Μιχαλολιάκος στη δίκη της Χρυσής Αυγής: Άδειασε τους συγκατηγορούμενος του για να σώσει τον εαυτό του

Τι είπε για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, την δολοφονική επίθεση στο ΠΑΜΕ και τους Αιγύπτιους αλιεργάτες και πώς προσπάθησε  να υποστηρίξει ότι δεν είναι ναζί.

Με   ολιγαριθμους υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής να στέκονται προσοχή κατά την είσοδο του αρχηγού τους στη δικαστική αίθουσα και υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, ξεκίνησε η απολογία του  αρχηγού του ναζιστικού μορφώματος Νίκου Μιχαλολιάκου ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. Οι κατηγορίες που τον βαρύνουν είναι για ένταξη, συμμετοχή και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης

Eξω από το Εφετείο, εκατοντάδες πολίτες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για αντιφασιστική συγκέντρωση\. Παρούσα στη δίκη είναι η μητέρα του δολοφονημένου αντιφασίστα μουσικού Παύλου Φύσσα, Μάγδα, ενώ το παρόν δίνει και ο πατέρας του 27χρονου Σαχζάτ Λουκμάν που δολοφονήθηκε από μέλη της Χρυσής Αυγής τα ξημερώματα της 17ης Ιανουαρίου 2013 στα Πετράλωνα.

Κάνοντας επίδειξη «ηγετικής» εμφάνισης ο Μιχαλολιάκος κατά την απολογία του στη δίκη της Χρυσής Αυγής δήλωσε «αθώος» και  άδειασε τους συγκατηγορούμενους του χρυσαυγίτες για την υπόθεση της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, από τον Ρουπακιά.

Κάρφωσε» ολοκληρωτικά την οργάνωση της Χρυσής Αυγής στη Νίκαια, δείχνοντας τον Πατέλη και τον Καζαντζόγλου ως εμπλεκόμενους στην ανθρωποκτονία Φύσσα.

Άδειασε τον ισχυρισμό περί φυλλαδίων λέγοντας με νόημα: “μου φαίνεται περίεργο να πήγαν το βράδυ να μοιράσουν τρικάκια, αυτές οι δράσεις γίνονται συνήθως τη μέρα…”

Ξεκαθάρισε ότι δεν είχε αποφασίσει το αν θα έκανε τελικά εκείνη την ομιλία, αποδομώντας έτσι το εγχείρημα της πυρετώδους προετοιμασίας για το μεγάλο γεγονός, ενώ πρόσθεσε πως δεν υπήρχε καμία συνεννόηση για τα τρικάκια που ισχυρίζονται οι συγκατηγορούμενοι του ότι πήγαν να πετάξουν.

 Μέχρι σήμερα ο Πατέλης και άλλοι χρυσαυγίτες υποστήριζαν ότι το βράδυ της δολοφονίας του Φύσσα βρισκόντουσαν όλοι σε ετοιμότητα και εγρήγορση προκειμένου να είναι έτοιμοι για την ομιλία του ηγέτη τους, ενώ το βράδυ ήταν σε διαρκή επικοινωνία για τα περίφημα τρικάκια, τα οποία και έχουν «ξεχάσει» ακόμα και που τα τύπωσαν.

Προσκόμισε έγγραφο απόλυσης των δύο έμμισθων στελεχών της Μεσογείων (με ημερομηνία αναγγελίας την 20/9/2013). Δήλωσε ρητά ότι η τοπική οργάνωση έκλεισε την επόμενη μέρα της δολοφονίας και δικαιολόγησε τη συνέντευξή του στη Βεργίνα Τηλεόραση στις 26/9/2013 όπου έλεγε το αντίθετο λέγοντας ότι δεν ήθελε να δώσει δημόσια εικόνα διάλυσης της οργάνωσης. Φυσικά, ο Πατέλης και ο Καζαντζόγλου αρνήθηκαν ότι εκδιώχτηκαν από τη Χρυσή Αυγή ή ότι έκλεισε η τοπική, ενώ υπάρχουν φωτογραφίες με τον Πατέλη στα γραφεία του Πειραιά ακόμα και το 2018. Ακόμα και για τη στρατιωτικοποίηση της οργάνωσης, είπε ο Μιχαλολιάκος: “ΜΟΝΟ ΜΙΑ ΤΟΠΙΚΗ φορούσε παραλλαγές, είχαμε 60 τοπικές, πού να ξέρω τι κάνανε όλες…”

Ερωτηθείς για τον Μίχο που είχε πει ότι δεν έγινε καμία διαγραφή στη Νίκαια, ο Μιχαλολιάκος δήλωσε ότι «δεν υπήρχαν μέλη, ήταν νέα τοπική». Με τον τρόπο αυτό άδειασε και τον πρώην βουλευτή Παναγιώταρο, που είχε υποστηρίξει πως «διαγράψαμε χωρίς εξηγήσεις όποιον εμπλεκόταν. Εκείνη την ημέρα κλείσαμε τα γραφεία στη Νίκαια. Τον Πατέλη δεν τον ξαναείδαμε στα κεντρικά».

