Νεκρός εργάτης μετά από έκρηξη στη ΛΑΡΚΟ- Το εργοδοτικό έγκλημα καταγγέλλουν σωματεία εργαζομένων

Νέο θανατηφόρο εργατικό ατύχημα  στη ΛΑΡΚΟ. Σήμερα το πρωί έχασε την ζωή του ένας ακόμη εργαζόμενος 55 ετών, πατέρας 3 παιδιών μετά από έκρηξη  στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα.

Tο εργατικό δυστύχημα σημειώθηκε όταν έγινε έκρηξη  στο τμήμα χαλυβουργίας στη δεξαμενή όπου οι εργαζόμενοι έριχναν το σιδηρονικέλιο μέσα σε νερό για να βγει το τελικό προϊόν.

Ευθύνες  για  την διαχρονική απαξίωση  της  εταιρείας  με σκοπό την ιδιωτικοποίηση της, τα ελλειπή μέτρα ασφαλείας και την εντατικοποίηση της εργασίας καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι που εκφράζουν την οργή και τη θλίψη τους για το νέο εργατικό ατύχημα στη ΛΑΡΚΟ

Ο άτυχος εργαζόμενος εργαζόταν κανονικά στο πόστο  του και ήταν  έμπειρος με πολύχρονη προϋπηρεσία στη ΛΑΡΚΟ.

Την Πέμπτη στις 5 μ.μ. θα γίνει η κηδεία του 54χρονου εργαζόμενου που έπεσε θύμα του νέου εγκλήματος.

Οι εργαζόμενοι προχωρούν σε απεργία από τις 2 μ.μ. της Τετάρτης έως τις 6 π.μ. της Παρασκευής, ενώ το νέο εργοδοτικό έγκλημα καταγγέλλουν Σωματεία εργαζομένων και Εργατικά Κέντρα.

Η απαξίωση της ΛΑΡΚΟ πληρώνεται με τη ζωή των εργατών, δήλωσε στον 902.gr ο Παναγιώτης Πολίτης, πρόεδρος Συνδικάτου Μετάλλου Φθιώτιδας. Ανέδειξε τις πολιτικές ευθύνες των κυβερνήσεων για την έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας και σημείωσε πως η ΛΑΡΚΟ απαξιώνεται για να ικανοποιηθούν επιχειρηματικοί όμιλοι. Ανέφερε χαρακτηριστικά πως στο πόστο όπου σκοτώθηκε ο εργάτης θα έπρεπε να εργάζονται περισσότεροι εργαζόμενοι σύμφωνα με το οργανόγραμμα.

Ανέφερε ότι σαν πρώτη απάντηση οι εργαζόμενοι προχωρούν σε απεργία μέχρι την κηδεία του συναδέλφου τους και έπειτα θα αποφασίσουν τι θα πράξουν

Αλλεπάλληλες οι καταγγελίες από το Συνδικάτο Μετάλλου ν. Φθιώτιδας

Επισημαίνεται ότι το Συνδικάτο Μετάλλου Ν. Φθιώτιδας, επανειλημμένα έχει καταγγείλει τις συνθήκες εργασίας και τα ελλειπή μέτρα υγιεινής και ασφάλειας και δυστυχώς επιβεβαιώθηκε με τον χειρότερο τρόπο. Μόλις την Τρίτη άλλωστε είχε καταγγείλει ότι «στο σύνολο του εργοστασίου η κατάσταση ως προς την ασφάλεια της εργασίας έχει ξεφύγει σε επίπεδο ρεκόρ».

Στο μεταξύ σε σημερινή ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Μετάλλου Ν. Φθιώτιδας, μεταξύ άλλων τονίζει ότι, «δυστυχώς λίγες ώρες μετά την καταγγελία μας στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ότι η ΛΑΡΚΟ είναι κρεματόριο, επιβεβαιωνόμαστε». «Δεν είναι η κακιά στιγμή. Είναι έγκλημα και οι εγκληματίες έχουν ονοματεπώνυμο. Οι κυβερνήσεις ως κύριος μέτοχος της ΛΑΡΚΟ μαζί με την Ευρωπαϊκή Ένωση και  τις διοικήσεις την απαξιώνουν καθημερινά για να την εκποιήσουν. Αυτοί  είναι οι υπεύθυνοι», προσθέτει το Συνδικάτο.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ Ν. ΕΥΒΟΙΑΣ: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ
 
