Με τις ψήφους των βουλευτών της ΝΔ ψηφίστηκε ο νέος νόμος-πλαίσιο για τα ΑΕΙ

Mε τις ψήφους των βουλευτών της ΝΔ έγινε δεκτός από την Βουλή εν μέσω αντιδράσεων από  τα κόμματα της αντιπολίτευσης,  το φοιτητικό κίνημα και την πανεπιστημιακή κοινότητα, ο νόμος-πλαίσιο της κυβέρνησης για τα Πανεπιστήμια που βαθαίνει περαιτέρω την εμπορευματοποίηση της γνώσης, μεγαλώνοντας τους ταξικούς φραγμούς στη μόρφωση.

Το νομοσχέδιο με υπογραφή της υφυπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως με την ονομασία «Νέοι Ορίζοντες στα ΑΕΙ» καταψήφισαν ΚΚΕ, ΠΑΣΟΚ, ΜέΡΑ25 και «Ελληνική Λύση» ενώ  οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησαν από την αίθουσα νωρίτερα την Πέμπτη και απείχαν από την ψηφοφορία.

Συγκεκριμένα σε σύνολο 213 ψηφισάντων, επί της αρχής υπερψήφισαν 157, κατά ψήφισαν 56 βουλευτές. Ενώ για το άρθρο 296, υπέρ ψήφισα 179, κατά 33 και 1 «παρών».

Ένταση επικράτησε στη Βουλή όταν ο Υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος προκειμένου να δικαιολογήσει διατάξεις του νομοσχεδίου  ανέπτυξε ένα προκλητικό αφήγημα αποκαλώντας «πολιτικό μύθο» την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Tο νομοσχέδιο Κεραμέως έχει προκαλέσει την οργή της ακαδημαϊκής κοινότητας καθώς, μεταξύ άλλων, καταργεί τη δημοκρατική διοίκηση των ιδρυμάτων, υποτάσσει πλήρως τη λειτουργία τους στη νεοφιλελεύθερη αγορά, θεσπίζει ουσιαστικά 6 πτυχία διαφορετικών ταχυτήτων, χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα αλλά… πλούσια πειθαρχικά μέσα, ενώ «απελευθερώνει» τα δίδακτρα και εμπρευματοποιεί τις μεταπτυχιακές σπουδές.

Για 10 αλήθειες του νομοσχεδίου έκανε λόγο η υπουργός Παιδείας κλείνοντας τη διήμερη συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής. Όπως είπε, «έγινε μία πλούσια κοινοβουλευτική διαδικασία με τις ομιλίες 110 βουλευτών και τις τοποθετήσεις 20 αρμόδιων φορέων».

Ταυτόχρονα, σχολιάζοντας την αποχή του ΣΥΡΙΖΑ από τη ψηφοφορία, η κ. Κεραμέως τον κατηγόρησε ότι επέλεξε να δραπετεύσει για να μην υποχρεωθεί να ψηφίσει τα 9 στα 10 άρθρα του νομοσχεδίου.

Σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας, οι 10 αλήθειες του νομοσχεδίου είναι:

«1: Ακαδημαϊκές δυνατότητες στους φοιτητές

2: Βελτίωση της καθημερινότητας των φοιτητών

3: Κίνητρα για καινοτομίες και ερευνητικά προγράμματα σε φοιτητές και πανεπιστημιακούς

4: Πολλά οφέλη στη κοινωνία με σύγχρονο πλαίσιο

5: Αποκέντρωση του συστήματος με μεταφορά αρμοδιοτήτων στα πανεπιστήμια

6: Καλύτερη διασύνδεση των πανεπιστημίων με την αγορά εργασίας

7: Νέο μοντέλο διοίκησης των ΑΕΙ καταργώντας την παντοκρατορία του πρύτανη και δημιουργώντας 11μελές σχήμα

8: Νέο, πιο διαφανές και αξιοκρατικό πλαίσιο για την εκλογή και την αξιολόγηση των πανεπιστημιακών

9: Τέλος στη ταλαιπωρία της κοινωνίας, με γρήγορες διαδικασίες αναγνώρισης των πτυχίων από το εξωτερικό και 10 εμβληματικές μεταρρυθμίσεις που απαιτεί η κοινωνία».

Δυναμικές κινητοποιήσεις έξω από τη Βουλή

Σημειώνεται ότι το βράδυ της Πέμπτης, έξω από την Βουλή διαδήλωσαν μαζικά φοιτητές, εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι στα Πανεπιστήμια, ενάντια στο νόμο-πλαίσιο, διατρανώνοντας ότι με την πάλη τους, θα τον αφήσουν στα χαρτιά. Αντίστοιχες κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα. Οι φοιτητές με το σύνθημα » Ο νέος νόμος-πλαίσιο να απορριφθεί δωρεάν σπουδές για κάθε φοιτητή» φώναξαν όχι στην καταστολή και την πανεπιστημιακή αστυνομία, ζητώντας αναβάθμιση των σπουδών τους και των επαγγελματικών δικαιωμάτων από τα πτυχία τους.

Αξιοσημείωτη ήταν και η συμμετοχή των φοιτητών του ΠΟΦΠΑ που απαιτούν να διασωθεί η Λέσχη ως ένα τελευταίο κύτταρο πολιτισμού. Επίσης, στη Θεσσαλονίκη οι φοιτητές διαμαρτυρήθηκαν για τα σχέδια να παραδώσουν τα ακίνητα του ΑΠΘ σε ιδιωτικά συμφέροντα.

Η πρόεδρος της ΟΔΠΤΕ Νίκη Χρονοπούλου, εξέφρασε την αντίθεση των εργαζομένων στο νομοσχέδιο, τονίζοντας ότι ενώνουν τη φωνή τους με φοιτητές, πανεπιστημικακούς δασκάλους και σωματεία, παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να περάσει αυτό το σαρωτικό νομοσχέδιο, εν μέσω καλοκαιριού, αδειών και εξεταστικής.

«Δεν ανεχόμαστε τα πανεπιστήμιά μας να μετατραπούν σε πολυκαταστήματα εκπαιδευτικών προϊόντων, όπου όλα θα πουλιούνται και όλα θα αγοράζονται, δεν θέλουμε πανεπιστήμια όπου οι φοιτητές και οι γονείς τους θα είναι πελάτες.»

Αναφέρθηκε στην επέκταση και μονιμοποίηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας που φέρνει το νομοσχέδιο τη στιγμή που τα πανεπιστήμια είναι σοβαρά υποστελεχωμένα.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.