Να τελειώνει το ταχύτερο δυνατό με τα προαπαιτούμενα ζήτουν από την κυβέρνηση οι δανειστές

Να κλείσουν τις…εκκρεμότητες με την Ελλάδα όσον το δυνατόν πιο σύντομα μετά και το Brexit ενόψει και της δεύτερης αξιολόγησης για την οποία εκτιμούν ότι ήδη υπάρχει καθυστέρηση.

Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η κυβέρνηση σύμφωνα με τις εκμυστηρεύσεις του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα στους δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του σιτροφή του από την Κίνα. «Θέλουμε να κλείσει το συντομότερο. Όσο πιο γρήγορα τρέξουμε εμείς τόσο πιο γρήγορα θα μπορέσουμε να βγούμε τόσο πιο γρήγορα θα κερδίσουμε αξιοπιστία τόσο πιο γρήγορα θα φέρουμε επενδύσεις τόσο πιο γρήγορα θα αλλάξει το κλίμα. Εμείς θέλουμε τον Οκτώβριο να κλείσει», είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε:

»Τον Ιούλιο θα έρθει στην Αθήνα ο Μοσκοβισί για να βρούμε ένα τρόπο να υπάρχει καλύτερο micro management. Από τη στιγμή που συμφωνούμε στους στόχους και στις στρατηγικές να μην μπλοκάρουμε στα μικρά ζητήματα. Εμείς την επίσπευση την θέλουμε ανεξαρτήτως Brexit και ανεξαρτήτως εξελίξεων».

Ενόψει των αυτών των εξελίξεων,  ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος αναμένεται στο Eurogroup της Δευτέρας να παρουσιάσει ένας σαφές χρονοδιάγραμμα για τη λίστα με τα 15 προαπαιτούμενα που πρέπει να υλοποιηθούν για να εκταμιευθεί η υποδόση των 2,8 δις ευρώ και για τα οποία οι θεσμοί έχουν ήδη ζητήσει επιτάχυνση και εφαρμογή τους εντός του καλοκαιριού. Στόχος είναι να έχει κλείσει όλος ο κύκλος των εκκρεμοτήτων ακόμη κι έως το τέλος Αυγούστου, έτσι ώστε από τον Σεπτέμβριο να ανοίξει ο κύκλος της δεύτερης αξιολόγησης.

Σε δείπνο των εκπροσώπων των υπουργών Οικονομικών (EuroWorking Group) στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα δόθηκε το σήμα να επισπεύσει η κυβέρνηση τη διεκπεραίωση των προαπαιτουμένων για τη δεύτερη υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ, καθώς ήδη υπάρχουν καθυστερήσεις που προκαλούν ανησυχίες.

Όπως σημειώνουν Τα Νέα, ο επικεφαλής της αποστολής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα κ.  Ντέκλαν Κοστέλο ζήτησε από την κυβέρνηση να τελειώνουν τα προαπαιτούμενα το ταχύτερο δυνατόν έτσι ώστε η δεύτερη αξιολόγηση να αρχίσει στην ώρα της.

Οπως μεταφέρουν πηγές τους, οι θεσμοί ανησυχούν καθώς διαπιστώνουν μεταξύ άλλων ότι έχει ήδη παρέλθει άπρακτη η προθεσμία του τέλους Ιουνίου για τις αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών και για πέντε αλλαγές στον ενεργειακό τομέα (μεταξύ άλλων αναδιάρθρωση αγοράς φυσικού αερίου, ψήφιση νόμου για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της αύξησης του κόστους τους, απόσχιση ΑΔΜΗΕ από ΔΕΗ και πώλησή του).

Προβλέπουν, εξάλλου, ότι θα υπάρξει αντίσταση στη μεταφορά των επόμενων ΔΕΚΟ στο υπερταμείο, ενώ ακόμη δεν έχει μεταφερθεί το υπόλοιπο 5% των μετοχών του ΟΤΕ στο ΤΑΙΠΕΔ. Ακόμη, σε εκκρεμότητα παραμένει και η κύρωση της σύμβασης για το Ελληνικό, ενώ εκκρεμούν και αλλαγές στο συνταξιοδοτικό που πρέπει να γίνουν ώς τον Σεπτέμβριο.

Οι θεσμοί θα ήθελαν ιδανικά να έχουν τελειώσει τα προαπαιτούμενα που απαιτούν ψήφιση από τη Βουλή ώς το τέλος Ιουλίου γιατί βιάζονται να ξεκινήσουν τη δεύτερη αξιολόγηση, που περιλαμβάνει ένα τουλάχιστον δύσκολο θέμα, την απελευθέρωση τη αγοράς εργασίας (ομαδικές απολύσεις κ.α.).

Δείγμα προθέσεων άλλωστε δόθηκε ήδη με το σημείωμα που εστάλη από την κοινοτική πλευρά των θεσμών στον υπουργό Οικονομικών και με το οποίο οι δανειστές εγκαλούν την κυβέρνηση για καθυστέρηση στην εφαρμογή των εκκρεμών προαπαιτούμενων.

Το εν λόγω σημείωμα αποτελεί και την έμμεση απάντηση των δανειστών στις διαμαρτυρίες του κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου για τον ρόλο των τεχνικών κλιμακίων και τις «εκτός ατζέντας» απαιτήσεις τους.

Πέραν των εκκρεμών προαπαιτούμενων, έως τις 15 Ιουλίου θα πρέπει να έχει κατατεθεί στη Βουλή και το νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα για την τριετία 2017-2020, το οποίο κι θα περιλαμβάνει όλα τα πρόσθετα μέτρα που θα τεθούν σε ισχύ από το 2017 με στόχο την διασφάλιση πλεονάσματος 3,5% το 2018.

hitandrun.gr

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.