Πέρασε από τη Βουλή της πΓΔΜ η Συμφωνία των Πρεσπών- Συγχαρητήρια Τσίπρα σε Ζάεφ

Η συνταγματική αναθεώρηση πέρασε στο κοινοβούλιο της  ΠΓΔΜ με πλειοψηφία των 2/3 των βουλευτων που απαιτείται από το Σύνταγμα και ονομάζεται «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».
Στο γήπεδο της Ελλάδας πλέον η μπάλα, εν αναμονή πολιτικών εξελίξεων. Τηλεφωνική επικοινωνία Ζάεφ- Τσίπρα  μετά την επικύρωση της συμφωνίας.
Η Βουλή της ΠΓΔΜ υπερψήφισε με πλειοψηφία  των 81 ψήφων  και καμία κατά το σύνολο των τροπολογιών που απαιτούνται για να ολοκληρωθεί η αναθεώρηση του Συντάγματος.  Οι 39 βουλευτές της αντιπολίτευσης απείχαν από τη διαδικασία. Έτσι ουσιαστικά υλοποιείται η συμφωνία των Πρεσπών και πλέον είναι θέμα χρόνου να έρθει προς κύρωση στην Ελληνική Βουλή.
Οι τέσσερις τροπολογίες που υιοθέτησε η Βουλή αφορούν την αλλαγή της ονομασίας της χώρας (από Δημοκρατία της Μακεδονίας που είναι σήμερα σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας), το προοίμιο του Συντάγματος, τη μέριμνα της Πολιτείας για τη διασπορά και τον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας των γειτονικών χωρών της ΠΓΔΜ.
Είχε προηγηθεί η τοποθέτηση του Ζόραν Ζάεφ και η ανακοίνωση από την κυβέρνηση της γείτονος ότι επιτεύχθηκε συμφωνία για την υιοθέτηση, από την Βουλή, των συνταγματικών τροπολογιών, με την οποία εξασφαλίζεται πλειοψηφία τουλάχιστον δύο τρίτων (80 στους 120 βουλευτές).
Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα-Ζάεφ
Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Οπως ανακοινώθηκε από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, ο κ. Τσίπρας συνεχάρη τον κ. Ζάεφ για την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος της πΓΔΜ, στη βάση της συμφωνίας των Πρεσπών
Συγχαρητήρια από Στόλτενμπεργκ

Συγχαρητήρια στον πρωθυπουργό της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ για την έγκριση των τεσσάρων τροπολογιών του Συντάγματος και τον συνοδευτικό εφαρμοστικό νόμο του Συντάγματος στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών, απηύθυνε, μέσω του λογαριασμού του στο Twitter, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Συγχαίρω τον πρωθυπουργό Zόραν Ζάεφ για την τελική ψηφοφορία στο κοινοβούλιο για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Το ΝΑΤΟ στηρίζει σθεναρά την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας, η οποία συμβάλλει σημαντικά σε μία σταθερή και ευημερούσα περιοχή», δήλωσε μέσω twitter o Γενς Στόλτενμπεργκ.

Χαν: Ιστορική απόφαση

Απο την πλευρά του, ιστορική απόφαση χαρακτήρισε την υπερψήφιση της συνταγματικής αναθεώρησης στην ΠΓΔΜ, ο Επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.