πρόγραμμα χρηματοδότησης της Ελλάδας κινδυνεύει εάν η αξιολόγηση δεν ολοκληρωθεί πιθανώς λόγω πολιτικής ρευστότητας ή εκλογών. Έκκληση για υπευθυνότητα στους πολιτικούς αρχηγούς απεύθυνε ο ευρωπαίος επίτροπος, Όλι Ρεν, ενώ ο επικεφαλής του Eurogroup, Γέρουν Ντάισελμπλουμ, εξέφρασε τις ελπίδες του ότι όλοι οι Έλληνες πολιτικοί θα αναλάβουν τις ευθύνες τους.
 

Νέα παρέμβαση για την Ελλάδα έκανε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, εν μέσω των πολιτικών εξελίξεων. Όπως είπε, εάν η αξιολόγηση γίνει μέχρι το τέλος του Ιουλίου δεν θα υπάρξει πρόβλημα χρηματοδότησης για το 2014, υπονοώντας ότι σε περίπτωση εκλογών ή πολιτικής αστάθειας το πρόγραμμα θα μπορούσε να βρεθεί στον αέρα. Απαντώντας σε ερωτήματα ελληνικών μέσων ενημέρωσης ο Ράις εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

 
«Υπάρχει μια συνεχής αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. Η αποστολή που ολοκληρώθηκε χθες έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο. Οι συζητήσεις πολιτικής έχουν διακοπεί και αναμένεται να συνεχιστούν μέχρι το τέλος του μήνα. Προτεραιότητα για τις ελληνικές αρχές παραμένει να υλοποιήσουν άμεσα το πρόγραμμα. Εάν η αξιολόγηση ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του Ιουλίου, όπως αναμένεται, δεν θα υπάρξουν προβλήματα χρηματοδότησης, καθώς το πρόγραμμα χρηματοδοτείται μέχρι το τέλος Ιουλίου 2014».
 
Είχε προηγηθεί δημοσίευμα των Financial Times που ανέφερε ότι στο εν εξελίξει πρόγραμμα δανειακής βοήθειας προς την ελληνική οικονομία ανακύπτει χρηματοδοτικό κενό ύψους τριών δισεκατομμυρίων ευρώ και πως για το λόγο αυτό το ΔΝΤ εξετάζει το ενδεχόμενο να αναστείλει προς το παρόν τις πληρωμές του προς την Ελλάδα.

Η Ελλάδα έχει επωφεληθεί από τον ένα χρόνο πολιτικής σταθερότητας, ανέφερε ο ευρωπαίος επίτροπος,  Όλι Ρεν. Απευθύνω έκκληση για υπευθυνότητα στους πολιτικούς αρχηγούς. Τα μέλη μας θα εργαστούν χωρίς διακοπή, αλλά η μπάλα είναι στο ελληνικό γήπεδο. Είναι προς όφελος όλων να ολοκληρωθεί η αναθεώρηση του ελληνικού προγράμματος πριν από τις θερινές διακοπές. Είναι σημαντικό η ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει τις εργασίες που χρειάζονται για τις μεταρρυθμίσεις, σημείωσε.

Eλπίζω ότι όλοι οι πολιτικοί ηγέτες στην Ελλάδα θα αναλάβουν τις ευθύνες τους, δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γέρουν Ντάισελμπλουμ και πρόσθεσε ότι η τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα μέχρι την 1η Ιουλίου για να ολοκληρώσει την αξιολόγηση.
 
Για περίπλοκη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Αθήνα έκανε λόγο ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Πηγή: TVXS

 

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.