Ο Μιχαλολιάκος ρωτήθηκε και για τις ακραίες φράσεις του που παρακινούσαν σε πράξεις βίας και «αποκάλυψε» πως οι χρυσαυγίτες συνεννοούνται με «σχήματα λόγου τα οποία είναι ελεύθερα αν δεν μιλούν συγκεκριμένα για πράξεις βίας». Θέλοντας να δώσει ένα παράδειγμα επ’ αυτού ο Μιχαλολιάκος «απήγγειλε» αποσπάσματα από τη «Μασσαλιώτιδα» (εθνικός ύμνος της Γαλλίας), προκειμένου να δικαιολογήσει τα όσα είχε δηλώσει με για ξιφολόγχες που θα ακονίζονται στα πεζοδρόμια.

Για την ανάληψη της πολιτικής ευθύνης για τη δολοφονία Φύσσα: 

Ήταν ρητορικό σχήμα αυτό που είπα ότι αναλαμβάνουμε την πολιτική ευθύνη της δολοφονίας. Σας ερωτώ είχε πολιτική ευθύνη η ΝΔ για την δολοφονία Τεμπονέρα; Ο Τσίπρας είπε αναλαμβάνω την πολιτική ευθύνη για το Μάτι, τι σημαίνει; Ότι τους έκαψε ο ίδιος; Οι δημοσιογράφοι έκοψαν μια φράση και παραποίησαν τα λεγόμενα μου. Αυτή είναι σταλινική λογοκρισία. 

Πρόεδρος: Τι σας έκανε να κάνετε 2 χρόνια μετά αυτή τη δήλωση; 

Μιχαλολιάκος: Ήταν σχήμα λόγου. Ο Χατζηνικολάου διευκρίνισε την άλλη μέρα ότι μιλούσα για πολιτική ευθύνη.

Για την επίθεση στους αλιεργάτες και το ΠΑΜΕ

Συνεχίζοντας την κατάθεση του ο Νίκος Μιχαλιολιάκος χαρακτηρίζει σχήματα λόγου όλες τις δηλώσεις που έχει κάνει και τον ενοχοποιούν, ενώ τους εμπλεκόμενους στις διάφορες επιθέσεις τους χαρακτηρίζει υπαλλήλους των γραφείων και όχι του κόμματος. 

Μιχαλολιάκος: Για το θέμα των αλιεργατών με διαβεβαίωναν άπαντες ότι δεν έχει σχέση η Χρυσή Αυγή. Δεν υπήρχαν ούτε γραφεία ούτε τίποτα. Αν μου πεις που είναι το Πέραμα δεν ξέρω να πάω τι όφελος θα είχε η Χρυσή Αυγή από αυτό; Για το ΠΑΜΕ πληροφορήθηκα ότι ήταν μια τυχαία συνάντηση και συμπλοκή. 

Προεδρος: Είχαμε τραυματισμούς;

Μιχαλολιάκος: Και από τις δυο πλευρές

Προεδρος: Είχατε δώσει συνέντευξη στην ΕΡΤ και καταδικάσατε. Εσείς δεν φροντίσατε να επιδείξετε ποιες είναι οι ενδεδειγμένες συμπεριφορές;

Μιχαλoλιάκος: Ο τρόπος που ρωτάτε υποκρύπτει ότι θεωρείτε ότι έχω ευθύνη και δεν το δέχομαι. Ευθύνεται η ΝΔ για την καταδίκη του Γεωργιάδη για παιδεραστία ή η Γέννηματα για αλλά;

Προεδρος: Υπάρχουν συνομιλίες την επόμενη μέρα του Τζεβελέκου με Λαγό . Ο Λαγός συμβουλεύει αν κληθείς πες ότι τον Ρουπακιά δεν τον ξέρεις. Την ακούσατε τη συνομιλία ήσασταν παρόν;

Μιχαλολιάκος: Οχι δεν την θυμάμαι. Εγω ήμουν της άποψης να εμφανιστούν άπαντες να μην αποκρύψει κανείς τίποτα όλα να βγουν στο φως.

Πρόεδρος: Τον Αποστόλου τον γνωρίζετε; Ο Αποστολου λέει ότι αν θέλεις κάτι πρέπει να το πεις στο Γιάννη κι εκείνος στον μεγάλο κι αν ο μεγάλος πει εντάξει.

Μιχαλολιάκος: Φατσικώς μόνο

Πρόεδρος: Τον είχατε συναντήσει;

Μιχαλολιάκος: Μια φορά στα γραφεία του Πειραιά

Πρόεδρος: Για το θέμα της πειθαρχίας;

Μιχαλολιάκος: Πειθαρχία και Ελλάδα είναι δυο θέματα αντίθετα. Ειναι η φύση του λαού.

Πρόεδρος: Το κόμμα έλεγε στα μέλη να μην αντιδρούν

Μιχαλολιάκος: Σχήμα λόγου ήταν για εντυπωσιασμό

Μιχαλολιάκος: Να ξεκαθαρίσω ο εθνικισμός δεν έχει διεθνιστικό χαρακτήρα. Ειμαι εθνικιστής Έλληνας δεν έχουμε σχέση με τον γερμανικό εθνικισμό τον οποίο πολέμησαν οι Έλληνες.

Πρόεδρος: Είδαμε σύμβολα ναζιστικά και ναζιστικό χαιρετισμό.

Μιχαλολιάκος: Ο χαιρετισμός δεν ήταν ο επίσημος της XA εγώ χαιρέτησα με αυτό τον τρόπο γιατί τον θεωρώ ελληνικό. Οι κομμουνιστές είχαν τη γροθιά οι εθνικιστές είχαν αυτόν. Και με αποκάλεσαν φασίστα.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.