Εντείνονται οι πιέσεις στην ελληνική πλευρά εν όψει του έκτακτου Eurogroup της 11 Φεβρουαρίου

Μετά την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα η σκυτάλη των πιέσεων πέρασε στο Euroworking group, το οποίο, όπως αναφέρουν πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών ζήτησε άμεση υποβολή αιτήματος  για παράταση και υπογραφή του υφιστάμενου προγράμματος στο επόμενο  έκτακτο Eurogroup  που έχει ορισθεί για τις 11 Φεβρουαρίου 2015.

Από την πλευρά του πάντως ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάνης Βαρουφάκης διαμηνύει ότι θα επιμείνει στις θέσεις τους και πως δεν προτίθεται να υπογράψει την παράταση του προγράμματος.Η ελληνική πλευρά  αναμένεται να καταθέσει πρόταση στο Eurogroup για την υπογραφή συμφωνίας – γέφυρας, βάσει ενός νέου προγράμματος που θα συμφωνηθεί από τις δύο πλευρές.

Γεγονός είναι πάντως ότι στο Euroworking group έγινε αποδεκτό το απόρρητο έγγραφο της Γερμανίας, το οποίο είχε διαρρεύσει τις προηγούμενες ημέρες, με την πλειοψηφία των μελών να υποστηρίζουν τις θέσεις που είχαν διατυπωθεί σ΄ αυτό. 

Κυβερνητικοί κύκλοι επισήμαναν ότι στο Euroworkin group ακόμη και χώρες φιλικά προσκείμενες στην Ελλάδα ήταν διστακτικές και φοβήθηκαν.  «Δεν υπογράφουμε το πρόγραμμα, δεν γίνεται να υπογράψουμε, είναι ξεφτίλα, θα πέσει η Κυβέρνηση» τονίζουν. «Θα υποστούμε όποιες συνέπειες και εκείνοι αντιστοίχως. Το πρόγραμμα είναι πράξη υποταγής».

Πηγές της Κομισιόν τονίζουν πως η Επιτροπή είναι απόλυτα δεσμευμένη στην παραμονή της Ελλάδας εντός Ευρωζώνης, σημειώνοντας πως υπάρχουν πολλοί τομείς όπου θα μπορούσε να υπάρξει πιθανή σύγκλιση με την ελληνική κυβέρνηση. Ενδεικτικά αναφέρουν το θέμα της πάταξης της φοροδιαφυγής, κυρίως με την ενίσχυση των δυνατοτήτων της φορολογικής διοίκησης, μέσω της ενίσχυσης της κοινωνικής ασφάλειας και με τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης.

Παράλληλα σημειώνουν πως “υπάρχει περιθώριο ελιγμών”, εντός ενός πλαισίου και μιας αξιόπιστης δέσμευσης για υγιείς δημοσιονομικές πολιτικές και μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα βασίζονται σε μια πιο ανταγωνιστική οικονομία που θα μπορεί να προσελκύσει και να διευκολύνει τις επενδύσεις. Σε ό,τι αφορά το χρέος, τόνιζαν ότι “οποιαδήποτε συζήτηση δεν είναι της παρούσης»”.

Έκτακτη σύσκεψη που υπαγορεύθηκε από τις νέες εξελίξεις συγκάλεσε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Στη σύσκεψη μετέχουν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο υπουργός Ανάπτυξης Γιώργος Σταθάκης. Συζητήθηκαν επίσης οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης  και δόθηκαν κατευθύνσεις από τον πρωθυπουργό προς του υπουργούς. Αποφασίστηκε  νέα  σύγκληση του υπουργικού συμβουλίου το Σάββατο το μεσημέρι.

Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης η κυβέρνηση επιχείρησε να χαμηλώσει τους τόννους και να αποδραματοποιήσει κάπως την κατάσταση. Ετσι, επιχειρήθηκε να διαψευσθούν οι πληροφορίες που διέρρευσαν νωρίτερα από πηγή του υπουργείου Οικονομικών ότι το Euro-working Group της Πέμπτης έβαλε μαχαίρι στο λαιμό στην ελληνική πλευρά, ζητώντας την παράταση του υφιστάμενου προγράμματος στήριξης και προκαλώντας απομάκρυνση από τις ελληνικές θέσεις, ακόμα και χωρών φιλικά προσκείμενων προς την Ελλάδα.

«Πληροφορίες που διακινούνται από «δήθεν κύκλους» του υπουργείο Οικονομικών «ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα», έλεγε χαρακτηριστικά κυβερνητική πηγή. 

 Εξέλιξη απολύτως αναμενόμενη από την πλευρά της κυβέρνησης και απολύτως ευπρόσδεκτη χαρακτηρίζουν από το Μαξίμου το «έκτακτο» Eurogroup.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης θα παρουσιάσει εκεί τις θέσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης, όπως αυτές ανταποκρίνονται στη νωπή εντολή που έλαβε από τον ελληνικό λαό, με σκοπό την αμοιβαία επωφελή συμφωνία σε σύντομο χρονικό διάστημα. Κυβερνητικές πηγές τόνιζαν ότι οι θέσεις αυτές δεν θα έχουν καμία σχέση με παράταση του υφιστάμενου προγράμματος, τρόικες, μνημόνια και μέτρα λιτότητας.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.