«… ένα πρωί το Στράτο, τον πιάνει η μηχανή,
Τον βάνει από κάτω κι ακόμα να φανεί…
Έβγα γρήγορα βρε Στράτο, να γραφτείς στο Συνδικάτο»…
Η τάξη μας θρηνεί έναν ακόμα νεκρό από σήμερα το πρωί. Κάτω από αδιευκρίνιστες ακόμα συνθήκες έγινε έκρηξη στη δεξαμενή στην αίθουσα της Χαλυβουργίας στη ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα με αποτέλεσμα ο συνάδελφος Γιώργος Ψαρράς, 55 χρονών και πατέρας 3 παιδιών, να πληρώσει με τη ζωή του τη διαχρονική απαξίωση της ΛΑΡΚΟ. Απαξίωση που χρόνια υλοποιείται προκειμένου να προχωρήσει ευκολότερα η ιδιωτικοποίηση της, η τριχοτόμηση της και τα σχέδια των «στρατηγικών επενδυτών» που θέλουν τον ορυκτό πλούτο της χώρας μας βορά στα μονοπώλια και τους μεγάλους πολυεθνικούς ομίλους.

 Μεταλλεία Ευβοιας: 24ωρη Πανελλαδική απεργία

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

Το ΔΣ του σωματείου μας μετά το θανατηφόρο ατύχημα του συναδέλφου στο εργοστάσιο της Λάρυμνας αποφάσισε να συμμετέχει στην 24ωρη ΠΑΝΛΑΡΚΙΚΗ απεργία για την Πέμπτη 07/11/2019 καταγγέλλοντας για ακόμα μία φορά τα ελλιπή μέτρα ασφαλείας στην ΛΑΡΚΟ.

Το Δ.Σ. και οι εργαζόμενοι των μεταλλείων Ευβοίας εκφράζουν τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του αδικοχαμένου συναδέλφου.

Το Εργατικό Κέντρο Λαμίας τονίζει: Ο θάνατος ενός ακόμη εργάτη στη ΛΑΡΚΟ, που έρχεται να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο των νεκρών εργατών του εργοστασίου, δεν αποτελεί ένα τυχαίο γεγονός. Αντίθετα, είναι μια τραγική εξέλιξη που οφείλεται στην απαξίωση της εταιρείας, στην εντατικοποίηση των συνθηκών εργασίας και την έλλειψη μέτρων ασφαλείας.

Και οι ευθύνες για την εξέλιξη αυτή έχουν όνομα και επώνυμο , βαραίνουν τις κυβερνήσεις και τις εκάστοτε διοικήσεις που αυτές διόριζαν. Την πολιτική που εφάρμοσαν και εφαρμόζουν για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Εξάλλου, μέχρι το θανατηφόρο δυστύχημα το πρωί της Τετάρτης, δεν είχαν περάσει παρά μόνο λίγες ώρες από την ανακοίνωση του Συνδικάτου Μετάλλου Φθιώτιδας, που με αφορμή ένα ακόμη ατύχημα που από τύχη δεν υπήρξαν θύματα, «φώναζε»:… » δεν πάει άλλο». Που κατήγγειλε την συνεχιζόμενη και συνειδητή απαξίωση της ΛΑΡΚΟ, τον τεράστιο κίνδυνο για τη ζωή των εργατών που προκύπτει από την έλλειψη συντήρησης των εγκαταστάσεων, τις τεράστιες ελλείψεις σε μέτρα ασφαλείας και υγιεινής, την εντατικοποίηση της εργασίας, το κρυμμένο οργανόγραμμα και την υποστελέχωση των συνεργείων σε όλα τα πόστα του εργοστασίου, την κάλυψη πάγιων και διαρκών αναγκών με εργαζόμενους από εργολαβίες.

Εργατικό Κέντρο ΠΕ Φθιώτιδας: Νέο εργατικό ατύχημα στη ΛΑΡΚΟ- Εγκληματικές παραλείψεις μέτρων ασφαλείας

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας εκφράζει την οργή και την αγανάκτησή του για το νέο τραγικό, εργατικό δυστύχημα στην ΛΑΡΚΟ.

Σήμερα το πρωί έχασε την ζωή του ένας ακόμη εργαζόμενος 55 ετών, πατέρας 3 παιδιών, με πολυετή εργασιακή εμπειρία, μετά από έκρηξη που σημειώθηκε, στο τμήμα χαλυβουργίας, στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ.

