Με ψήφους ΝΔ και Ελληνικής Λύσης υπερψηφίστηκε το «Αναπτυξιακό»- Έντονες αντιδράσεις για τροπολογίες της τελευταίας στιγμής

Με 165 ψήφους υπέρ και 122 κατά, ψηφίστηκε επί της αρχής από την Ολομέλεια της Βουλής, το «αναπτυξιακό» πολυνομοσχέδιο με τίτλο «Επενδύω στην Ελλάδα και άλλες διατάξεις».  Σφοδρή αντίδραση των κομμάτων της Αντιπολίτευσης  και καταγγελίες για  φωτογραφικές τροπολογίες της τελευταίας στιγμής.

Το  πολυνομοσχέδιο υπερψήφισαν η Νέα Δημοκρατία και η Ελληνική Λύση του Βελόπουλου. Καταψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ, το ΚΚΕ και το ΜεΡΑ 25.

Από την ψηφοφορία έλειπαν 3 βουλευτές της ΝΔ (Α. Σαμαράς. Δ. Χατζηδάκης, Ανδρ. Κατσανιώτης) οι οποίοι ήταν δικαιολογημένα απόντες και έστειλαν επιστολή με την οποία δήλωσαν ότι αν ήταν παρόντες θα ψήφιζαν «ναι». Ωστόσο, επειδή δεν ήταν σε αποστολή της Βουλής η ψήφος τους δεν προσμετρήθηκε. Από τον ΣΥΡΙΖΑ έλειπε ο Γ. Κατρούγκαλος

Καθ’ όλη τη διάρκεια της συζήτησης  για το αναπτυξιακό επικράτησαν υψηλοί τόνοι με τους πολιτικούς αρχηγούς που πήραν το λόγο να εξαπολύουν κατά μέτωπο επίθεση στην κυβέρνηση τόσο για την ουσία του νομοσχεδίου όσο και για όλα τα θέματα της επικαιρότητας και τις  φωτογραφικές τροπολογίες . Απείχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος απουσίαζε και προσήλθε μόνον για να ψηφίσει.

Tο νομοσχέδιο «Επενδύω στην Ελλάδα» φέρνει το επενδυτικό περιβάλλον της χώρας μας στον 21ο αιώνα και στην ψηφιακή εποχή. Ενσωματώνει καλές ευρωπαϊκές και διεθνείς πρακτικές, αίρει γραφειοκρατικά εμπόδια στις επενδύσεις και ενθαρρύνει την πλήρη απασχόληση», έγραψε ο πρωθυπουργός  Κυριάκος Μητσοτάκης στο twitter χαιρετίζοντας την ψήφιση του αναπτυξιακού νομοσχεδίου από την Βουλή.

Μιλώντας στην Ολομέλεια για το «αναπτυξιακό νομοσχέδιο» ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας μίλησε για αναπτυξιακό νομοσχέδιο που εξυπηρετεί «φίλους, πελάτες και χορηγούς» της κυβέρνησης, με τα ρουσφέτια να μετατρέπονται σε άρθρα και τροπολογίες. ΄Ασκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση για αντεργατικές και  φωτογραφικές διατάξεις, λέγοντας  χαρακτηριστικά: Αυτό δεν είναι νομοσχέδιο. Αυτό είναι το Ωραίο μου πλυντήριο. Σε κάθε άρθρο και μία εξυπηρέτηση. Σε κάθε σελίδα και μια φωτογραφία φίλων σας επιχειρηματιών, εκδοτών, δημάρχων και πολιτευτών».

«Ενισχύετε τους λίγους σε βάρος των πολλών και των αδύναμων», είπε η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά και πρόσθεσε: «Ζήσαμε με τις αυταπάτες, να μην ζήσουμε και με τις ψευδαισθήσεις».

«Η κυβέρνηση προσφέρει γη και ύδωρ στο μεγάλο κεφάλαιο. Έχετε φορέσει χειροπέδες στις συλλογικές διαπραγματεύσεις», επεσήμανε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας

Ο Γραμματέας του ΜεΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης υπογράμμισε πως το συγκεκριμένο ν/σ το χαρακτηρίζουν η υποτίμηση της εργασίας, του περιβάλλοντος και της δημόσιας περιουσίας και γενικότερα από μια προσπάθεια συρρίκνωσης του εργασιακού κόστους. προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση » δεν θα πετύχει τίποτα με αυτό» αφού είμαστε η μοναδική χώρα στα χρονικά του καπιταλισμού που είδαμε μια τόσο μεγάλη μείωση του εργασιακού κόστους χωρίς να υπάρχει αύξηση των εξαγωγών.

