Με υπουργική απόφαση οι όροι προβολής των κομμάτων από τα ΜΜΕ

Τους όρους και τις προϋποθέσεις προβολής των κομμάτων από τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς και την ΕΡΤ ορίζει η υπουργική απόφαση που εκδόθηκε χθες και υπογράφεται από τους υπηρεσιακούς υπουργούς Εσωτερικών Αντώνη Μανιτάκη και Επικρατείας Ελ. Παπαγεωργόπουλο. Παρά τις αιτιολογημένες ενστάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του Πάνου Σκουρλέτη, η απόφαση περιέχει όχι μόνο το συνολικό ποσό στο οποίο αντιστοιχεί ο δωρεάν διαφημιστικός χρόνος για τους σταθμούς, αλλά και αναλυτικά τα ποσά ανά κόμμα και ανά κανάλι.

Η απόφαση, που ισχύει για όλα τα κόμματα που εκπροσωπούνται στη Βουλή, προβλέπει:
Υποχρεώσεις της ΕΡΤ

* Να μεταδώσει μια 45λεπτη συνέντευξη του αρχηγού κάθε πολιτικού κόμματος. Να επιτρέπει την απευθείας αναμετάδοση για όσους τηλεοπτικούς ή ραδιοφωνικούς σταθμούς τη ζητήσουν.

* Να μεταδώσει στη μεσημβρινή ζώνη μια 45λεπτη συνέντευξη Τύπου του αρχηγού κάθε πολιτικού κόμματος. Τη συνέντευξη υποχρεούνται να μεταδώσουν την ίδια μέρα και οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί, εθνικής και περιφερειακής εμβέλειας, καθώς και οι ραδιοφωνικοί σταθμοί. Η ΕΡΤ οφείλει να επιτρέψει απευθείας αναμετάδοση.

* Να οργανώσει τουλάχιστον τρεις ομαδικές συζητήσεις εκπροσώπων των κομμάτων, στο διάστημα 17.00 – 01.30. Την ίδια υποχρέωση έχουν οι τηλεοπτικοί σταθμοί πανελλαδικής και περιφερειακής εμβέλειας, καθώς και οι ραδιοφωνικοί σταθμοί.

* Να καλύψει μία προεκλογική συγκέντρωση όλων των κομμάτων ή άλλη εκδήλωση, καθώς και μια δεύτερη, από επαρχιακή πόλη. Να επιτρέπει αναμετάδοση.

* Να διαθέσει ένα 10λεπτο την εβδομάδα, από ώρα 7.00 έως 01.00 σε καθένα από τα πολιτικά κόμματα για την παρουσίαση των προγραμμάτων τους ή άλλη πολιτική δραστηριότητα. Την υποχρέωση αυτή έχουν όλοι οι τηλεοπτικοί σταθμοί, εθνικής και περιφερειακής εμβέλειας και συνδρομητικοί, καθώς και οι ραδιοφωνικοί σταθμοί.
Δωρεάν διαφημιστικός χρόνος

Ορίζεται σε 6,25 εκατ. ευρώ και διατίθεται από τους τηλεοπτικούς σταθμούς στα κόμματα «αζημίως για το Δημόσιο». Η κατανομή του στα κόμμα τα γίνεται με βάση την αρχή της αναλογικής ισότητας ως εξής:

α) Για την ΕΡΤ και τα ιδιωτικά κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας, τα 6 εκατ. θα κατανεμηθούν ως εξής: ΣΥΡΙΖΑ 32,44% ή 1.946.000 ευρώ, Ν.Δ. 22,39% ή 1.338.000 ευρώ, Χ.Α. 5,02% ή 301.000 ευρώ, Το Ποτάμι 4,91% ή 295.000 ευρώ, ΚΚΕ 4,39% ή 264.000 ευρώ, ΑΝ.ΕΛΛ. 3,81% ή 229.000 ευρώ, ΠΑΣΟΚ 3,78% ή 227.000 ευρώ, ΛΑΕ 3,33% ή 200.000 ευρώ.

β) Διαφημιστικός χρόνος ύψους 250.000 ευρώ θα κατανεμηθεί κατ’ αναλογία στα κόμματα από τις δύο συνδρομητικές πλατφόρμες.

γ) Οι περιφερειακοί τηλεοπτικοί σταθμοί, καθώς και οι ραδιοφωνικοί σταθμοί οφείλουν να μεταδίδουν διαφημιστικά μηνύματα 8 λεπτά ημερησίως. Για τους ραδιοφωνικούς σταθμούς της ΕΡΤ, ο χρόνος ορίζεται σε 10 λεπτά ημερησίως.

Οι τηλεοπτικοί σταθμοί, επίσης, υποχρεούνται να διαθέτουν το 1/3 του χρόνου των δελτίων ειδήσεων για την προεκλογική εκστρατεία των κομμάτων και να φροντίζουν για την αναλογική ισότητα στην προβολή. Δεν μεταδίδουν δημοσκοπήσεις ή σχολιασμό τους μία ημέρα πριν τη διενέργεια των εκλογών.

 

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.