Πρόκειται για το δεύτερο θανατηφόρο εργατικό ατύχημα μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, γεγονός που αποδεικνύει τις εγκληματικές ελλείψεις μέτρων ασφαλείας και τους ανύπαρκτους μηχανισμούς ελέγχου.

Είναι αδιανόητο εν έτει 2019, εργαζόμενοι να χάνουν τη ζωή τους εν ώρα δουλειάς, γεγονός που αποδεικνύει δυστυχώς ότι βρισκόμαστε και παραμένουμε πολύ μακριά από την εφαρμογή και την τήρηση μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας.

Ζητούμε και απαιτούμε από τους αρμόδιους φορείς, και από την κυβέρνηση της χώρας, να εφαρμόσουν στους χώρους δουλειάς όλα τα απαραίτητα μέτρα που θα εξασφαλίζουν στους εργαζόμενους τη σωματική τους ακεραιότητα, την επιστροφή τους στις οικογένειές τους μετά από την εργασία τους, καθώς και την επιβολή κυρώσεων εκεί όπου υπάρχει ολιγωρία και αδιαφορία για τις ανθρώπινες ζωές.

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας βρίσκεται στο πλευρό των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ και απαιτεί από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα να εξετάσουν άμεσα τα αίτια του δυστυχήματος και να αποδοθούν εδώ και τώρα ευθύνες όπου και σε όποιους αναλογούν.

Εκφράζουμε τα θερμά και ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του συναδέλφου μας.

ΠΑΜΕ: Ο συνάδελφος έπεσε θύμα ενός προαναγγελθέντος εγκλήματος.

«Ο συνάδελφος έπεσε θύμα ενός προαναγγελθέντος εγκλήματος. Ενός εγκλήματος που σχεδιάστηκε και  υλοποιείται συστηματικά από όλες τις κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια. Με σχέδιο συνεχίζουν την απαξίωση του εργοστασίου, με στόχο το κλείσιμο ή την ιδιωτικοποίησή του. Έχουν μετατρέψει τη ΛΑΡΚΟ, μια επιχείρηση στρατηγικής σημασίας, σε παγίδα θανάτου.

Είναι προκλητικό να μιλά για «αναζήτηση ευθυνών» η κυβέρνηση και ο υπουργός Χατζηδάκης, όταν λίγες ώρες μόνο πριν το νέο εργοδοτικό έγκλημα το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας χτυπούσε ξανά τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς και τη Δευτέρα από τύχη είχαν γλιτώσει μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων. Τα μνημόνια, η δεκάχρονη κρίση, οι νόμοι που ψηφίστηκαν, η εντατικοποίηση έχουν δώσει αέρα στα πανιά του μεγάλου κεφαλαίου. Δεν υπολογίζει ούτε την ίδια τη ζωή των εργατών, έχουν γίνει οι χώροι δουλειάς κάτεργα.

Το 2017 ήταν έτος ρεκόρ στην αύξηση εργοδοτικών εγκλημάτων, καταγράφοντας 7.357 εργατικά ατυχήματα, ο μεγαλύτερος αριθμός από το 2000. Από το 2012 μέχρι το 2017 έχουμε συνεχή αύξηση. Επίσης σημειώνεται συνεχής αύξηση των θανατηφόρων ατυχημάτων από το 2014 και μετά.

Οι εργαζόμενοι στη ΛΑΡΚΟ έχουν καταγγείλει επανειλημμένα ότι η εργοδοσία της ΛΑΡΚΟ, αξιοποιώντας την κρίση, τα ασταμάτητα αντεργατικά – «αναπτυξιακά» μέτρα και νόμους, έχει μετατρέψει το εργοστάσιο σε κάτεργο, ένα τεράστιο εργατικό νεκροθάλαμο. Είναι αναρίθμητες οι καταγγελίες για εντατικοποίηση της δουλειάς, υπερεκμετάλλευση, καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων, σε συνδυασμό με την έλλειψη μέτρων προστασίας της υγείας, της ζωής και της ασφάλειας των εργαζομένων από την εργοδοσία της ΛΑΡΚΟ.

Οι εργαζόμενοι, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις πρέπει να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους για την προστασία της ζωής και της υγείας των εργαζομένων σε όλους τους χώρους δουλειάς. Να εκφραστεί μαζικά η αλληλεγγύη στον αγώνα και τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ.

Στηρίζουμε την απεργιακή κινητοποίησή τους.

Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια και τη στήριξή μας στην οικογένεια και τους συναδέλφους του αδικοχαμένου εργαζόμενου».

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.