Σαρωτικές αλλαγές φέρνει το πολυνομοσχέδιο στα εργασιακά

 Το νομοσχέδιο ουσιαστικά ανοίγει το δρόμο σε επιχειρήσεις να εξαιρούνται από την εφαρμογή των εθνικών, τοπικών ομοιοεπαγγελματικών και κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας, αποδομώντας την ισχύουσα νομοθεσία.

Προβλέπεται «ρήτρα εξαίρεσης» για τα εργατικά δικαιώματα που προβλέπονται στις κλαδικές συμβάσεις, για επιχειρήσεις «που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, δηλαδή επιχειρήσεις σε καθεστώς προπτωχευτικής διαδικασίας, ή πτώχευσης ή εξωδικαστικού συμβιβασμού ή εξυγίανσης, επιχειρήσεις κοινωνικής οικονομίας και νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού σκοπού», ενώ περιορίζεται η πρόσβαση και στη Διαιτητική Απόφαση του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας.

Διάταξη του νομοσχεδίου ορίζει ότι «η εθνική κλαδική ή ομοιοεπαγγελματική συλλογική σύμβαση δεν υπερισχύει αντίστοιχης τοπικής», που σημαίνει ότι μια κλαδική θα μπορεί να ξηλώνεται προς όφελος της εργοδοσίας και με την υπογραφή μιας αντίστοιχης τοπικής.

Σχετικά με τις κλαδικές συμβάσεις, θα πρέπει να υπάρχει «τεκμηρίωση των επιπτώσεων της επέκτασης στην ανταγωνιστικότητα και την απασχόληση και κοινοποίηση αυτής στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας», που σημαίνει ότι μια κλαδική σύμβαση θα παραμένει ανενεργή και επί της ουσίας άκυρη, αν υπάρχει εκτίμηση από τα «δεσμευόμενα μέρη» ότι η υποχρεωτική επέκτασή της μπορεί να πλήξει την ανταγωνιστικότητα του κλάδου.

Ακόμα, τίθενται επιπλέον όροι στα συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, πέρα από το να εκπροσωπούν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις το 50%+1 των εργαζομένων του κλάδου, καθώς προωθείται η ακόμα μεγαλύτερη παρέμβαση του κράτους στις διαδικασίες των συνδικάτων και στις ίδιες τις Γενικές τους Συνελεύσεις, ενώ παράλληλα ανοίγει ο δρόμος για ενίσχυση του φακελώματος των εργαζομένων.
Συγκεκριμένα, προωθείται η ηλεκτρονική ψηφοφορία για τις «αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων και λοιπών οργάνων διοίκησης» των συνδικάτων, «συμπεριλαμβανομένων των αποφάσεων κήρυξης απεργίας», αφήνοντας σε δεύτερο χρόνο τον ορισμό «κάθε λεπτομέρειας για την εφαρμογή της παρούσης διάταξης» με απόφαση του υπουργού Εργασίας.

Ακόμα, προωθείται η δημιουργία «Γενικού Μητρώου Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων» στο υπουργείο Εργασίας, με πρόσχημα «την αντιμετώπιση του κατακερματισμένου οργανωτικού συνδικαλιστικού συστήματος της χώρας μας» και των «σωματείων -σφραγίδων

Φωτογραφικές διατάξεις της τελευταίας στιγμής

Η κυβέρνηση πέρασε σειρά φωτογραφικών διατάξεων, λίγες ώρες πριν ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο, καθώς περιλαμβάνονται σε αυτήν αρκετά «δώρα» προς διάφορους παραλήπτες όπως:

Τη θεσμοθέτηση της δυνατότητας αγοροπωλησίας ακινήτων μέσω POS για την απόκτηση Golden Visa, φωτογραφική διάταξη για χρεωμένα ΜΜΕ, για αναδρομικά της ΚΕΔΕτις αυξήσεις μισθών μετακλητών υπαλλήλων σε υπουργεία και Προεδρια της κυβέρνησης, την αύξηση των αποζημιώσεων των στελεχών των μεγάλων ΔΕΚΟ,  τη δυνατότητα των δήμων να συνάπτουν δημόσιες συμβάσεις με ιδιώτες για υπηρεσίες καθαρισμού, πρασίνου και ηλεκτροφωτισμού, την δυνατότητα τοποθέτησης κεραιών κινητής τηλεφωνίας κοντά σε νοσοκομεία, σχολεία , ιστορικών κέντρων πόλεων και αρχαιολογικούς χώρους  μέχρι την ισοπέδωση νομοθεσίας, ελέγχων και εργασιακών για την ανάπτυξη επενδύσεων «δημοσίου συμφέροντος» και  τη δημιουργία Ειδικών Ζωνών Εργασίας.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.