Νέα πρόεδρος της Βουλής η Ζωή Κωνσταντοπούλου (video)

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ζωή Κωνσταντοπούλου, εξελέγη την Παρασκευή με 235 ψήφους νέα πρόεδρος της Ελληνικής Βουλής, κατά τη διάρκεια μυστικής ψηφοφορίας. Συνολικά ψήφισαν 298 βουλευτές, ενώ υπήρξαν 61 λευκά και δύο άκυρα ψηφοδέλτια.

Η κ. Κωνσταντοπούλου σημείωσε ρεκόρ ψήφων, αφού για πρώτα φορά στην κοινοβουλευτική ιστορία της χώρας εκλέγεται πρόεδρος με τόσο ευρεία αποδοχή. Νωρίτερα, τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ είχαν ανακοινώσει ότι θα υπερψηφίσουν την υποψηφιότητά της.

 

Εξάλλου, το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί η εκλογή των αντιπροέδρων, των κοσμητόρων και των γραμματέων.

Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί  με την εκλογή των – τυπικά – πέντε αντιπροέδρων αλλά ουσιαστικά τεσσάρων, αφού ο βουλευτής που θα προταθεί από τη Χρυσή Αυγή δεν θα υπερψηφισθεί από τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου κι έτσι η θέση θα παραμείνει κενή, όπως είχε συμβεί και το 2012.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ στη συνεδρίασή της αποφάσισε να προτείνει για:

• Πρόεδρο Βουλής την Κωνσταντοπούλου Ζωή
• Α΄ Αντιπρόεδρο τον Αλέξη Μητρόπουλο
• Β΄ Αντιπρόεδρο τον Γιάννη Μπαλάφα
• Γ΄ Αντιπρόεδρο την Δέσποινα Χαραλαμπίδου

Κοσμήτορες Βουλής τους
– Νάσο Αθανασίου
– Γιώργο Πάντζα

Γραμματείς Βουλής τους
– Παναγιώτα Δριτσέλη
– Δανάη Τζίκα
– Ζήσης Ζάννας
– Βασίλης Τσίρκας

Επίσης
– Γραμματέας της Κ.Ο. ορίστηκε ο Χρήστος Μαντάς
– Κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι οι:
– Νίκος Φίλης
– Θανάσης Πετράκος
– Όλγα Γεροβασίλη
– Διευθυντής Κ.Ο. Κώστας Αθανασίου
– Συντονιστής ΕΕΚΕ Βασίλης Χατζηλάμπρου

Από την πλευρά της Ν.Δ. ως αντιπρόεδρος προτείνεται ο Νικήτας Κακλαμάνης. Από το Ποτάμι θα είναι ο Σπύρος Λυκούδης και από το ΚΚΕ ο Γιάννης Λαμπρούλης. Όπως ορίζει ο Κανονισμός της Βουλής, «τo Πρoεδρείo της Boυλής εκλέγεται από τα μέλη της και απαρτίζεται από τoν Πρόεδρo, επτά Aντιπρoέδρoυς, τρεις Koσμήτoρες και έξι Γραμματείς».

Ειδικότερα, από τα μέλη του Προεδρείου, οι πρώτος, δεύτερος και τρίτος αντιπρόεδροι, δύο κοσμήτορες και τέσσερις γραμματείς προέρχονται από την πρώτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα (ΣΥΡΙΖΑ). Ο τέταρτος αντιπρόεδρος, ένας κοσμήτορας και ένας γραμματέας προέρχονται από την πρώτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα της Αντιπολίτευσης (ΝΔ). Ο πέμπτος αντιπρόεδρος και ένας γραμματέας προέρχονται από τη δεύτερη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα της Αντιπολίτευσης (ΧΑ). Ο έκτος αντιπρόεδρος προέρχεται από την τρίτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα της Αντιπολίτευσης (ΠΟΤΑΜΙ). Ο έβδομος αντιπρόεδρος προέρχεται από την τέταρτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα της Αντιπολίτευσης (ΚΚΕ).

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.