Μήνυμα Μπάιντεν σε Μητσοτάκη: Κυρώσεις σε όποιον υπονομεύει τη Συμφωνία των Πρεσπών

Έμμεσο τράβηγμα του αυτιού της ελληνικής κυβέρνησης ετοιμάζει ο Λευκός Οίκος λόγω των καθυστερήσεων στις κυρώσεις των μνημονίων συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία.

Μόλις προχθές, 9 Ιουνίου, η κυβέρνηση Τζο Μπάιντεν υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα με το οποίο ξεκαθαρίζει ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, την σταθερότητα και τη δημοκρατία στην ευρύτερη περιοχή.

Ο Λευκός Οίκος, έχοντας συμφέροντα στην ευρύτερη περιοχή, προειδοποιεί ότι διατηρεί το δικαίωμα να επιβάλει κυρώσεις σε όσους κρίνει ότι έχουν άμεσα ή έμμεσα παραβιάσει την εδαφική ασφάλεια, την ειρήνη, τη συνεργασία ή την αμοιβαία αναγνώριση συγκεκριμένων μηχανισμών που σχετίζονται με τα Δυτικά Βαλκάνια.

Σε αυτή την παρεμβατική πολιτική της Ουάσινγκτον περιλαμβάνεται και η Συμφωνία των Πρεσπών του 2018, κάτι που αναμένεται να σημάνει καμπανάκια στην ελληνική κυβέρνηση. 

Υπενθυμίζεται ότι η Νέα Δημοκρατία και ο πρωθυπουργός, προεκλογικά -όχι δίχως εξαιρέσεις στο εσωτερικό της παράταξης- είχε αντιταχθεί στη Συμφωνία των Πρεσπών. Ωστόσο, μετεκλογικά σημείωσαν πλήρη μεταστροφή δεσμευόμενοι να εφαρμόσουν τη Συμφωνία. 

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση πρέπει να φέρει προς κύρωση στη Βουλή τα μνημόνια συνεργασίας με τα Σκόπια έχοντας αφήσει αφήσει τον χρόνο να περνάει. Το Μαξίμου δηλώνει πως τα μνημόνια θα έρθουν στη Βουλή όταν υπάρξει άνοιγμα, καθώς το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης είναι πυκνό και βαρύ. Ωστόσο, ο φόβος αντιδράσεων από την εκλογική βάση φαίνεται να επιδρά στις κυβερνητικές καθυστερήσεις.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.